• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 12.0°C / 17.9°C
    1 BF
    84%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 12.1°C / 15.0°C
    2 BF
    74%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.0°C / 15.9°C
    3 BF
    75%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 10.3°C
    3 BF
    93%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 13.5°C / 15.9°C
    4 BF
    88%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.0°C / 14.3°C
    1 BF
    89%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    6°C 6.4°C / 7.8°C
    0 BF
    93%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 15.6°C
    4 BF
    87%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 13.8°C / 16.8°C
    4 BF
    79%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    5 BF
    72%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 16.4°C / 18.5°C
    5 BF
    82%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    15°C 14.6°C / 16.6°C
    5 BF
    72%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    4 BF
    72%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    6°C 5.9°C / 8.5°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 8.5°C / 15.6°C
    2 BF
    100%
  • Ρόδος
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 17.8°C
    3 BF
    80%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 13.0°C / 18.1°C
    0 BF
    71%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 11.3°C / 14.4°C
    2 BF
    87%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 10.7°C / 15.1°C
    1 BF
    78%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    93%

O γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι... παρενέργειες από τις συγχωνεύσεις τμημάτων

  • A-
  • A+
Σε απόγνωση οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης κλήθηκε να μιλήσει για –τι άλλο;– το μπαράζ συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Κόπτσης, αφού χαρακτήρισε «επιμελημένο εξορθολογισμό» τις συμπτύξεις τμημάτων, υποστήριξε επιπλέον ότι «δεν πρέπει να κατασπαταλάται εκπαιδευτικό προσωπικό», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όλους όσοι υποστηρίζουν ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται για να γλιτώσει το υπουργείο Παιδείας τις επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών. Όσο απαραίτητες κι αν είναι αυτές βέβαια, αφού σύμφωνα με στοιχεία, τα κενά στα σχολεία φτάνουν τις 6.000, ενώ μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές μετρούν ήδη 300.000 χαμένες ώρες μαθημάτων («Σε αναβρασμό γονείς-μαθητές για τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και τις 300.000 χαμένες ώρες», «Εφ.Συν.», 14.10.2021).

«Δεν μπορεί να διορίζουμε 50.000 εκπαιδευτικούς και ξαφνικά να λέμε ότι υπάρχουν κενά!», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επιρρίπτοντας, όπως και η υπουργός λίγες μέρες νωρίτερα, την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς που παίρνουν άδειες. Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς γίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο, αφού φέτος περικόπηκαν οι άδειες ειδικού σκοπού σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ενώ, λοιπόν, πέρυσι εκπαιδευτικοί με χρόνια πνευμονοπάθεια, βαριές νευρολογικές παθήσεις, με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευμένοι ή με νεοπλασματική νόσο, έγκυες κ.ά. δικαιούνταν ειδική άδεια, φέτος αναγκάζονται να βρίσκονται εντός ακατάλληλων και πολυπληθών αιθουσών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, οι άδειες ειδικού σκοπού θα χορηγούνται μόνο σε όσους για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.

Εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και ότι «βρεθήκαμε και βρισκόμαστε όχι απλά σε επαφή με κοινό, αλλά μέσα σε τάξεις και σε πολυάριθμα τμήματα, πολλοί από εμάς δε, που ανήκουμε στη δευτεροβάθμια ή οι ειδικότητες της πρωτοβάθμιας, δουλεύουμε σε 2, 3 ή και περισσότερα σχολεία, προκειμένου να καλύψουμε το ωράριό μας και τα κενά των σχολείων κι ερχόμαστε σε επαφή έως και με 500 διαφορετικά παιδιά και 2, 3 ή και περισσότερους συλλόγους διδασκόντων την εβδομάδα».

Την ειδική προστασία των εγκύων ζητούν επίσης με επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας περίπου 300 αναπληρώτριες/αναπληρωτές, μόνιμοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ). Όπως επισημαίνεται, μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα των εγκύων να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό και να νοσήσουν πιο σοβαρά είναι κατά 70% μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα της ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ενώ τονίζεται ότι οι αναπληρώτριες, εργαζόμενες σε εκπαιδευτικές δομές, δεν έχουν άλλο δικαίωμα άδειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους –ακόμα και σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης– πέραν της άδειας τοκετού 56 ημέρες πριν από αυτόν. Βάσει των παραπάνω, οι έγκυες εργαζόμενες εκπαιδευτικοί καλούν το υπουργείο να προχωρήσει σε ειδική διάταξη ούτως ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία, η ακεραιότητα και η ζωή των ίδιων και των εμβρύων που κυοφορούν.

Το ζήτημα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση η βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου, ερώτηση η οποία δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Πάντως, το υπουργείο δε φαίνεται να συμμερίζεται την εύλογη ανησυχία των εκπαιδευτικών, αφού πάλι χθες ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης είπε ότι «φέτος υπάρχουν εμβόλια», δείχνοντας να βάζει τέλος στην οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πολλά ερωτηματικά στη λειτουργία των πολυπληθών τμημάτων, αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασυνέπειες στις μεταθέσεις
Εκπαιδευτικοί ΑμεΑ, που έχουν διοριστεί με τον νόμο για τους ανάπηρους εκπαιδευτικούς, δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση ως ανάπηροι, καθώς το Π.Δ. που ορίζει τις μεταθέσεις αναφέρει όλες κι όλες έντεκα παθήσεις,...
Ασυνέπειες στις μεταθέσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
«Βροχή» οι καταγγελίες για τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων εν μέσω πανδημίας, με τις οποίες το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μειώσει πλασματικά τις ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων
Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και τοπικές ΕΛΜΕ) θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Τετάρτης συγκέντρωση και συλλαλητήριο στα Προπύλαια με αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων,...
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
Πυκνώνουν οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με τόσο μεγάλο πλήθος ανεμβολίαστων παιδιών θα εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων ● Στο κενό οι καθησυχαστικοί ισχυρισμοί...
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας