• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 23.6°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.2°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  52%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πατατράκ με τηλε-κάλπη

 • A-
 • A+
Η εμμονή της υπουργού Παιδείας με την... ηλεκτρονική δημοκρατία και τις τηλε-εκλογές για όργανα (συν)διοίκησης οδήγησε σε νέο φιάσκο, αυτή τη φορά στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετών στα συμβούλια διοικητικού προσωπικού του ΥΠΑΙΘ. ● Η αποχή των υπαλλήλων ξεπέρασε το 90%, η υπουργός προχώρησε στον ορισμό «αιρετών», οι οποίοι τώρα παραιτούνται μαζικά, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «άδειασε» τη Νίκη Κεραμέως για τα παρατράγουδα που έγιναν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Το παλεύει με νύχια και με δόντια, αλλά δεν της βγαίνει. Ο λόγος, για τη μανιώδη προσπάθεια της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να εγκαθιδρύσει σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Από τα πανεπιστήμια μέχρι τα συμβούλια αιρετών. Και δεν είναι μόνο το άκρως προβληματικό του εγχειρήματος, το οποίο επιχειρεί να αλλοιώσει σε βαθμό εξαφάνισης τις συλλογικές διαδικασίες, αλλά και ο τρόπος που εφαρμόζεται το μέτρο των τηλε-εκλογών, ο οποίος ελέγχεται για τη νομιμότητά του.

Βεβαίως, στα σχέδια της υπουργού βάζουν φρένο οι άμεσα εμπλεκόμενοι, που με μαζικότατες αποχές απορρίπτουν στην πράξη τα σχέδια. Ολοι θυμόμαστε το συντριπτικό 92% αποχής που καταγράφηκε στις εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, τον Νοέμβριο του 2020, και τις σοβαρότατες καταγγελίες της ΟΛΜΕ για «εκλογές - παρωδία» αλλά και για «λαθροχειρία» της υπουργού Παιδείας, που διατήρησε ως υποψηφίους στα ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια παρατάξεις και ανεξάρτητους υποψηφίους, που είχαν δηλώσει εγγράφως ότι αποσύρονται.

Με το ίδιο αντιδημοκρατικό πνεύμα κινήθηκε η Νίκη Κεραμέως και στην περίπτωση των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού (ΚΥΣΔΙΠ) και στα 13 Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΙΠ) του ΥΠΑΙΘ, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΣΥΠ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας των αιρετών εκπροσώπων, η ΠΟΣΥΠ ζητούσε με επιστολή της από το υπουργείο να καθορίσει τις ημερομηνίες ψηφοφορίας και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, δηλώνοντας ότι η μόνη αποδεκτή εκλογική διαδικασία, εφόσον είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας, ήταν η διά ζώσης ψηφοφορία, από τη στιγμή μάλιστα που διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως αυτά περιγράφονται στις σχετικές ΚΥΑ.

Βαριές κατηγορίες

Λίγες μέρες αργότερα, η υπουργός υπογράφει απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορίζεται η 29η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία εκλογής στο ΚΥΣΔΙΠ, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ» και ότι η ήδη διενεργηθείσα ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας ακυρώνεται, προκαλώντας την αντίδραση της ΠΟΣΥΠ, που την κατηγόρησε για «επίδειξη πολιτικής αλαζονείας», καλώντας παράλληλα σε μαζική αποχή από την τηλε-ψηφοφορία. Και, πράγματι, το ποσοστό αποχής ξεπέρασε το 90%!

Η ΠΟΣΥΠ, όμως, προχώρησε και σε μια βαρύτατη κατηγορία, ζητώντας να ακυρωθεί η διαδικασία, που κρίνεται «διαβλητή και παράνομη». Κι αυτό διότι σε ορισμένες ψηφιακές κάλπες βρέθηκαν ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια περισσότερα από τους ψηφίσαντες, σε άλλες υπήρχε η δυνατότητα για κάποιες ώρες να ψηφίζονται ταυτόχρονα υποψήφιοι από διαφορετικούς συνδυασμούς και, το σημαντικότερο, σε όλες υπήρξε διαλογή και καταμέτρηση λευκών ψηφοδελτίων, τα οποία όμως δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Η Ομοσπονδία ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε., που είχε αναλάβει τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος των τηλε-εκλογών, κινητοποιώντας, έτσι, και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως εποπτεύουσα αρχή, με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να θεσμοθετεί με κατεπείγουσα κιόλας ρύθμιση τον τρόπο λειτουργίας της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ». Η απόφαση υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου και το ΦΕΚ (5244/Β/2021) δημοσιεύτηκε την επομένη. Οι εκλογές, όμως, είχαν πραγματοποιηθεί 14 μέρες νωρίτερα!

Αξίζει να δούμε τι αναφέρει η απόφαση: «Τόσο η προετοιμασία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους και το σύνολο της διεξαγωγής και της εξαγωγής των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και τελεί υπό την αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε Διεξάγουσας Αρχής». Με απλά λόγια, ο Κυρ. Πιερρακάκης επιρρίπτει τις ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας. Μεγαλοπρεπές άδειασμα, αναμφίβολα.

Μαζικές παραιτήσεις

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας δεν φάνηκε να πτοείται και, με επισπεύδοντα τρόπο, εξέδωσε την 143765/Γ2/10-11-2021 ΥΑ για τον άμεσο ορισμό «αιρετών» στο ΚΥΣΔΙΠ. Στον αυταρχισμό αυτόν, οι «αιρετοί» διοικητικοί αντέδρασαν με μαζικές παραιτήσεις, με την ΠΟΣΥΠ να διαμηνύει, μάλιστα, ότι, εάν η υπουργός «εμμείνει στην αδιέξοδη αυτή πρακτική και προχωρήσει σε ορισμό των επιλαχόντων, θα λάβει νέα ηχηρή απάντηση και των υπολοίπων υποψήφιων αιρετών στο ΚΥΣΔΙΠ».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΛΜΕ: Οχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Tο υπουργείο Παιδείας προχώρησε αιφνιδιαστικά στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή σχετικά με τις διαδικασίες και τις εκλογές των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού.
ΟΛΜΕ: Οχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ταχυδακτυλουργός υπουργός Παιδείας... γεννάει ψήφους!
Για το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας μιλάμε. Ναι για το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα για την κ. Κεραμέως και τον Πιερρακάκη, που έβγαλαν ανακοίνωση για τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά...
Ταχυδακτυλουργός υπουργός Παιδείας... γεννάει ψήφους!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως κηρύσσει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο επικαλέστηκε λόγους «ακραίου κατεπείγοντος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης ήταν η 30/09/2021».
Έφεση της υπουργού Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φρένο πανικού Κεραμέως στη μαζική αντίδραση των εκπαιδευτικών
Κατεπείγουσα αγωγή της υπουργού Παιδείας προς όλες τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες που είχαν προκηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και η οποία τελικά κρίθηκε παράνομη.
Φρένο πανικού Κεραμέως στη μαζική αντίδραση των εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΟΛΜΕ-ΔΟΕ - Η Κεραμέως προχωρά σε τηλε-εκλογές
Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αιτήσεις προσωρινής διαταγής για την αναστολή των τηλε-εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης, που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία...
Απορρίφθηκε η προσφυγή της ΟΛΜΕ-ΔΟΕ - Η Κεραμέως προχωρά σε τηλε-εκλογές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κρίνονται στο ΣτΕ οι τηλε-εκλογές
Συνεκδικάζονται σήμερα οι προσφυγές ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που ζητούν διαταγή αναστολής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης.
Κρίνονται στο ΣτΕ οι τηλε-εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας