• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.2°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.3°C
  5 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 7.9°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.4°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.4°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.4°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.9°C / 1.4°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  79%

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI

Απειλές και φακέλωμα για την αξιολόγηση καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί

 • A-
 • A+

Καταγγελία για φακέλωμα εκπαιδευτικών (!) που αρνούνται την αξιολόγηση και εφαρμόζουν τις οδηγίες της ΔΟΕ, κάνει οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί της Σητείας στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας έχουν φτάσει αναφορές για έμμεσες απειλές με καταγραφή και φακέλωμα εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συνταχθούν με τις θέσεις της ΔΟΕ προκειμένου να τους κάνουν να μπουν στην αξιολογική διαδικασία...

«Ο διευθυντής είναι υποχρεωμένος να ανεβάσει το κείμενο το οποίο έχει στηρίξει η πλειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων. Τέτοιες συμπεριφορές θα αναφέρονται στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας και θα καταγγέλλονται. Κανείς συνάδελφος δεν είναι μόνος του σε αυτό τον αγώνα. Κάποιοι επέλεξαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον κλάδο και να ακολουθήσουν το δρόμο του ΥΠΑΙΘ», αναφέρει ο Σύλλογος.

Η ανακοίνωση

Τις τελευταίες ημέρες, είναι όλο και πιο έντονη η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς και να τους αναγκάσει να εφαρμόσουν την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση των νόμων για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Ένθερμοι συμπαραστάτες αρκετά Μ.Μ.Ε, γνωστά για την πολεμική τους απέναντι στους αγώνες των εκπαιδευτικών, μέσω άρθρων, ραδιοτηλεοπτικών σχολιασμών και αναρτήσεων σε ιστοσελίδες. Έτσι, μετά την αξιοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, η κυβέρνηση για να καταστείλει τη μαζικότατη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή, ήρθαν οι απειλές κατά των συλλόγων διδασκόντων πως αν τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν τα κείμενα που εστάλησαν από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα παρανομούν και θα τιμωρηθούν ανάλογα. Απειλές κενές περιεχομένου αφού είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν μπορεί να «ποινικοποιηθεί» η ελεύθερη έκφραση της γνώμης. Προσφιλής επιχειρηματολογία κάποιων είναι η ανάθεση ευθυνών στη ΔΟΕ για την δικαστική έκβαση της απεργίας αποχής. Η απεργία αποχή είναι νόμιμη σε ένα δημοκρατικό ευνομούμενο κράτος που έχει ελεύθερη δικαστική εξουσία, ωστόσο πόσους νόμους ακόμα και πόσο θα πρέπει να καταστρατηγήσουν το σύνταγμα για να επιβάλουν την αξιολόγηση;

Στον αγώνα αυτό παρατηρούμε ότι ένθερμους υποστηρικτές βρήκαν κάποιους διευθυντές σχολικών μονάδων οι οποίοι ασκούν πίεση στους συναδέλφους με παραπληροφόρηση, απειλές, και παράκαμψη του Συλλόγου Διδασκόντων και άλλοτε με την παρουσίαση της αξιολόγησης ως αθώας και καλής. Οι συντονισμένες προσπάθειες βρήκαν συμπαραστάτες προκειμένου να καμφθεί το φρόνημα των εκπαιδευτικών και να επιβληθεί το πλέγμα των ρυθμίσεων της κυβέρνησης για την «αξιολόγηση».

Διευκρινίζουμε ότι η απευθείας ανάθεση από διευθυντή είναι παράνομη. Ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι το κυρίαρχο όργανο του σχολείου και δεν έχει καμία ισχύ το αρ 97 του 4823/21 όταν ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει σχετική απόφαση. Σε περιπτώσεις που οι συνάδελφοι δέχονται πιέσεις από διευθυντές για απευθείας ανάθεση, τους καλούμε να ενημερώνουν τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών για να προβεί σε καταγγελία του διευθυντή.

Επίσης στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας έχουν φτάσει αναφορές για έμμεσες απειλές με καταγραφή και φακέλωμα συναδέλφων που επιθυμούν να συνταχθούν με τα ενιαία κείμενα προκειμένου να τους κάνουν να μπουν στην αξιολογική διαδικασία. Ο διευθυντής είναι υποχρεωμένος να ανεβάσει το κείμενο το οποίο έχει στηρίξει η πλειοψηφία του ΣΔ. Τέτοιες συμπεριφορές θα αναφέρονται στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας και θα καταγγέλλονται.

Κανείς συνάδελφος δεν είναι μόνος του σε αυτό τον αγώνα. Κάποιοι επέλεξαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον κλάδο και να ακολουθήσουν το δρόμο του ΥΠΑΙΘ. Καλούμε τους συναδέλφους που έδωσαν μέχρι σήμερα τον αγώνα τους απέναντι στην αξιολόγηση να στηρίξουν τα ενιαία κείμενα και να μην αφήσουν να περάσει η αξιολόγηση.

Οι Διευθυντές που προάγουν την αξιολόγηση θεωρούν ότι θα τους ανταμείψουν με την θέση που κατέχουν ήδη αλλά μάλλον δεν τους είπαν ότι για τις θέσεις τους έρχονται οι μάνατζερ . 

Καλούμε 

τη ΔΟΕ να προβεί σε μήνυση του Α. Κόπτση που απέστειλε ανυπόγραφο έγγραφο προσπαθώντας να παραπλανήσει την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και τους παράγοντες του Υπουργείου που παραπληροφορούν δημόσια στα ΜΜΕ.

τους συλλόγους διδασκόντων στις σχολικές μονάδες όπου γνωρίζουν ότι έχει γίνει ανάρτηση από το διευθυντή ή προϊστάμενο, κειμένου διαφορετικού από της ΔΟΕ:

α) να ενημερώσουν άμεσα το ΔΣ του ΣΕΠΕ Σητείας «ο Μύσων»

β) κάνοντας χρήση της παρ 1 άρθρο 1 ΠΔ79* να ζητήσουν συνεδρίαση με θέμα την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου του 2020-2021 και να ανατρέψουν την απόφαση της διεύθυνσης του σχολείου ώστε να αναρτηθούν τα ενιαία κείμενα.

Η πλατφόρμα του ΙΕΠ παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 12 Νοέμβρη για την υποβολή παρατηρήσεων και αλλαγών. Έπομένως σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται οποιαδήποτε εκπαιδευτική νομοθεσία ή νόμος, από την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων αυτή.

*(Πέραν αυτών των τακτικών συνεδριάσεων ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου του σχολείου ή ύστερα από γραπτή αίτηση προς τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου τουλάχιστον από το ένα τρίτο (1/3) των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απειλές και πιέσεις του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία
Σε μια συγκυρία με εντελώς διαφορετικά επίδικα και διακυβεύματα, νέα ένταση πυροδοτεί η Εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας, με την οποία απειλούνται για μια ακόμη φορά με «έννομες συνέπειες» οι εκπαιδευτικοί και οι...
Απειλές και πιέσεις του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χιλιάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης σύμφωνα με τη ΔΟΕ
Η Ομοσπονδία των δασκάλων χαιρέτισε με ανακοίνωσή της «την ενιαία αγωνιστική στάση των εκπαιδευτικών» για την «ακύρωση της αξιολόγησης - διάλυσης του δημόσιου σχολείου».
Χιλιάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης σύμφωνα με τη ΔΟΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
24 ΕΛΜΕ καλούν την ΟΛΜΕ να καθορίσει τα αγωνιστικά βήματα απέναντι στην αξιολόγηση
Η μια μετά την άλλη οι ΕΛΜΕ υπογράφουν κοινή επιστολή προς την ΟΛΜΕ να πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των Προέδρων μέσα στο Νοέμβριο.
24 ΕΛΜΕ καλούν την ΟΛΜΕ να καθορίσει τα αγωνιστικά βήματα απέναντι στην αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες απειλές κατά εκπαιδευτικών με αφορμή την αξιολόγηση
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ζητά εξατομικευμένα στοιχεία ανά κατηγορία υποστηρίζοντας ότι το κείμενο της αξιολόγησης σειρά σχολείων δεν πληροί τα κριτήρια και τις...
Νέες απειλές κατά εκπαιδευτικών με αφορμή την αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανατράπηκε «εκ των έσω» η συνέχιση της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση
Πραξικοπηματικά δεν πέρασε η συνέχιση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση στη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ, καθώς 8 πρόεδροι  ΕΛΜΕ δεν ψήφισαν υπέρ της συνέχισης, παρά και ενάντια στις αποφάσεις των...
Ανατράπηκε «εκ των έσω» η συνέχιση της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποινικοποιούν τους αγώνες
Το δικαστήριο έκρινε παράνομη, και μάλιστα για τυπικούς λόγους, την απεργία της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, όχι όμως καταχρηστική, ενώ χαρακτήρισε πολιτική και άρα καταχρηστική μόνο την προκηρυχθείσα αποχή της...
Ποινικοποιούν τους αγώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας