• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 7.9°C
  0 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.1°C / 5.9°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 9.0°C
  2 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  2 BF
  28%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.5°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  4 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 7.5°C
  6 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 1.8°C / 6.3°C
  4 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  5 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 6.1°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 6.9°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.4°C
  1 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.2°C / 6.4°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  31%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξώδικο ΔΟΕ σε Κεραμέως - Κόπτση για τις απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών

 • A-
 • A+
Η ΔΟΕ καλεί την υπουργό και τον γ.γ. να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια «η οποία αφενός παραβιάζει τον νόμο και αφετέρου επιχειρεί να εκφοβίσει τα μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων κατά τη διαμόρφωση και έκφραση της άποψής τους» στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης, όπως και να απέχουν από «οποιαδήποτε προσβλητική εις βάρος της ΔΟΕ αναφορά», διαφορετικά «θα ασκήσουμε τα εκ του νόμου δικαιώματα ημών και των μελών μας, προβαίνοντας σε κάθε νόμιμη ενέργεια»

Εξώδικο απέστειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και στον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρο Κόπτση, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις απειλές που εξαπολύονται σε βάρος εκπαιδευτικών που υιοθετούν την πρόταση της ΔΟΕ για υποβολή ενιαίων κειμένων στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Το τελευταίο διάστημα τόσο η υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας, η πρώτη με δημόσιες τοποθετήσεις της και ο δεύτερος με εγκυκλίους που αποστέλλει στα σχολεία, επιχειρούν να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς μετερχόμενοι ωστόσο αβάσιμα επιχειρήματα, ακόμη και διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα.

Πόσες και πόσες φορές η Νίκη Κεραμέως δεν δήλωσε ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος» και ότι «η υποβολή “φασόν” κειμένων συνιστά παραβίαση του κανονιστικού πλαισίου και της τελεσίδικης απόφασης», αναφερόμενη και στην απόφαση του Εφετείου που έκρινε παράνομη την απεργία που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία.

Η ΔΟΕ, λοιπόν, επισημαίνει ότι: «Το Εφετείο δεν έκρινε ότι η αξιολόγηση την οποία προωθείτε με τόσο πάθος είναι νόμιμη και χρήσιμη για τη σχολική κοινότητα, όπως αβάσιμα επικαλείται ο Γ.Γ. κύριος Κόπτσης και τα φίλα προσκείμενα σε εσάς ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε. Αντιθέτως, έκρινε ότι η απεργία έπρεπε να έχει προκηρυχθεί από τη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης και απέρριψε το αίτημά σας να κηρυχθεί η απεργία μας καταχρηστική».

Αναφορικά δε με τις πρόσφατες ενέργειες του Αλ. Κόπτση, να αποστείλει έγγραφο στα σχολεία που είχαν υιοθετήσει το ενιαίο κείμενο της ΔΟΕ με το οποίο καλούσε τους συλλόγους διδασκόντων να αναρτήσουν εξατομικευμένες εκθέσεις αξιολόγησης, η Ομοσπονδία θυμίζει ότι βάσει νομικής γνωμοδότησης «Αρμοδιότητα ελέγχου του περιεχομένου των πρακτικών των Συλλόγων Διδασκόντων δεν σας απονέμεται ούτε από τις οργανικές διατάξεις του υπουργείου ούτε από τις διατάξεις των άρθρων 33 επ. του ν. 4692/2020. Κατά τούτο δε, έχετε παραβεί το καθήκον σας, όπως περιγράφεται από τον νόμο, και τούτο πέρα από αντιδημοκρατικό είναι και ποινικά κολάσιμο».

Μάλιστα, η ΔΟΕ αναφέρεται και σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση της υπουργού σε συνάντηση που πραγματοποίησε με στελέχη εκπαίδευσης την 1/11, στην οποία κατηγορεί την Ομοσπονδία ότι ενεργεί παρανόμως και χαρακτηρίζει την πρόταση του ενιαίου κειμένου ως ενέργεια παράνομη που επισείει και πειθαρχικές ποινές.

«Ως συνδικαλιστική οργάνωση σε μία κοινωνία που παλεύουμε να παραμείνει δημοκρατική, είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να διωχθεί για την επιστημονική ή ουσιαστική άποψη που εκφράζει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην άποψη που διατυπώνει ένα συλλογικό όργανο χωρίς να προβλέπεται δυνατότητα ιεραρχικού ελέγχου εκ του νόμου απαγορεύεται και συνιστά λογοκρισία, ότι ουδεμία αρμοδιότητα ελέγχου του περιεχομένου των πρακτικών των Συλλόγων Διδασκόντων στα πλαίσια της αξιολόγησης δεν σας αναγνωρίζεται και ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η άποψη του Συλλόγου Διδασκόντων κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και τα στοιχεία που επιλέγει να λάβει υπόψη του διαμορφώνοντας το πρακτικό του δεν αποτελεί στοιχείο το οποίο μπορεί να ελεγχθεί από το υπουργείο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του».

Βάσει αυτών, η ΔΟΕ καλεί την υπουργό και τον γ.γ. να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια «η οποία αφενός παραβιάζει τον νόμο και αφετέρου επιχειρεί να εκφοβίσει τα μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων κατά τη διαμόρφωση και έκφραση της άποψής τους» στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης, όπως και να απέχουν από «οποιαδήποτε προσβλητική εις βάρος της ΔΟΕ αναφορά», διαφορετικά «θα ασκήσουμε τα εκ του νόμου δικαιώματα ημών και των μελών μας, προβαίνοντας σε κάθε νόμιμη ενέργεια».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Τρούλης σε ανάρτησή του σχολιάζει: «Η αθλιότητα, οι απειλές, η συκοφαντία ενός κλάδου των 80.000 εκπαιδευτικών και οι εκφοβισμοί που παραβιάζουν τη νομοθεσία θα απαντώνται από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα όπως τους αρμόζει...».

Η επιχείρηση εκφοβισμού και αποπροσανατολισμού των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας έφτασε και στη Βουλή ύστερα από σχετική αναφορά που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Ραγκούσης.

Η αναφορά βασίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΟΕ η οποία «στηλιτεύει την όλο και πιο έντονη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς, να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία με την περιώνυμη αυτοαξιολόγηση, να καταστείλει με δικαστικές διώξεις τη μαζικότατη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή και να ποινικοποιήσει την ελεύθερη έκφραση γνώμης των Συλλόγων Διδασκόντων με εκφοβιστικά έγγραφα» και με την οποία ζητείται από την υπουργό Νίκη Κεραμέως να γνωστοποιήσει τις ενέργειές της για το ζήτημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες απειλές κατά εκπαιδευτικών με αφορμή την αξιολόγηση
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ζητά εξατομικευμένα στοιχεία ανά κατηγορία υποστηρίζοντας ότι το κείμενο της αξιολόγησης σειρά σχολείων δεν πληροί τα κριτήρια και τις...
Νέες απειλές κατά εκπαιδευτικών με αφορμή την αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα αγωγή Κεραμέως για την αξιολόγηση κατά της ΑΔΕΔΥ
Είναι άραγε «μεθόδευση» όταν ένας κλάδος αγωνίζεται ενάντια σε μέτρα που τον ισοπεδώνουν και όχι όταν το ίδιο το κράτος στρέφεται με λύσσα εναντίον αυτού του κλάδου, επιχειρώντας να καταπνίξει κάθε αντίδραση,...
Νέα αγωγή Κεραμέως για την αξιολόγηση κατά της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως κηρύσσει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο επικαλέστηκε λόγους «ακραίου κατεπείγοντος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης ήταν η 30/09/2021».
Έφεση της υπουργού Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρηματοδότηση των ΑΕΙ με κριτήρια και εφόσον πιάνουν στόχους
Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα γίνεται σε ποσοστό 80% με αντικειμενικά κριτήρια και σε ποσοστό 20% με βάση τις επιδόσεις σε μια σειρά ποιοτικών δεικτών.
Χρηματοδότηση των ΑΕΙ με κριτήρια και εφόσον πιάνουν στόχους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κυρώσεις για την αξιολόγηση
Το υπουργείο Παιδείας απειλεί όσους εκπαιδευτικούς υποβάλλουν τα «φασόν κείμενα» που προτείνει η ΔΟΕ ● «Ο νόμος θα εφαρμοστεί», διαμηνύει η υπουργός ● Σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών...
Κυρώσεις για την αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποινικοποιούν τους αγώνες
Το δικαστήριο έκρινε παράνομη, και μάλιστα για τυπικούς λόγους, την απεργία της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, όχι όμως καταχρηστική, ενώ χαρακτήρισε πολιτική και άρα καταχρηστική μόνο την προκηρυχθείσα αποχή της...
Ποινικοποιούν τους αγώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας