• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 26.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  92%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι ενόχλησε τελικά την ΟΛΜΕ;

 • A-
 • A+
Η προβολή των απόψεων που χαρακτήρισαν «πραξικόπημα» τα γεγονότα στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, η οποία αποφάσισε να σταματήσει η απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης, εξόργισε την Ομοσπονδία.

Ενοχλήθηκε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) από το χθεσινό ρεπορτάζ μας για όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, η οποία αποφάσισε να σταματήσει η απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης που επέβαλε με νόμο αλλά και με αγωγές σε βάρος των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών το υπουργείο Παιδείας.

Η ΟΛΜΕ στην επιστολή της προς την «Εφ.Συν.» υποστηρίζει ότι «Η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία προστάζει όχι μόνο να διερευνήσει κάθε καταγγελία που έρχεται στην εφημερίδα σας, αλλά αν μη τι άλλο να ερωτάται ο καταγγελλόμενος, που στην περίπτωση αυτή είναι η ΟΛΜΕ, μια ιστορική Ομοσπονδία με τεράστιους αγώνες».

Χωρίς καμία διάθεση να αμφισβητήσουμε την ιστορικότητα της Ομοσπονδίας και τους τεράστιους αγώνες του κλάδου -τους οποίους προβάλλουμε αδιαλείπτως στα 9 χρόνια λειτουργίας μας- θυμίζουμε στον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ, κ. Θ. Τσούχλο και Θ. Μαλαγάρη αντίστοιχα, που υπογράφουν την οργισμένη επιστολή, ότι το χθεσινό μας ρεπορτάζ δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να καταγράψει τις διαφωνίες και την κριτική που ασκήθηκε από συνδικαλιστικές παρατάξεις για τη στάση μελών του προεδρείου της συνέλευσης των προέδρων, οι οποίοι είναι και μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και οι οποίοι ανήκουν πολιτικά στη ΔΑΚΕ και τις ΣΥΝΕΚ. Οσα συμπεριλαμβάνονται στο ρεπορτάζ έχουν ανακοινωθεί δημόσια, ενώ δόθηκε -ως όφειλε- χώρος σε όλους τους εμπλεκόμενους να εκφραστούν, με αναφορές στις αντίστοιχες ανακοινώσεις που υπογράφουν οι ίδιοι.

Θέσεις συνδικαλιστών

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι δεν πρόκειται για «καταγγελία που ήρθε στην εφημερίδα μας» αλλά για δημόσιες θέσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων ως προς τα γεγονότα.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην καταγγελία των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων που σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «πραξικόπημα σε τουλάχιστον 7 ΕΛΜΕ από στελέχη των ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ», τα οποία στελέχη «άλλαξαν τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους και καταψήφισαν την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής», αλλά και σε έτερη ανακοίνωση που συνυπογράφουν εκπρόσωποι 17 ΕΛΜΕ της χώρας με την οποία καταγγέλλεται η «απαράδεκτη, αντισυναδελφική και πραξικοπηματική μεθόδευση, που έγινε με την πλήρη ανοχή και αποδοχή του προεδρείου της Γ.Σ. από ορισμένους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ».

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, παρατίθενται εν συντομία οι απαντήσεις της ΔΑΚΕ Καθηγητών και των ΣΥΝΕΚ που κατονομάζονται. Επομένως, μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε όσα υποστηρίζει η ΟΛΜΕ, ότι «δεν ερωτήθηκαν οι εκπρόσωποί της», όταν οι θέσεις των θιγόμενων παρατάξεων αναφέρονται χωρίς καμία προσπάθεια απόκρυψης.

Η ανακοίνωση

Επιπλέον, η ΟΛΜΕ μάς εγκαλεί που δεν δημοσιεύσαμε αυτούσια την ανακοίνωσή της από τις 17/10, ανακοίνωση συνολικής έκτασης 904 λέξεων, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ. Ενημερώνουμε την Ομοσπονδία ότι στην ηλεκτρονική μορφή της «Εφ.Συν.» υπάρχει σχετική ανάρτηση με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ («Η ΟΛΜΕ προαναγγέλλει συνέχεια των αγώνων “με άλλους τρόπους”», efsyn.gr, 18/10/2021). Παρ’ όλα αυτά, δεσμευόμαστε περαιτέρω για την ανάρτηση του συνόλου της ανακοίνωσης ηλεκτρονικά.

Για εμάς, αγαπητοί κύριοι, είναι φανερό ότι αυτό που ενόχλησε είναι η προβολή των απόψεων που χαρακτήρισαν «πραξικόπημα» τα γεγονότα στη Γενική Συνέλευση, δηλαδή την αιφνίδια αλλαγή στάσης κάποιων προέδρων ΕΛΜΕ που ενώ είχαν από τα σωματεία τους «εντολή» συνέχισης/επαναπροκήρυξης της απεργίας ψήφισαν τη λήξη της. Τα πώς και τα γιατί, οι δυνατότητες αντίδρασης του κλάδου στα αντιεκπαιδευτικά-αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης είναι αυτά με τα οποία θα έπρεπε -κατά την ταπεινή μας γνώμη- να ασχολείται η ΟΛΜΕ και όχι με απειλές εναντίον μια εφημερίδας που έχει αποδείξει ότι στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών λειτουργών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λήξη απεργίας με πραξικόπημα
Πατώντας στην καταστατική υποχρέωση της ΟΛΜΕ για αυξημένη πλειοψηφία προκειμένου να κηρυχθεί απεργία, κάποιοι πρόεδροι αποφάσισαν, τελευταία στιγμή, να καταψηφίσουν την πρόταση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Λήξη απεργίας με πραξικόπημα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποινικοποιούν τους αγώνες
Το δικαστήριο έκρινε παράνομη, και μάλιστα για τυπικούς λόγους, την απεργία της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, όχι όμως καταχρηστική, ενώ χαρακτήρισε πολιτική και άρα καταχρηστική μόνο την προκηρυχθείσα αποχή της...
Ποινικοποιούν τους αγώνες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Φρένο» στην επαναπροκήρυξη της απεργίας για την αξιολόγηση
Τι αναφέρει το γνωμοδοτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΟΛΜΕ: «Η επαναπρο­κηρυχθείσα απεργία-αποχή αποβλέπει κατ’ ουσίαν σε ένα αποτέλεσμα που ήδη αποδο­κιμάστηκε από την έννομη τάξη».
«Φρένο» στην επαναπροκήρυξη της απεργίας για την αξιολόγηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποφάσισαν επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής κατά της αξιολόγησης
Με επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής απαντούν 18 ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών απ’ όλη την Ελλάδα συνεχίζοντας τον αγώνα κατά της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης.
Αποφάσισαν επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής κατά της αξιολόγησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΔΟΕ-ΟΛΜΕ στο Πρωτοδικείο για να οριστεί προσωρινή διοίκηση
Στο Πρωτοδικείο προσφεύγουν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ καταθέτοντας αιτήματα για τον ορισμό προσωρινών διοικήσεων με στόχο την παράταση της θητείας των υπαρχόντων διοικητικών συμβουλίων.
ΔΟΕ-ΟΛΜΕ στο Πρωτοδικείο για να οριστεί προσωρινή διοίκηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ραντεβού στο Εφετείο
Δεκάδες τα καλέσματα για συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία ενάντια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων.
Ραντεβού στο Εφετείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας