• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 6.9°C
  5 BF
  58%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.0°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.3°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  3 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.4°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  5 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  72%

Νίκη Κεραμέως

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυρώσεις για την αξιολόγηση

 • A-
 • A+
Το υπουργείο Παιδείας απειλεί όσους εκπαιδευτικούς υποβάλλουν τα «φασόν κείμενα» που προτείνει η ΔΟΕ ● «Ο νόμος θα εφαρμοστεί», διαμηνύει η υπουργός ● Σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Φραγμό στην προσπάθεια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας να μπλοκάρει τη διαδικασία αξιολόγησης, προτείνοντας στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να υποβάλουν κοινά κείμενα στις εκθέσεις αποτίμησης της περσινής σχολικής χρονιάς και τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων, φαίνεται ότι βάζει το υπουργείο Παιδείας καταφεύγοντας ξανά στις απειλές κυρώσεων.

«Δεν συμβάλουμε στη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων μας. Υπερασπιζόμαστε μαζικά τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και καταργούμε στην πράξη τους σχεδιασμούς της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Ν.Δ.», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Γιώργος Τρούλης, την περασμένη Τετάρτη, συνοδεύοντας τις «οδηγίες» της Ομοσπονδίας προς τους συλλόγους των δασκάλων αναφορικά με την κατάθεση πανομοιότυπων κειμένων αξιολόγησης, που στην τετράβαθμη κλίμακα βαθμολόγησης θα υπάρχει για όλους τους άξονες ο υψηλότερος βαθμός, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα ποσοτικής διάκρισης μεταξύ των σχολείων.

Το βράδυ της Πέμπτης, εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών περί παράνομης απεργίας - αποχής» και την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αλέξανδρου Κόπτση, ερχόταν να «συμμορφώσει» τους ασυμμόρφωτους, ανακοινώνοντας και μια παράταση στην ημερομηνία υποβολής των εκθέσεων αξιολόγησης ώς την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Παράλληλα, με έναν μονόλογο ερωταπαντήσεων, το υπουργείο Παιδείας πληροφορούσε τους ενδιαφερόμενους:

• Γίνεται σύγκριση και κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από την αξιολόγηση;

● Οχι

• Εξαρτάται η χρηματοδότηση των σχολείων από την αξιολόγηση;

● Σε καμία περίπτωση

• Υπάρχει συνέπεια στο σχολείο ή στους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της αξιολόγησης; Υπάρχει αρνητική αξιολόγηση;

● Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας δεν έχει αρνητικό πρόσημο

Η τελευταία ερωταπάντηση, όμως, έστελνε σαφές μήνυμα στους «αντάρτες»:

• Μπορούν να χρησιμοποιηθούν «έτοιμα-φασόν» κείμενα για την αξιολόγηση, σε συγκεκριμένους μόνο άξονες και όχι εξατομικευμένα κείμενα για κάθε σχολική μονάδα;

● Οχι. Ο νόμος και η υπουργική απόφαση προβλέπουν συγκεκριμένη διαδικασία, άξονες, βήματα και πλαίσιο για την υλοποίηση της αξιολόγησης σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου. Μη ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία αυτή ή υποβολή έτοιμου - μη εξατομικευμένου κειμένου συνιστά παραβίαση και του κανονιστικού πλαισίου και της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

«Θα εφαρμοστεί ο νόμος»

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, η ίδια η Νίκη Κεραμέως, σε ραδιοφωνικές της συνεντεύξεις (Παραπολιτικά, ΣΚΑΪ) δήλωσε αποφασισμένη να «εφαρμοστεί ο νόμος», τονίζοντας παράλληλα ότι «η αποχή από την αξιολόγηση προβλέπει συγκεκριμένες κυρώσεις».

Παρ’ όλα αυτά, πολλές ΕΛΜΕ αλλά και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών προχωρούν σε στάσεις εργασίας, μη συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων που συγκαλούνται για την αξιολόγηση, με την υπουργό να απειλεί ότι για κάθε παραβίαση έχει οριστεί από το Εφετείο ποινή ύψους 3.000 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία συνέρχεται με αντικείμενο δύο αντιθετικές προτάσεις προσώρας: α) κατάθεση ενιαίων κειμένων αποτίμησης της σχολικής χρονιάς 2020-2021 και τίτλους σχεδίων δράσης για τον προγραμματισμό χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση, β) επαναπροκήρυξη από τη ΔΟΕ της απεργίας-αποχής (προέρχεται από γενικές συνελεύσεις των ΣΕΠΕ).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα «εργαλεία» της αξιολόγησης
Νέα αγωγή Κεραμέως κατά της ΔΟΕ μετά την κήρυξη απεργίας-αποχής της Ομοσπονδίας ● Με το ζόρι η υπ. Παιδείας θέλει να εφαρμόσει τους ενδοσχολικούς συντονιστές και τους παιδαγωγικούς συμβούλους-μέντορες.
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα «εργαλεία» της αξιολόγησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες απειλές κατά εκπαιδευτικών με αφορμή την αξιολόγηση
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης ζητά εξατομικευμένα στοιχεία ανά κατηγορία υποστηρίζοντας ότι το κείμενο της αξιολόγησης σειρά σχολείων δεν πληροί τα κριτήρια και τις...
Νέες απειλές κατά εκπαιδευτικών με αφορμή την αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γενική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών απέναντι στην «αξιολόγηση» της Κεραμέως
Η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που οργανώνουν τα συνδικάτα κορυφώνεται με το συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο στα Προπύλαια.
Γενική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών απέναντι στην «αξιολόγηση» της Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φρένο πανικού Κεραμέως στη μαζική αντίδραση των εκπαιδευτικών
Κατεπείγουσα αγωγή της υπουργού Παιδείας προς όλες τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες που είχαν προκηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και η οποία τελικά κρίθηκε παράνομη.
Φρένο πανικού Κεραμέως στη μαζική αντίδραση των εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αιτία πολέμου η αξιολόγηση
ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αντιδρούν στην «τιμωρητική» διαδικασία που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας ● Κάνουν λόγο για προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ατομικής πρωτοβουλίας και για προώθηση της «αυθεντίας» των στελεχών.
Αιτία πολέμου η αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας