• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 7.3°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 5.5°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.0°C / 10.1°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 4.8°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 5.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 7.7°C
  2 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 7.5°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.4°C / 4.9°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.7°C / 5.6°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  49%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να καταργηθεί το Μητρώο που πέταξε στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους

 • A-
 • A+
Εντονες οι αντιδράσεις για την υπουργική απόφαση που πριμοδοτεί επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα σε βάρος πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων με πολύχρονη διδακτική εμπειρία.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται αύριο η προσφυγή περίπου 200 εκπαιδευτών Δημόσιων ΙΕΚ (ΔΙΕΚ), οι οποίοι ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση της υπουργικής απόφασης για τη θέσπιση Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΙΕΚ.

Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2020, εξειδίκευε τη λειτουργία του Μητρώου και επαναπροσδιόριζε με τέτοιο τρόπο τα κριτήρια μοριοδότησης και στελέχωσής του που πέταξε στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι επί πολλά χρόνια παρείχαν έργο και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΔΙΕΚ.

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που έφεραν ο ν. 3393/13/8/2020 και η υπουργική απόφαση K1/104717/ 10/8/2020 είναι ο υποβιβασμός της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας έναντι της επαγγελματικής εμπειρίας.

Με απλά λόγια, όχι μόνο δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες με πολύ μικρή ή και μηδενική σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία να διδάξουν, αλλά η επαγγελματική εμπειρία μοριοδοτείται και με 40 μόρια έναντι των 18 που πιάνει η διδακτική εμπειρία. Το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο Παιδείας τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρά τις -κενές περιεχομένου- δηλώσεις περί «ενίσχυσής» της.

«Οταν οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται από ανθρώπους 55 ετών και άνω, οι οποίοι βλέπουν τη διδασκαλία στα ΔΙΕΚ απλά σαν συμπλήρωμα του εισοδήματός τους, καταργείται στην ουσία η έννοια της εκπαίδευσης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Ξένος, επί χρόνια εκπαιδευτής σε Δημόσια ΙΕΚ.

Εργαζόμενοι με υψηλά προσόντα και εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων, που υπηρετούν επί ολόκληρες δεκαετίες τη δημόσια εκπαίδευση και κατάρτιση ακόμη και υπό το καθεστώς ολιγόμηνων συμβάσεων έργου και των τεράστιων καθυστερήσεων στις πληρωμές και που μολαταύτα επενδύουν διαρκώς σε νέα γνώση προκειμένου να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους σπουδαστές, βλέπουν τον κόπο και την υπομονή τους να εξανεμίζονται.

Ολα αυτά γίνονται θυσία στον βωμό μιας τύποις αναβάθμισης, που ουσιαστικά απλά πριμοδοτεί τα... εξτραδάκια επαγγελματικών στελεχών, δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και συνταξιούχων.

Αλήθεια, ποιο μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής θα μπορέσει να σταθεί στα πολυμορφικά τμήματα των Δημόσιων ΙΕΚ, τα οποία αποτελούνται από πτυχιούχους και μη, από επαγγελματίες, από ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση και την τριβή με την πραγματικότητα της δημόσιας κατάρτισης;

Ακόμα ένα σημείο τριβής είναι η μετατροπή της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας ενηλίκων από προαπαιτούμενη σε απλή επιμόρφωση δίνοντάς της ελάχιστα μόρια, όπως και ο περιορισμός στον αριθμό των ΙΕΚ που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτές. Μέχρι πρότινος μπορούσαν να δηλώνουν νομούς, ενώ τώρα οι δηλώσεις περιορίζονται σε 5 συγκεκριμένα ΙΕΚ.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που συγκεντρώνουν μόρια βάσει των αλλαγών που επήλθαν να καταλαμβάνουν πρώτοι τις θέσεις και οι υπόλοιποι αναγκαζόμαστε είτε να μετακινηθούμε ακόμη και σε άλλες πόλεις ή αναγκαστικά να μείνουμε χωρίς δουλειά εφόσον η μετακίνηση δεν είναι πάντα εφικτή αφού αναστατώνει συχνά τον οικογενειακό προγραμματισμό», μας λέει ο Δημήτρης Ξένος.

Η προσφυγή εστιάζει κυρίως στην υπερμοριοδότηση της επαγγελματικής εμπειρίας σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα αξιολογικά κριτήρια και τον υποβιβασμό της πιστοποιημένης εκπαιδευτικής επάρκειας, η οποία αποτελεί βασικό μέσο διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης, με τους προσφεύγοντες να ζητούν, μεταξύ άλλων, επαναφορά των πινάκων πιστοποιημένων και μη πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων και άρση του περιορισμού που εισάγει η Υ.Α. ως προς τον αριθμό ΙΕΚ/μαθημάτων που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΣτΕ: απορρίφθηκε η προσφυγή εκπαιδευτικών κατά του συστήματος διορισμών
Απέρριψε το ΣτΕ την αίτηση ακύρωσης υποψηφίων για την πλήρωση κενών θέσεων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης.
ΣτΕ: απορρίφθηκε η προσφυγή εκπαιδευτικών κατά του συστήματος διορισμών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περικοπές στα ωρομίσθια θέλουν οι φροντιστηριάρχες
Με κινητοποιήσεις στον χώρο των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών απαντά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας στην προσφυγή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών...
Περικοπές στα ωρομίσθια θέλουν οι φροντιστηριάρχες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Σε λίγες μέρες θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο πρότασης της επιτροπής για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δομικών Εργων ή Εργων Υποδομής (ή...
Μπαίνει τέλος στην ομηρία των πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνταγματικός ο νόμος που ευνοεί τις απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
Ο εν λόγω νόμος ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, νομιμοποιώντας τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους.
Συνταγματικός ο νόμος που ευνοεί τις απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μήνυση γονέα κατά νηπιαγωγού για το ολοήμερο
Γονέας προχώρησε σε μήνυση με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια απίστευτη ταλαιπωρία για την εκπαιδευτικό που είχε ζητήσει εγκαίρως αλλαγή του ολοήμερου προγράμματος.
Μήνυση γονέα κατά νηπιαγωγού για το ολοήμερο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας