• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.7°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  0 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ομίχλη
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.6°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.2°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.3°C / 11.0°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  94%
Φοιτητικός Κόσμος

Ανοιχτή επιστολή στον κ. Σαρηγιάννη σχετικά με την λειτουργία των ΑΕΙ

 • A-
 • A+

Ο κ. Σαρηγιάννης, όπως και όλες/όλοι οι επιστημόνισσες και επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, αποτελούν παραδείγματα για εμάς τους νέους που θέλουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και τα όνειρα μας εδώ στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε να είμαστε το επόμενο μεγάλο κύμα του «brain drain». Εκείνοι πέτυχαν στην Ελλάδα κι εμείς στα απόνερα της οικονομικής και της υγειονομικής κρίσης, καθημερινά προβληματιζόμαστε για το μέλλον. Εξαίρεση στο θαυμασμό μας αποτελούν οι επιστήμονες που ξεπούλησαν την ακαδημαϊκή τους αξιοπρέπεια ή λόγω του αδύναμου χαρακτήρα τους δεν επιθυμούν να αναδείξουν τις πραγματικές επιστημονικές λύσεις, μήπως κοντραριστούν με τους πολιτικούς που διοικούν τη χώρα και εν προκειμένω την κυβέρνηση (βλ. «πες κι εσύ Σωτήρη»). Όχι, αυτή η ξεπουλημένη ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια δεν είναι άξια θαυμασμού όταν πεθαίνουν 100 άνθρωποι τη μέρα. Ο κ. Σαρηγιάννης δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όμως οφείλουμε να του απαντήσουμε σε μια παντελώς λανθασμένη δήλωση που έκανε και αγγίζει τα όρια της ντροπής.

Η ανοιχτή επιστολή του φοιτητή

Εγκληματικές είναι οι συνθήκες στα ΜΜΜ όχι οι δια ζώσης εξεταστικές κύριε Σαρηγιάννη

Αξιότιμε κύριε Καθηγητά,

Πάντα με σεβασμό στην επιστημονική σας ιδιότητα και έργο κι επειδή είστε από τους πρώτους που κρατούν στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, δεν αρμόζει στο κύρος σας να αποκαλείτε έγκλημα κάτι το οποίο για εμάς είναι αναγκαίο για την ακαδημαϊκή μας πιστοποίηση και εξέλιξη. Αναφέρατε πως δεν πρέπει να ανοίξουμε μετά τις 10 Ιανουαρίου και μετά λέτε πως η δια ζώσης εξεταστική μας είναι κάτι εγκληματικό αν πραγματοποιηθεί. Πώς προκύπτει αυτό κύριε καθηγητά; Ως ακαδημαϊκός παίρνετε τόσο ελαφρά τη καρδία το πάγωμα των ζωών μας και τα όργια αντιγραφής που όλοι ζήσαμε στις εξ αποστάσεως εξεταστικές;

Γιατί να είναι εγκληματικό η κοινωνική ομάδα που έχει τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και αποτελεί το Μέλλον αυτής της χώρας να εξεταστεί δια ζώσης, τηρώντας όλα τα ήδη υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα; Κύριε Καθηγητά δυστυχώς, παρά τη συνεχή σας επαφή με εμάς τους νέους, σας πιάνουμε αδιάβαστο.

ΕΜΠ 78%, ΕΑΠ (77%), ΕΚΠΑ (73%), Πανεπιστήμιο Πειραιώς (72%) και Πάντειο (72%). Αυτά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού εμάς των «απρόσεχτων» νέων. Κι έχουν αυξηθεί από τις 15 Σεπτέμβρη που πρωτοδημοσιεύτηκαν αυτά τα δεδομένα. 3 στους 4 φοιτητές ήταν εμβολιασμένοι, ενώ πάνω από 91% των καθηγητών μας και συναδέλφων σας έχουν εμβολιαστεί.

Τρεις μήνες μετά κύριε Σαρηγιάννη, προσέχαμε στην επιστροφή μας, πολύ νόσησαν εξ ημών, αλλά τα ποσοστά μας μόνο ανεβαίνουν. Έχουμε τοίχος ανοσίας στα ΑΕΙ, ελάχιστα έως καθόλου κρούσματα, οι συνθήκες που ζούμε όμως είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Εγκληματικοί, κύριε Σαρηγιάννη, είναι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι ο κανόνας. Ειδικά στην Αθήνα, οι μετακινήσεις, οι καθυστερήσεις και τα λίγα ΜΜΜ κάνουν τις μετακινήσεις αβίωτες. Δεν είναι έγκλημα να φοβάσαι μην κολλήσεις στο Μετρό ή το λεωφορείο γιατί κάποιος δεν έχει κάνει την αυτονόητη δουλειά του; Με 113 νέα περιπολικά (έχουμε χάσει το μέτρημα) κι άλλους τόσους εξοπλισμούς σε άλλους τομείς, νομίζουμε πως είναι λίγο άκυρος ο ισχυρισμός του συναδέλφου σας κ. Τσιόδρα ότι δεν μπορούσαμε να επενδύσουμε σε άλλα ΜΜΜ.

Εγκληματική είναι η εγκατάλειψη των Πανεπιστημίων μας κύριε Σαρηγιάννη. Υποστελεχωμένα και προ covid-19, με ελάχιστη χρηματοδότηση, πλημμυρίζουν στα έντονα καιρικά φαινόμενα (άλλη μια πρωτιά της κας Κεραμέως), οι αίθουσες δεν φτάνουν και δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τον έλεγχο μας (testing για όλους-όπως γίνεται σε αρκετούς χώρους εργασίας) από το Υπουργείο. Και μέσα σε όλο το χάος που επικρατεί, επειδή η κυβέρνηση δεν σας ακούει και θρηνούμε πάνω από 20.000 νεκρούς συνανθρώπους μας, οι νέοι προσπαθούμε και διεκδικούμε τα αυτονόητα. Να σπουδάζουμε σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Έγκλημα είναι οι αναξιοκρατικές εξεταστικές εξ αποστάσεως με τα κυκλώματα της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ να μοιράζουν σημειώσεις, να ξεφτιλίζουν την ακαδημαϊκή διαδικασία και σαν παράσιτα να παρεμβαίνουν στις ζωές των φοιτητών. Έγκλημα απέναντι στην ίδια ιερή διαδικασία είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μια διαδικασία που γνωρίζετε και από πρώτο χέρι πως δε γίνεται δίχως την κανονική παρουσία στο Πανεπιστήμιο, στο αμφιθέατρο, εκεί όπου η αμφισβήτηση, ο επιστημονικός λόγος και η έρευνα συναντιούνται.

Εγκληματικές, κύριε Σαρηγιάννη, είναι οι στημένες αξιολογήσεις Τμημάτων και ΑΕΙ που επιθυμούν να εξαφανίσουν την ελάχιστη χρηματοδότησή μας και η δήθεν θεοποίηση της τηλεκπαίδευσης. Έχουμε χτίσει ένα τοίχος ανοσίας στα περισσότερα Πανεπιστήμια μας, έχουμε πλέον φτάσει στο +80% στην εμβολιαστική μας κάλυψη (σε χαμηλές πτήσεις οι Εκκλησιαστικές Σχολές. Τυχαίο; Δεν νομίζω.) και παρά τις επιθέσεις στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, οι καθηγητές μας κι εμείς παλεύουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Δεν είναι εγκληματικά άδικο, όταν για παράδειγμα στο Πάντειο (σ.σ. το ΑΕΙ φοίτησης του γραφόντος.) έλεγχοι γίνονται από νοσηλευτές, πάνω από 85% των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι και τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα (όσο γίνεται- απαραίτητες κι άλλες αίθουσες)… δεν είναι άδικο να επιστρέψουμε στον εφιάλτη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας;

Η τελική απόφαση θα είναι του πρωθυπουργού μετά τις γιορτές, όμως απευθυνόμαστε σε εσάς ως ακαδημαϊκό, άνθρωπο, επιστήμονα και σε κάθε στέλεχος της Επιτροπής. Τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να κλείσουν. Δεν είναι υγειονομικά ορθό όταν τηρούνται πολλά από τα πρωτόκολλα (όχι σε όλα τα Τμήματα και τα ΑΕΙ) να μας παίρνει κι εμάς η μπάλα. Πρέπει μόνο να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο. Έκτακτη χρηματοδότηση για αίθουσες, φίλτρα εξαερισμού, testing για όλους μας δωρεάν, άνευ περιορισμών και αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ. Αυτά θέλουμε.

Δεν είναι εγκληματικό κύριε Σαρηγιάννη να θέλουμε να σπουδάσουμε αξιοπρεπώς. Εγκληματικό είναι να μας συμπεριφέρονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Βοηθήστε μας να προστατευτούμε, όχι να κλείσουμε.

Δεν αποτελούμε καμία υγειονομική βόμβα ή βάρος για την υπόλοιπη κοινωνία μας. Είμαστε το Μέλλον της και θέλουμε να προστατευτούμε. Καμιά εξ αποστάσεως διδασκαλία. Μόνο υγειονομική θωράκιση των Πανεπιστημίων μας.

Ζητούμε τα αυτονόητα και την στήριξη σας στην προστασία μας. Αγωνιζόμαστε για το Δημοκρατικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, για ασφαλείς και αξιοπρεπείς σπουδές.

Με εκτίμηση

* Φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ιδρυτικό μέλος της εφημερίδας «Φοιτητικός Κόσμος»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγουν τα πανεπιστήμια - Όροι και προϋποθέσεις
Σταδιακά από αύριο ξεκινά η δια ζώσης λειτουργία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με μεγάλο ποσοστό φοιτητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού να έχει εμβολιαστεί.
Ανοίγουν τα πανεπιστήμια - Όροι και προϋποθέσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ
Κρούσματα στο ΑΠΘ
Ο πρύτανης, αν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης, φαίνεται να λειτουργεί ως απλός παρατηρητής, παρά τις εκκλήσεις να ανοίξουν και άλλες γραμμές διανομής του φαγητού.
Κρούσματα στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»
«Ένα ποσοστό απωλειών ανθρώπινων ζωών θεωρείται μοιραίο και αναπόφευκτο από τους ιθύνοντες;» του υπουργείου Παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ για τον κορονοϊό, τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων...
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιστορία τηλεκπαιδευτικής τρέλας
Οι ιστορίες καθημερινότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, εν καιρώ τηλεκπαίδευσης, είναι πολύ άσχημες για να είναι αληθινές. Στη δε εξεταστική περίοδο, που τελείωσε πρόσφατα, η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε...
Ιστορία τηλεκπαιδευτικής τρέλας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοιχτή επιστολή για τη λειτουργία των πανεπιστημίων
Πατέρας φοιτητή του Παεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας καταγγέλλει ότι το υπουργείο Παιδείας με τις ενέργειές του και την απαξίωση και τον τρόπου διαχείρισης της σχολής και τους φοιτητές, τους οδηγείται στο να...
Ανοιχτή επιστολή για τη λειτουργία των πανεπιστημίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας