• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 6.3°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.3°C / 3.5°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.0°C / 7.3°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / 0.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 3.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.5°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 3.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  1 BF
  79%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρυτανεία ΕΚΠΑ: Κάντε οικονομία σε ρεύμα και θέρμανση. Δεν βγαίνουμε!

 • A-
 • A+
Oι αρχές του Πανεπιστημίου φαίνεται να επιρρίπτουν ευθύνες στο προσωπικό του ιδρύματος δίνοντας οδηγίες για τον περιορισμό της κατανάλωσης.

«Ανάγκη περιορισμού καταναλώσεων». Αυτό ήταν το θέμα της ανακοίνωσης που έλαβαν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος οι εργαζόμενοι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, οι οποίοι το επιστρέφουν «ως απαράδεκτο».

Οπως τονίζει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών, οι πρυτανικές αρχές, και συγκεκριμένα ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, ενημέρωσαν μέσω μέιλ τους εργαζόμενους του ΕΚΠΑ ότι οι δαπάνες σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο και πετρέλαιο καλύπτουν σχεδόν όλο το ποσό του τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος και πως λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών «είναι επιτακτική ανάγκη περιορισμού των καταναλώσεων».

Μάλιστα, οι αρχές του Πανεπιστημίου φαίνεται να επιρρίπτουν ευθύνες στο προσωπικό του ιδρύματος δίνοντας οδηγίες για τον περιορισμό της κατανάλωσης και κάνοντας συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» και «αποφυγή των περιττών σπαταλών»!

Σε μια ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία των Εργαζομένων εγκαλεί τις πρυτανικές αρχές για έλλειψη σοβαρότητας και τους προτείνει με τη σειρά της:

● Να συστήσουν αυτοσυγκράτηση στην κυβέρνηση και να απαιτήσουν να μη γίνονται αυξήσεις στη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

● Να ζητήσουν αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα ΑΕΙ.

● Να φροντίσουν για τη μόνωση των εγκαταστάσεων του ΕΚΠΑ και τη συντήρηση/αντικατάσταση των κλιματιστικών του ιδρύματος, εκ των οποίων άλλα δεν λειτουργούν κι άλλα είναι ενεργοβόρα λόγω παλαιότητας.

● Να σταματήσουν να πληρώνουν εργολάβους.

«Ολοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ –κι όχι μόνο– στα σπίτια μας πληρώνουμε υπέρογκα ποσά, στα οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε λόγω των χαμηλών μισθών μας. Εχουμε δύο δρόμους: ή να περιορίσουμε το μπάνιο των μελών της οικογένειάς μας, τη θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού μας σε Σάββατο, Χριστούγεννα, Πάσχα και -ενδεχομένως- εθνικές επετείους και να κατεβάζουμε τον διακόπτη, κλείνοντας το φως, το ίντερνετ και το τηλέφωνο στις 7 μ.μ., ή να απαιτήσουμε μείωση των τιμών στο ρεύμα, το πετρέλαιο (γιατί εμείς καλούμαστε ξανά να πληρώσουμε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την ενέργεια), τα τρόφιμα κ.ά. και αύξηση των μισθών για μια αξιοπρεπή ζωή και για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών μας. Κάτι ανάλογο συστήνεται και στις πρυτανικές αρχές, αντί για τη μετατόπιση των ευθυνών στους εργαζόμενους/ες» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Την ίδια στιγμή, οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν δυσλειτουργίες του ιδρύματος, τις οποίες όμως χρεώνονται οι ίδιοι. Ως πιο πρόσφατο παράδειγμα αναφέρουν την αποστολή της απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου για τη μη διεξαγωγή μαθημάτων στις 15 και 16 Νοεμβρίου στις 22.10 της περασμένης Παρασκευής, ενώ η απόφαση είχε ληφθεί αρκετές μέρες νωρίτερα.

Κάτι τέτοιο «ουδόλως διευκολύνει το έργο των εργαζομένων σε γραμματείες, οι οποίοι/ες δέχονταν ερωτήματα φοιτητών όλη την εβδομάδα και δεν είχαν απάντηση να δώσουν. Μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι η ενημέρωση αρμοδίως ήταν ότι δεν υπάρχει απόφαση», αναφέρουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε καθεστώς γαλέρας οι εργολαβικοί στο ΕΚΠΑ
Εδιωξαν εργαζόμενο γιατί αποτόλμησε να πάρει τρεις μέρες αναρρωτική άδεια ● Η υπόθεση έφτασε στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου αποκαλύφθηκε παρακράτηση επιδομάτων αδείας ● Υβρεις και απειλές συμπληρώνουν την...
Σε καθεστώς γαλέρας οι εργολαβικοί στο ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τιμωρητική διακοπή σίτισης για τους εστιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ
Με απόφαση της Πρυτανείας, όπως καταγγέλλουν οι εστιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ, διεκόπη η σίτιση το περασμένο Σάββατο ως αντίδραση στην κινητοποίηση των σπουδαστών σχετικά με το ζήτημα των παρατάσεων διαμονής.
Τιμωρητική διακοπή σίτισης για τους εστιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ αναδεικνύει την αξία των καλλιτεχνικών μαθημάτων
Θέση κατά της πλήρους υποβάθμισης των καλλιτεχνικών μαθημάτων με τον εξοβελισμό τους από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου παίρνει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ αναδεικνύει την αξία των καλλιτεχνικών μαθημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υποτροφία μόνο για ελληνο-ορθόδοξους χριστιανούς
120 εκλεκτοί ελληνορθόδοξοι ιθαγενείς θα λάβουν υποτροφία για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από το Ίδρυμα Υποτροφιών Μιχαήλ Λάσκαρη, όπως διαφημίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ιστοσελίδα του.
Υποτροφία μόνο για ελληνο-ορθόδοξους χριστιανούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλειστά σχολεία λόγω έλλειψης θέρμανσης
Το βαρύ ψύχος, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στη θέρμανση ή την έλλειψη πετρελαίου, οδήγησε χθες αρκετά σχολεία σε διακοπή της λειτουργίας τους. Μεταξύ αυτών το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και το 9ο...
Κλειστά σχολεία λόγω έλλειψης θέρμανσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας