• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 25.5°C / 32.7°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γίνονται ελάχιστα μαθήματα

 • A-
 • A+
Δεν υπάρχουν καθηγητές με διδακτορικό για να διδάξουν στην περιοχή, λένε οι φοιτητές που δεν μπορούν να πάρουν ούτε πτυχίο, αφού είναι αδύνατη η πρακτική, και ρωτούν: Πώς είναι δυνατόν με τον νέο νόμο της υπουργού Παιδείας να υπάρχει διαγραφή φοιτητών εάν περάσουν τα ν+2 χρόνια φοίτησης; ● Η πλειονότητα των 13 συνολικά υποχρεωτικών μαθημάτων που πρέπει να ολοκληρωθούν για την πρακτική δεν έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια.

Οι φοιτητές της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), που προέκυψε μετά την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και συγκεκριμένα αυτό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγγέλλουν τα τεράστια κενά στο πρόγραμμα σπουδών λόγω έλλειψης καθηγητών.

Οι φοιτητές που μας μιλούν αναφέρουν ότι διδάσκονται ελάχιστα μαθήματα σε σχέση με τα μαθήματα που προβλέπονται κανονικά από το πρόγραμμα σπουδών. Τα προβλήματα εντοπίζονται εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο αυτά εντάθηκαν από το 2019 και ύστερα. «Δεν υπάρχουν καθηγητές με διδακτορικό για να διδάξουν στην περιοχή.

Οι καθηγητές έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα για τέσσερις ώρες την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Οπως καταλαβαίνετε, ελάχιστοι είναι αυτοί που επιλέγουν να έρθουν μέχρι το Διδυμότειχο», μας λέει η Χ.Λ., τεταρτοετής φοιτήτρια της Νοσηλευτικής (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). «Εχω δέκα μαθήματα τα οποία δεν έχω διδαχθεί καθόλου! Επίσης δεν μπορώ να κάνω πρακτική, η οποία σημειωτέον είναι προαπαιτούμενο για την απόκτηση πτυχίου, καθώς δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαραίτητες διδακτικές μονάδες 5-6 μαθημάτων. Η πλειονότητα, δε, των 13 συνολικά υποχρεωτικών μαθημάτων που πρέπει να ολοκληρωθούν για την πρακτική άσκηση δεν έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια», προσθέτει.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όλων των ετών φοίτησης. Για παράδειγμα, στο πρώτο έτος από τα επτά μαθήματα θα διδαχτούν μόνο τα τέσσερα, στο 2ο έτος, από τα 8 μαθήματα θα διδαχτούν τα 3,5 αφού η θεωρία μαθήματος υπολείπεται, στο τρίτο έτος από τα δέκα μαθήματα θα διδαχτούν μόλις τα 2,5 καθώς για άλλη μια φορά υπολείπεται το θεωρητικό κομμάτι του αντικειμένου, ενώ στο τέταρτο έτος από τα 6 μαθήματα που θα έπρεπε να διδαχτούν, θα πραγματοποιηθούν μόνο 2,5 μαθήματα, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι σπουδαστές ενημερώνονται κυριολεκτικά τελευταία στιγμή για την έναρξη των μαθημάτων, συχνά μάλιστα ύστερα από δική τους επικοινωνία με τη γραμματεία της σχολής. Δηλαδή, μέσα σε μία μέρα οι φοιτητές καλούνται να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσουν στην πόλη του Διδυμοτείχου, να βρουν να νοικιάσουν κατάλυμα, να διαθέτουν το απαιτούμενο ποσό των 2-3 ενοικίων για να «κλείσουν» το σπίτι και εφόσον τα καταφέρουν όλα αυτά να ζήσουν χωρίς ηλεκτρικό για τουλάχιστον 15 ημέρες, αφού οι αιτήσεις για παροχή ρεύματος και διαδικτύου απαιτούν έτσι κι αλλιώς κάποιο διάστημα για να ολοκληρωθούν.

Επιστολή

Σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφει ο Σύλλογος Φοιτητών του παραρτήματος της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου του ΔΙΠΑΕ περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί στη σχολή. Σύμφωνα με τους σπουδαστές, από την ίδρυση της σχολής μέχρι και το χειμερινό εξάμηνο του 2020, τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνταν στον τοπικό κινηματογράφο-θέατρο, χώρο τον οποίο είχε παραχωρήσει ο δήμος στο Πανεπιστήμιο για τις ανάγκες διδασκαλίας.

Ο χώρος καθίσταται ακατάλληλος εν καιρώ πανδημίας, αφού δεν διαθέτει παράθυρα. «Η μόνη επιλογή για διά ζώσης εκπαίδευση είναι οι δύο αίθουσες εντός του κτιρίου νοσηλευτικής. Αίθουσες μικρές, με χωρητικότητα 20-25 φοιτητών. Λαμβάνοντας υπόψη όμως τα πρόσφατα υγειονομικά πρωτόκολλα, απαγορεύεται η πλήρης χωρητικότητα, άρα από τους 30-40 φοιτητές που είμαστε σε κάθε μάθημα, που ούτως ή άλλως δεν χωρούσαμε σε μια αίθουσα, πώς θα πραγματοποιηθεί μάθημα με κάτω από 20 άτομα;» τονίζει ο Σύλλογος στην επιστολή του.

Ολες αυτές οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σπουδών κάνουν ορατό πλέον τον κίνδυνο διαγραφής των φοιτητών αφότου ψηφίστηκε ο νόμος που επαναφέρει το ν+2: «Πώς είναι δυνατόν με τον νέο νόμο της υπουργού Παιδείας να υπάρχει διαγραφή φοιτητών εάν περάσουν τα ν+2 χρόνια φοίτησης ενώ εμείς δεν έχουμε καθηγητές να μας διδάξουν; Θα διαγραφούμε ενώ αδυνατούμε να τελειώσουμε εξαιτίας της ίδιας της σχολής;».

Οι σπουδαστές απορρίπτουν το πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε και ζητούν άμεση επίλυση του ζητήματος των τεράστιων ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό.

Η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων τιμά το Πολυτεχνείο για πρώτη φορά

Η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων τιμά για πρώτη φορά στην ιστορία της την επέτειο του Πολυτεχνείου με μεγάλη εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ και στη συνέχεια μουσική εκδήλωση με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά. Μπορούν να συμμετέχουν δικαστικοί λειτουργοί όλων των δικαστικών ενώσεων, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί υπάλληλοι, σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Κάθε προσκεκλημένος μπορεί να συνοδεύεται από ακόμη ένα άτομο. Φυσική παρουσία είναι επιτρεπτή, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
Ενα υβριδικό μοντέλο πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων προτείνουν οι δευτεροετείς φοιτητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας. Αναγνωρίζοντας την «ανεπάρκεια» της τηλεκπαίδευσης, προτείνουν σχέδιο...
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στη Βουλή οι απευθείας αναθέσεις από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης
Ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ σε εταιρείες που αναλαμβάνουν τη σίτιση των φοιτητών, τη φύλαξη και την καθαριότητα των εστιών.
Στη Βουλή οι απευθείας αναθέσεις από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξωση φοιτητών από τις εστίες
Οι εφορείες αποφασίζουν να μην επιτρέψουν την παράταση έστω και για ένα έτος για όσους εστιακούς έχουν ξεπεράσει το όριο των ν+2 ετών σπουδών.
Εξωση φοιτητών από τις εστίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια
Οσο πλησιάζει η ημερομηνία που τα Πανεπιστήμια θα υποδεχθούν τους φετινούς φοιτητές τόσο εντείνεται η κουβέντα σχετικά με τα πρωτόκολλα για τη διά ζώσης λειτουργία τους.
Εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετατρέπουν σε εφιάλτη τα όνειρα χιλιάδων νέων επιστημόνων κλωστοϋφαντουργίας
Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποφάσισε εν κρυπτώ αλλαγές που απαξιώνουν το αντικείμενο Τεχνολογιών Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης, υποβαθμίζουν τα πτυχία των φοιτητών και συρρικνώνουν τα...
Μετατρέπουν σε εφιάλτη τα όνειρα χιλιάδων νέων επιστημόνων κλωστοϋφαντουργίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας