• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.2°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 8.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  4 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.2°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  6 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  3 BF
  88%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  15°C 14.8°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 10.5°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  97%

Είναι λάτρεις των κολεγίων και δεν το κρύβουν. Τόσο με τις αποφάσεις που έχει λάβει η Ν. Κεραμέως υπέρ τους, όσο και με τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά το παρελθόν ο Αδ. Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας πως τα πτυχία των κολεγίων είναι... ανώτερα από αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΥΠΑΙΘ πιάστηκε με… «τα κολέγια στην πλάτη»

 • A-
 • A+
Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε για άλλη μια φορά να εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών του δημόσιου Πανεπιστημίου 5ετών σπουδών και των κολεγίων τριετούς φοίτησης, καταθέτοντας τροπολογία σε νομοσχέδιο για τις... κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. ● Μετά τις αντιδράσεις αποσύρθηκε για «νομοτεχνικούς λόγους». ● Η τροπολογία ήρθε να προστεθεί στις πολλές προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών σχολών.

Για ακόμη μία φορά με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο («Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων») στη Βουλή, επιχειρήθηκε να περάσει, από την «πίσω πόρτα», η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων φοιτητών του δημόσιου Πανεπιστημίου και των κολεγίων.

Πρόκειται για τροπολογία που αφορούσε κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών των Γεωπονικών Τμημάτων Πανεπιστημίων, με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στις σχολές των Πανεπιστημίων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις/αναβαθμίσεις των πρώην ΤΕΙ, ρύθμιση η οποία «είχε ξεχαστεί».

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕ) επισημαίνει ότι με την τροπολογία παρεχόταν ουσιαστικά η δυνατότητα σε κατόχους τίτλων σπουδών τριετούς διάρκειας να ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες που άπτονται θεμάτων δημόσιας υγείας, ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες σήμερα, σύμφωνα με τον νόμο, ασκούνται από κατόχους τίτλων σπουδών πενταετούς διάρκειας και μάλιστα επιπέδου integrated master.

Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών και καθώς τόσο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Λιβανός πιάστηκαν με τη «γίδα στην πλάτη», ο τελευταίος ανακοίνωσε την απόσυρση της ρύθμισης «για νομοτεχνικούς λόγους» και ότι «θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Πριν από έναν χρόνο

Οταν πριν από λίγους μήνες η Νίκη Κεραμέως, με αιφνιδιαστική τροπολογία, περνούσε διάταξη με την οποία αναγνωρίζονταν εκτός από την εκπαιδευτική ισοδυναμία και η επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων Πανεπιστημίων, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό που υπαγόρευαν τα συμφέροντα της κυρίαρχης ελίτ, που είναι η ιδεολογία και η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος!

Αυτή είναι η ταξική τους θέση, να υπηρετούν τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», των επιχειρηματιών της γνώσης, άλλοτε απαξιώνοντας και άλλοτε περιορίζοντας την είσοδο προς τα δημόσια πανεπιστήμια.

Και για να μη λέμε πολλά λόγια και θεωρίες, ας δούμε ορισμένα χειροπιαστά στοιχεία που στη σύνθεσή τους κάθε άλλο παρά αποτελούν μεμονωμένα επεισόδια – τμήματα του παζλ που λέγεται «επιχείρηση ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Δεν θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε τη σχέση «μαζικός αποκλεισμός υποψηφίων - μείωση Πανεπιστημιακών Σχολών - Ισοτιμία πτυχίων Πανεπιστημίων – κολεγίων» που εκπληρώνει ακόμη και τις πιο ακραίες επιθυμίες των σχολαρχών με όχημα τη χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων (που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών) προς τη Ν.Δ., όπως φαίνεται καθαρά από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν μετατρέψει τα ίδια τα εκπαιδευτήριά τους, τα σχολεία τους, σε χρηματοδοτικά κέντρα πολιτικού κόμματος.

Θα την ερμηνεύσουμε μέσα από τα λόγια, τις μεθοδεύσεις και τις πράξεις υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια.

Μια μακρά ιστορία

Η υπόθεση αναγνώρισης των κολεγίων δεν είναι καινούργια ιστορία, καθώς επιχειρεί να εξυπηρετήσει μια μεγάλη λίστα «πελατών» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που, επί χρόνια, στέκονταν στον προθάλαμο του υπουργείου Παιδείας περιμένοντας να ανάψει το πράσινο φως για την περιβόητη νομιμοποίηση και τη μεγαλοπρεπή είσοδο στην αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι πρώτες απόπειρες αδειοδότησής τους ξεκινούν το 2008-2009 (επί Σπηλιωτόπουλου και Στυλιανίδη), συνεχίζονται το 2010 επί Αννας Διαμαντοπούλου ενώ ο Κ. Αρβανιτόπουλος το 2013 κάνει το μεγάλο βήμα (που ολοκληρώνει η Νίκη Κεραμέως).

Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τοποθετήθηκε σε εκδήλωση κολεγίου με τα παρακάτω λόγια: «Μπορεί πυλώνας της εκπαίδευσης στον τόπο μας να είναι η δημόσια εκπαίδευση, όμως αυτό δεν μας… αποτρέπει να έχουμε υγιείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την πόλη και τη χώρα γενικότερα».

Αδωνις Γεωργιάδης: Καλύτερο το πτυχίο των κολεγίων

«Εγώ πάντοτε φέρνω ως παράδειγμα τα ιδιωτικά κολέγια στην Ελλάδα. Εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν θεωρώ ότι τα ιδιωτικά κολέγια στην Ελλάδα –ως επί το πλείστον, όχι όλα– παρέχουν υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές των ελληνικών Πανεπιστημίων. Δυστυχώς για τα ελληνικά Πανεπιστήμια θα πω ότι τα κολέγια παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες από τα ελληνικά Πανεπιστήμια», έλεγε το 2011 ο Αδωνις Γεωργιάδης σε τελετή αποφοίτησης κάποιου κολεγίου.

Ανάφερε δε ότι όποιος τύχει να περπατήσει μέσα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και μετά περπατήσει μέσα σε ένα κολέγιο, θα καταλάβει τη διαφορά μεταξύ «ενός πραγματικού χώρου εκπαίδευσης και ενός χώρου που δεν θα ήθελε καθόλου να χαρακτηρίσει».

«Να είστε λοιπόν σίγουροι», είπε, απευθυνόμενος στους αποφοίτους του κολεγίου, «ότι το πτυχίο που έρχεται στα χέρια σας δεν είναι απλώς εφάμιλλο και ισότιμο, που είναι και νομικά ισότιμο βάσει των προσφάτων αποφάσεων, αλλά είναι αντάξιο και καλύτερο των συναδέλφων σας από τα ελληνικά Πανεπιστήμια».

Το Νοέμβριο του 2019, όντας πλέον υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο Αδ. Γεωργιάδης παρευρέθηκε στην 47η τελετή αποφοίτησης του… College, όπου φωτογραφήθηκε αγκαλιά με τον επιχειρηματία του κολεγίου. Στην ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ολοι οι απόφοιτοι του … βρίσκουν αμέσως μετά την αποφοίτηση δουλειά στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως... απεγκλώβισε 37.000 νέους από τα AEI!
Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ιδεολογική συνέπεια και «θερίζει» με μέθοδο ● Μόλις το 68,83% των υποψηφίων επιλογής ΓΕΛ μπαίνει στα ΑΕΙ, με 22.449 να αποκλείονται ● Μεγάλη σφαγή στα...
Η Κεραμέως... απεγκλώβισε 37.000 νέους από τα AEI!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου Πανεπιστημίου καταργείται η εκλογή πρύτανη από το σύνολο των Πανεπιστημιακών, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην περίοδο της μαύρης...
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπουδές που χορηγούν απευθείας τίτλο μάστερ
Σε 85 τμήματα 16 ελληνικών πανεπιστημίων χορηγείται κατευθείαν στους προπτυχιακούς αποφοίτους ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).
Σπουδές που χορηγούν απευθείας τίτλο μάστερ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενα νέο εμπόδιο για τους πιο αδύναμους οικονομικά υποψηφίους
Μια διεξοδική ματιά στις συνθήκες και στους όρους εισαγωγής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις φανερώνει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει στήσει έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό αναχαίτισης των υποψηφίων.
Ενα νέο εμπόδιο για τους πιο αδύναμους οικονομικά υποψηφίους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Ψαλιδοχέρης... μάνατζερ στο υπουργείο Παιδείας: Κόψε κόψε σχολές, κόψε κόψε εισακτέους
Το υπουργείο έχει ζητήσει ήδη από τα ΑΕΙ να καταθέσουν τις προτάσεις αναδιάταξης τμημάτων τους ενώ η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα κάνει τις προτάσεις της σε συνάρτηση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Ο Ψαλιδοχέρης... μάνατζερ στο υπουργείο Παιδείας: Κόψε κόψε σχολές, κόψε κόψε εισακτέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας