• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 12.4°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.0°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  0 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 6.5°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.9°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.8°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.9°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.1°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  2 BF
  80%

Στέλιος Σταυρινάδης

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος εκπαιδευτικός Στέλιος Σταυρινάδης

 • A-
 • A+

Την Παρασκευή 22/10/2021 έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Στέλιος Σταυρινάδης. Η είδηση του θανάτου του σήμανε μια μεγάλη απώλεια για το Μ-Λ ΚΚΕ και την Κομματική Οργάνωση της Ικαρίας, για τον Εκπαιδευτικό Όμιλο – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και τις Παρεμβάσεις –Συσπειρώσεις Κινήσεις Εκπαιδευτικών ΔΕ.

Ο Στέλιος Σταυρινάδης γεννήθηκε στην Ακαμάτρα Ικαρίας στις 24 Σεπτέμβρη του 1951. Οι δυσκολίες και η φτώχεια που μάστιζε το νησί θα οδηγήσουν την οικογένεια του στην Αθήνα το 1963.

Εκεί θα γραφτεί στο Γυμνάσιο της Ηλιούπολης όπου και θα διαπιστωθεί η κλίση του και η αγάπη του για τα μαθηματικά. Το 1969 θα περάσει στο πανεπιστήμιο, θα σπουδάσει στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας και θα αποφοιτήσει από το Μαθηματικό της Αθήνας. Το προοδευτικό και αριστερό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε σύντομα θα τον φέρει σε επαφή με το μαρξιστικό λενινιστικό κίνημα, αρχικά θα ενταχθεί στην ΠΠΣΠ ως ιδρυτικό μέλος της παράταξης στο Μαθηματικό και από το 1976 στο Μ-Λ ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Στέλιος υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή το δημόσιο σχολείο και αγωνίστηκε κάθε στιγμή για την υπεράσπισή του. Από το διορισμό του στη Σύρο το 1981 μέχρι την συνταξιοδότηση του, αλλά και μετά από αυτήν, για τους μαθητές του θα είναι πάντα ο Δάσκαλος. Ο Δάσκαλος που με κατανόηση και αγάπη θα βρεθεί κάθε στιγμή δίπλα στους μαθητές του, τις αγωνίες και τους αγώνες τους. Ο Δάσκαλος που με ανιδιοτέλεια θα προσφέρει κάθε βοήθεια ακόμα και στα χρόνια της συνταξιοδότησής του, σε όποιον την είχε ανάγκη. Όχι τυχαία, ο τίτλος του δασκάλου θα του αποδοθεί στους κύκλους και στις συλλογικότητες, όπως αυτή της «Πυξίδας», στις οποίες βρέθηκε και τα τελευταία χρόνια στην Ικαρία.

Όλα τα χρόνια που βρέθηκε στο δημόσιο σχολείο, από τις τάξεις των Αντιτετραδίων, του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Παρεμβάσεων, θα δώσει ένα σταθερό παρών σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Και το παρών του σύντροφου Στέλιου, όσο διαπνεόταν από τη σεμνότητα και την ηρεμία που τον χαρακτήριζε, τόσο ξεχώριζε από τη σταθερότητα, την πίστη και την καθαρότητα του λόγου, με την οποία έδινε τις μάχες στο μαζικό κίνημα. Ήταν το παρών ενός αταλάντευτου αγωνιστή κομμουνιστή που με την παρουσία και τη στάση της ζωής του, αποτελούσε κάθε στιγμή έναν ήρεμο αλλά φωτεινό φάρο όπου και αν βρέθηκε.

Ως ιδρυτικό μέλος των Αντιτετραδίων, της ΕΡΓΑΣ και του Εκπαιδευτικού Ομίλου, θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στην αξιολόγηση και στον ΑΣΕΠ, θα πρωτοστατήσει σε όλες τις μεγάλες απεργίες του κλάδου, αλλά και τους καθημερινούς αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Θα τιμήσει κάθε στιγμή τον τίτλο του μέλους του Μ-Λ ΚΚΕ με τη συμμετοχή του σε κάθε εργατική απεργία, σε κάθε αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, σε όλους τους αγώνες του λαού μας, για ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα μετοικήσει με τη σύντροφό του Μπέσυ στη γενέτειρά του την Ικαρία. Θα ενταχθεί στην κομματική οργάνωση της Ικαρίας και με τη σκέψη του και το λόγο του πάντα προσανατολισμένο στους αγώνες, αλλά και στην οργανωτική ανάπτυξη του Μ-Λ ΚΚΕ, θα συμβάλει με πολύ θετικό τρόπο στο τοπικό κίνημα του νησιού. Ως μέλος της συντακτικής ομάδας της τοπικής αριστερής εφημερίδας «Πυξίδα», με λόγο ήρεμο, απλό και μεστό, θα βοηθήσει σε κάθε συζήτηση, σε κάθε μάχη, που και από τις τάξεις της έδωσε στους τοπικούς αγώνες. Η ενασχόλησή του με τα κοινά και η αγάπη του για τον τόπο θα τον οδηγήσει και στον τοπικό Σύλλογο του χωριού του, στον οποίο υπήρξε τα τελευταία χρόνια πρόεδρος αφήνοντας και εκεί μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η σταθερότητα και η προσήλωση του σύντροφου Στέλιου θα αποτελέσουν τα όπλα του ακόμη και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όπου αν και έδινε μια άνιση μάχη και με βαριά κλονισμένη την υγεία του, βρήκε τη δύναμη να συντάξει ένα σημαντικό ιστορικό κομματικό κείμενο.

Το Μ-Λ ΚΚΕ αυτές τις μέρες αναμετριέται με την αιφνίδια απώλεια του συντρόφου, του δάσκαλου, του κομμουνιστή Στέλιου Σταυρινάδη. Κρατάμε στη μνήμη μας το ήθος, τη σεμνότητα, τον καθαρό λόγο και τη σταθερότητα του σύντροφου Στέλιου. Με την υπόσχεση να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον δρόμο που μαζί με τον σύντροφό μας εδώ και δεκαετίες περπατήσαμε.

Η Κ.Ε. του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια, στη γυναίκα του Μπέσυ, στους γιους του Γιάννη και Ορέστη, στην αδερφή του Θοδώρα και όλους τους συγγενείς και τους φίλους του.

Η πολιτική κηδεία του σύντροφου Στέλιου Σταυρινάδη θα γίνει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Ακαμάτρα Ικαρίας.

• Το Μ-Λ ΚΚΕ και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη τους, καλούν τους συντρόφους και συναγωνιστές να δώσουν το «παρών», τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, 3.00 μ.μ., στο Λιμάνι του Πειραιά, έξω από το πλοίο «Μύκονος», για να απευθύνουμε τον τελευταίο χαιρετισμό στο σύντροφό μας Στέλιο Σταυρινάδη, καθώς θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τη γενέθλια γη της Ικαρίας και το αγαπημένο του χωριό, την Ακαμάτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίξτε τα σχολεία! Μαζική απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ικαρίας
Με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης 24/3, διατράνωσε ο εκπαιδευτικός κόσμος της Ικαρίας το αίτημα για το άμεσο άνοιγμα των σχολείων
Ανοίξτε τα σχολεία! Μαζική απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ικαρίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολική «κανονικότητα» οι εξώσεις, οι πλημμύρες και το μάθημα στο σκοτάδι
Μια σειρά μόνιμων «επεισοδίων» συνθέτουν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο το παζλ μιας δημόσιας εκπαίδευσης σε εγκατάλειψη.
Σχολική «κανονικότητα» οι εξώσεις, οι πλημμύρες και το μάθημα στο σκοτάδι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διευθυντής Γυμνασίου σε καθηγήτριες: «Είσαι τεμπέλα», «δεν πας να πλύνεις κανένα πιάτο»!
Σύμφωνα με ψήφισμα - καταγγελία της Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, προχώρησε, κατά την ομιλία του στη συνέλευση των εκπαιδευτικών, σε σειρά αδιανόητων θέσεων και χαρακτηρισμών ενάντια σε συναδέλφους του εκπαιδευτικούς.
Διευθυντής Γυμνασίου σε καθηγήτριες: «Είσαι τεμπέλα», «δεν πας να πλύνεις κανένα πιάτο»!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί υπό εισαγγελική επιτήρηση και αστυνομική εποπτεία
Υπό εισαγγελική επιτήρηση βρίσκεται το Γυμνάσιο της Αργαλαστής του Νομού Μαγνησίας, όπου ένα κορίτσι κατήγγειλε πως ζούσε «εφιάλτη» στα χέρια τεσσάρων συμμαθητών της, ένας εκ των οποίων της έσπασε το δάχτυλο.
Σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί υπό εισαγγελική επιτήρηση και αστυνομική εποπτεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη 180.000 εκπαιδευτικών
Το νέο σύστημα προσλήψεων που προαναγγέλλει η Νίκη Κεραμέως φέρνει «ξαφνικό θάνατο» στον εργασιακό βίο όσων εξ αυτών δεν κατορθώσουν να περάσουν τη βάση σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το ’24.
Προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη 180.000 εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κραυγή απόγνωσης: Ο τρομερός φόρτος διοικητικού έργου βλάπτει δραστικά το εκπαιδευτικό έργο
Σε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, νηπιαγωγοί και προϊστάμενοι νηπιαγωγείων της Ραφήνας επισημαίνουν τις σχεδόν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας υπό τις οποίες επιτελούν το εκπαιδευτικό τους έργο.
Κραυγή απόγνωσης: Ο τρομερός φόρτος διοικητικού έργου βλάπτει δραστικά το εκπαιδευτικό έργο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας