• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.3°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.6°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.5°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  4 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  89%

Από την πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο, εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην αξιολόγηση
 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποινικοποιούν τους αγώνες

 • A-
 • A+
Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ, για λόγους τυπικούς • Καταχρηστική και πολιτική κρίθηκε η αντίστοιχη απεργία που είχε προκηρύξει η ΟΙΕΛΕ • Με γενικές συνελεύσεις απαντούν, σε πρώτη φάση, οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας • «Αντιδημοκρατικό κατήφορο» βλέπει ο Νίκος Φίλης

«Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου. Απαγορεύει τη συνέχισή της και ορίζει ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης». Η λακωνική ανακοίνωση του –κατά τ’ άλλα λαλίστατου– υπουργείου Παιδείας είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη που μπορεί τυπικά να είναι ορθή, αλλά ουσιαστικά παραπλανά και δημιουργεί εντυπώσεις.

Το δικαστήριο έκρινε παράνομη, και μάλιστα για τυπικούς λόγους, την απεργία της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, όχι όμως καταχρηστική, ενώ χαρακτήρισε πολιτική και άρα καταχρηστική μόνο την προκηρυχθείσα αποχή της ΟΙΕΛΕ.

Πώς έχουν τα γεγονότα;

Μετά την άσκηση έφεσης του υπουργείου Παιδείας επί της πρωτόδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την προκηρυχθείσα απεργία-αποχή από τις τέσσερις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, έφεση με την οποία ζητούσε να κριθεί παράλληλα και καταχρηστική, το Εφετείο αποφάσισε να συνεκδικάσει τις τέσσερις εφέσεις, αφού ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ προχώρησαν σε εφέσεις, καθώς αφορούσαν στο σύνολό τους την ίδια πρωτόδικη απόφαση.

Χθες, λοιπόν, το Εφετείο έκρινε ότι η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης που προκήρυξαν μέσα στον Σεπτέμβριο οι τέσσερις Ομοσπονδίες είναι παράνομη, για λόγους τυπικούς. Διότι, στην περίπτωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), η απόφαση ελήφθη ύστερα από απόφαση «αναρμόδιου οργάνου» δηλαδή των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο ομοσπονδιών και όχι Γενικών Συνελεύσεων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4808/2021. Στην περίπτωση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) γιατί δεν υπέβαλαν στον ΟΜΕΔ αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας (σ.σ. ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας είναι το θεσμικό όργανο παραγωγής κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα σε κοινωνικούς ανταγωνιστές) και γιατί δεν διέθεσαν κατά τη διάρκεια της απεργίας προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας. Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε την απαγόρευση της συνέχισης της αποχής και επιδικάζει πρόστιμο 3.000 ευρώ στις Ομοσπονδίες για κάθε παραβίαση της απόφασης.

Με νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στις 14 και 15 Οκτωβρίου απαντούν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στις 16/10 θα πραγματοποιηθεί και γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, οι οποίοι θα αποφασίσουν για τις επόμενες ενέργειες.

Στην περίπτωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το Εφετείο εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση που αφορούσε το σκέλος της παρανομίας της κηρυχθείσας απεργίας-αποχής, καθώς η ΟΙΕΛΕ «δεν είχε υποχρέωση παρά μόνο δικαίωμα» να ζητήσει τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου ενώπιον του ΟΜΕΔ, ούτε είχε υποχρέωση να διαθέσει κατά τη διάρκεια της απεργίας προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας.

Ωστόσο, έκρινε την απεργία-αποχή καταχρηστική και πολιτική, καθώς είχε μόνο αίτημα να αποσύρει η κυβέρνηση τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση. «Το αίτημα της κρινόμενης απεργίας-αποχής δεν συνδέεται με την επίλυση των προβλημάτων τα οποία ενδεχομένως υφίστανται οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λόγω των πρόσθετων, πέραν του εκπαιδευτικού τους έργου, υποχρεώσεων τις οποίες αναλαμβάνουν βάσει των επίμαχων διατάξεων. Η διάρκειά της είναι αόριστη όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται “μέχρι το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης”. Η ικανοποίηση του αιτήματος της απεργίας-αποχής δεν εξαρτάται από τη βούληση του ενάγοντος αλλά από τη βούληση του ελληνικού κοινοβουλίου. Συνεπώς, ως πολιτική απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού επιχειρεί να καταλύσει το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί σε ζήτημα που ανήκει μάλιστα στην αποκλειστική ρυθμιστική εξουσία της, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό στάσιμο το προσφερόμενο εκπαιδευτικό έργο προς βλάβη των μαθητών και των οικογενειών τους», αναφέρει η απόφαση του Εφετείου.

Για απόφαση-«τραγέλαφο» κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ, σχολιάζοντας: «Μια μικτού τύπου απεργία (απευθύνεται στο δημόσιο αλλά με εργασιακά αιτήματα) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πολιτική».

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης υποστηρίζει ότι χθες «έγινε ένα ακόμη βήμα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, να διοικείται η εκπαίδευση με ποινικοποίηση των αγώνων» και προσθέτει: «Καμία προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει για την εκπαίδευση όσο αυτή σύρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων ή προπηλακίζεται από την Αστυνομία. Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος με εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως κηρύσσει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο επικαλέστηκε λόγους «ακραίου κατεπείγοντος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης ήταν η 30/09/2021».
Έφεση της υπουργού Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα αγωγή Κεραμέως για την αξιολόγηση κατά της ΑΔΕΔΥ
Είναι άραγε «μεθόδευση» όταν ένας κλάδος αγωνίζεται ενάντια σε μέτρα που τον ισοπεδώνουν και όχι όταν το ίδιο το κράτος στρέφεται με λύσσα εναντίον αυτού του κλάδου, επιχειρώντας να καταπνίξει κάθε αντίδραση,...
Νέα αγωγή Κεραμέως για την αξιολόγηση κατά της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με 24ωρη απεργία απαντούν οι δάσκαλοι στην αξιολόγηση Κεραμέως
Με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα απαντούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας στην «αντιεκπαιδευτική και αντιδραστική ατομική αξιολόγηση Κεραμέως».
Με 24ωρη απεργία απαντούν οι δάσκαλοι στην αξιολόγηση Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σήμερα η απόφαση για την αγωγή Κεραμέως κατά ΔΟΕ
Κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της αξιολόγησης που διαμορφώνει ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας στα...
Σήμερα η απόφαση για την αγωγή Κεραμέως κατά ΔΟΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα «εργαλεία» της αξιολόγησης
Νέα αγωγή Κεραμέως κατά της ΔΟΕ μετά την κήρυξη απεργίας-αποχής της Ομοσπονδίας ● Με το ζόρι η υπ. Παιδείας θέλει να εφαρμόσει τους ενδοσχολικούς συντονιστές και τους παιδαγωγικούς συμβούλους-μέντορες.
Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στα «εργαλεία» της αξιολόγησης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απίστευτο! Η Νίκη Κεραμέως ξαναπάει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς
Το ΥΠΑΙΘ ζητά από το Δικαστήριο «να κρίνει παράνομη την κηρυχθείσα από τη ΔΟΕ απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τους νέους θεσμούς του Ενδοσχολικού Συντονιστή και του Παιδαγωγικού...
Απίστευτο! Η Νίκη Κεραμέως ξαναπάει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας