• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.7°C
  0 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 9.5°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -0.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.4°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 7.9°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 4.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΥΠΑΙΘ: Η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών έχει τα όριά της!

 • A-
 • A+
Οχι μόνο αμφισβητεί την κρίση της καθ’ ύλην αρμόδιας Αρχής, αλλά την απειλεί και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη αν δεν συμμορφωθεί. ● Την εγκαλεί για «αλλαγή πλεύσης», αφήνοντας υπόνοιες και για τους λόγους σύγκλησης της έκτακτης συνεδρίασής της.

Ανήκουστο κι όμως αληθινό! Το υπουργείο Παιδείας επιπλήττει με σφοδρότητα μια ανεξάρτητη αρχή γιατί δεν του αρέσει το πόρισμά της! Εν προκειμένω, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), για την οριστική απόφαση που έλαβε σχετικά με την τηλεκπαίδευση, όπου διαπιστώνει παρατυπίες από πλευράς ΥΠΑΙΘ.

Είναι πράγματι πρωτοφανές το γεγονός ότι το υπουργείο αμφισβητεί την κρίση της καθ’ ύλην αρμόδιας και μάλιστα ανεξάρτητης Αρχής. Και όχι μόνο την αμφισβητεί, αλλά απειλεί και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Γιατί; Για να μη συμμορφωθεί με όσα επισημαίνει η Αρχή. Την εγκαλεί, δε, για «αλλαγή πλεύσης», αφήνοντας υπόνοιες και για τους λόγους σύγκλησης της έκτακτης συνεδρίασής της!

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει λόγο για «εσφαλμένες παραδοχές» στην απόφαση της ΑΠΔΠΧ 20/2021 και για «παράκαμψη του διαρκούς διαλόγου» με το ίδιο, μην μπορώντας να κρύψει τον αιφνιδιασμό του...

Είναι τουλάχιστον αστείο το ΥΠΑΙΘ να κατηγορεί την Αρχή για έλλειψη διαλόγου όταν το ίδιο έχει καταγγελθεί δημόσια πολλάκις από όλες τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και φορείς της εκπαίδευσης ότι αρνείται τον διάλογο για επίλυση τρεχόντων ζητημάτων, αλλά ακόμη και στη διαδικασία σοβαρότατου νομοθετικού έργου.

Οσο για την «αλλαγή πλεύσης», το υπουργείο αναφέρεται στην τελευταία γνωμοδότηση της Αρχής στην οποία αναγνωριζόταν ότι ο σκοπός της τηλεκπαίδευσης δεν αντίκειται στη νομοθεσία, θέση η οποία έχει μείνει σταθερή και στην τελική απόφασή της.

Παρ’ όλα αυτά, ούτε στη γνωμοδότηση (4/2020) ούτε και στην απόφαση 20/2021 η Αρχή παραβλέπει να επισημάνει πολλά προβληματικά σημεία που παραβιάζουν άρθρα του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων (ΓΚΠΔ), για τα οποία ενώ δόθηκε το χρονικό περιθώριο να θεραπευτούν, αγνοήθηκαν παντελώς, με αποτέλεσμα η αρμόδια Αρχή να δώσει ρητή εντολή στο υπουργείο να τα καταστήσει άμεσα σύμφωνα με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ.

Το υπουργείο, λοιπόν, αντί να συμμορφωθεί ως οφείλει, υποστηρίζει ότι η Αρχή έχει κάνει πλημμελώς τη δουλειά της και ότι όλα είναι καλώς καμωμένα από πλευράς του. Την ίδια στιγμή, ενώ δηλώνει ότι «σέβεται τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών» αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί νομικά, αφού λέει ότι «Οι αποφάσεις, όμως, αυτές υπόκεινται σε δικαστική κρίση».

Να θυμίσουμε στο υπουργείο Παιδείας μία όχι και τόσο παλιά του ανακοίνωση, στην οποία δήλωνε ότι «Αυτονοήτως θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης» όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 πάλι η ΑΠΔΠΧ με την απόφασή της 28/2019 έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στα σχολεία, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool», αλλά και στη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στη γωνία η Ν. Κεραμέως

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την ανακοίνωση του υπουργείου η επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τομέας Παιδείας του οποίου υποστήριξε ότι η υπουργός Νίκη Κεραμέως είναι τόσο πολλαπλά έκθετη που «η παραίτησή της είναι μονόδρομος», κάτι το οποίο ζητά και ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», υποστηρίζοντας ότι η υπουργός έχει εξαπατήσει τη Βουλή: «Η παραίτησή της ή ακόμα και η αποπομπή της από την κυβέρνηση συνιστούν μονόδρομο, τουλάχιστον για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης».

Το υπουργείο από την πλευρά του θεωρεί «ανάξια λόγου» την ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολιάζει: «Μέσα στην απελπισία τους καταστροφολογούν όπως πάντα, πιστοί στο δόγμα του ΟΧΙ σε όλα. Κλείνουν τα σχολεία λόγω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στην τηλεκπαίδευση και τα παιδιά μας στο σκοτάδι. Ανοίγουν τα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στη διά ζώσης λειτουργία τους. Διορίζονται 16.200 εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει. Το Νέο Σχολείο γίνεται πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί. Χωρίς ποτέ να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και θετικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη επανέρχεται ευχόμενος «καλά ξεμπερδέματα» στην υπουργό για την οποία λέει ότι «δεν διαθέτει την απαιτούμενη για το αξίωμά της πολιτική ευαισθησία» ώστε «να συντάξει την επιστολή της παραίτησής της», αφού «η ευθιξία δεν είναι γνώρισμα όσων αναλαμβάνουν “ειδικές αποστολές” και βρίσκονται στην πολιτική ως εκτελεστές εντολών ισχυρών συμφερόντων». Και προσθέτει: «Αν το υπουργείο θεωρεί ότι αδικήθηκε, μπορεί να ασκήσει αίτηση θεραπείας στην ΑΠΔΠΧ για την απόφασή της και στη συνέχεια να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια [...] Ετσι θα ανοίξει τον δρόμο για το τρίτο στάδιο, που δεν είναι άλλο από την επιβολή ποινής σε βάρος του. Ιδού η Ρόδος...».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφαση-καταπέλτης για την τηλεκπαίδευση
Επίπληξη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το υπουργείο για παραβιάσεις σωρείας άρθρων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων ● Ρητή εντολή, εντός συγκεκριμένου χρονικού...
Απόφαση-καταπέλτης για την τηλεκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η καταχώριση των στοιχείων έγινε οικειοθελώς. Ο Νίκος Φίλης κάνει λόγο για δικαίωση.
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαγωγή κοσμία στη Νίκη Κεραμέως
Παράνομη την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια αλλά και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Διαγωγή κοσμία στη Νίκη Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκθετη και για την τηλεκπαίδευση η υπουργός Παιδείας
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε πάμπολλες παραλείψεις στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και δίνει περιθώριο τριών μηνών στο υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί.
Εκθετη και για την τηλεκπαίδευση η υπουργός Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ενστάσεις για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων
Aκόμη και ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το υπουργείο Παιδείας αποκρύπτει δεδομένα, επιχειρώντας να κρατήσει στο σκοτάδι τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Οι ενστάσεις για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας