• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.9°C / 35.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.6°C / 35.5°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.5°C / 33.0°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.6°C / 29.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 32.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 32.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 31.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  1 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.4°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  49%
EUROKINISSSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Διαμαρτυρίες ΠΟΣΔΕΠ για το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως - Φήμες για αναβολή κατάθεσης

 • A-
 • A+

Τη διαμαρτυρία της προς το Υπουργείο Παιδείας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών στην Τριτοβάθμια (ΠΟΣΔΕΠ) σχετικά με τον αποκλεισμό των πανεπιστημιακών από τη διαμόρφωση των νομοσχεδίων, αφού το Υπουργείο καλεί επανειλημμένα το συνδικαλιστικό όργανο «σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση». Οι πανεπιστημιακοί επαναλαμβάνουν ότι έχουν καταθέσει ερωτήσεις και προτάσεις προ διετίας «χωρίς να λάβουν απάντηση», σχετικά με το νόμο-πλαίσιο που είχε εξαγγείλει και προγραμματικά ήδη από το πρώτο διάστημα της θητείας της η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαρροές -χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο- περί μετάθεσης της κατάθεσης του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ για τους πρώτους μήνες του 2022. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για αυτή την επιλογή.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν επίσημες πληροφορίες από κυβερνητικά χείλη μετά το πέρας της Συνόδου Πρυτάνεων που διεξάγεται αυτή τη βδομάδα στο Λαύριο. 

Πάντως, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για τη διεξαγωγή της Συνόδου, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις των ΑΕΙ για σκόπιμο αποκλεισμό τους από τη διαδικασία. Οι φοιτητές έχουν ήδη απευθύνει καλέσματα με στόχο να παρέμβουν στη συζήτηση της Συνόδου.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ για το «εκκολαπτόμενο» νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

 

Επειδή πληθαίνουν διαρροές στον τύπο για το περιεχόμενο ενός νέου νόμου – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ενώ επαναλαμβάνονται από επίσημα χείλη προαναγγελίες που μεταθέτουν κάθε φορά τον χρόνο παρουσίασης του νομοσχεδίου, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι η Ομοσπονδία

‒ έχει από διετίας καταθέσει προτάσεις επί ερωτημάτων του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με νέο νόμο – πλαίσιο, χωρίς να λάβει απάντηση [1], και

‒ έχει ζητήσει να συμβάλει κατά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια, ώστε αυτό να αποτελεί προϊόν συγκλίσεων και συναινέσεων, οι οποίες είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων [2].

Η ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται για άλλη μια φορά για την έλλειψη διαλόγου του Υπουργείου με τον επίσημο φορέα εκπροσώπησης όλων των Πανεπιστημιακών και ζητά εκ νέου από το Υπουργείο άμεση ενημέρωση και διάλογο κατά την προπαρασκευαστική φάση της διαμόρφωσης των νομοσχεδίων και όχι επί του τελικού σχεδίου. Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι αν προσκληθεί ξανά σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τότε θα θεωρήσει ότι το υπουργείο αγνοεί την Ομοσπονδία και δεν επιθυμεί να λάβει υπόψη τις απόψεις των πανεπιστημιακών, ως άμεσα ενδιαφερομένων, μέσα από ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
Αμέσως μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το ΣτΕ αναρτήθηκε η υπουργική απόφαση για την κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ και έκτακτου προσωπικού στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Κανονικά η κατανομή 500 θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Το όνομά του μπορεί ακόμα να ξενίζει, αλλά με την ατζέντα του πολύ γρήγορα θα αναχθεί σε βασικό παράγοντα εξελίξεων στον χώρο της Εκπαίδευσης...
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ετοιμάζεται νέο σχέδιο «Αθηνά»
Σ’ ένα ιδιότυπο, άτυπο μνημόνιο φαίνεται ότι προσπαθούν να συμφωνήσουν το υπουργείο Παιδείας και οι πρυτάνεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην τελευταία, έκτακτη Σύνοδο η κρίσιμη συζήτηση αφορούσε την...
Ετοιμάζεται νέο σχέδιο «Αθηνά»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδρούν οι πρυτάνεις
Η καχυποψία παραμένει έντονη στις διοικήσεις των ΑΕΙ έναντι των σχεδίων του υπουργείου Παιδείας καθώς μετά και τις συνόδους των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων η συναίνεση για τις δρομολογούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις...
Αντιδρούν οι πρυτάνεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας