• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.1°C / 27.3°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.5°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 26.8°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.0°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  23°C 21.9°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.5°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  75%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνωστισμός, ουρές και... έχει ο θεός (των ΚΥΑ)

 • A-
 • A+
«Πάνω από 200 άτομα μέσα σε μια αίθουσα που δεν αερίζεται σωστά, ο ένας πάνω στον άλλον, κλήθηκαν το πρωί να παρακολουθήσουν το μάθημά τους», κατήγγειλαν φοιτητές του ΑΠΘ.

Και στις ουρές περίμεναν, και στις αίθουσες συνωστίστηκαν, και κάποιοι γύρισαν σπίτια τους και… όλα πήγαν σύμφωνα με την ΚΥΑ. Η πρώτη μέρα μαθημάτων ύστερα από ενάμιση χρόνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είχε πολλή χαρά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που είχαν ξεχάσει πώς είναι τα αμφιθέατρα, και για την πλειονότητα των καθηγητών τους, τα προβλήματα όμως που ανέκυψαν με την πανδημία δήλωναν παρουσία σε κάθε βήμα.

Στίγμα απρονοησίας δυστυχώς για το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο ήταν τόσο ανέτοιμο που ζήτησε και πήρε παράταση μιας(;) εβδομάδας για την έναρξη των μαθημάτων.

Το νεολαιίστικο ποτάμι προς τα δυο πανεπιστήμια (ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ) που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέληγε σε στενεμένες εκβολές, δηλαδή στις εισόδους του ΠΑΜΑΚ που είναι περιορισμένες και στις εισόδους των διαφόρων σχολών του ΑΠΘ εντός του campus. Eλεγκτές που είχαν προσληφθεί ειδικά για αυτή τη δουλειά ζητούσαν την επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης είτε rapid test 48 ωρών, καθώς και την ταυτότητά τους.

Ουρές στο ΑΠΘ σχηματίστηκαν έξω από το Πολυτεχνείο και τη Φιλοσοφική, ενώ μεγαλύτερες ήταν έξω από το ΠΑΜΑΚ, καθώς για ολόκληρο το ίδρυμα οι είσοδοι ήταν τρεις, με τον πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη να διαβεβαιώνει πως θα τα καταφέρουν με τον σχεδιασμό που έχουν και σε συνεννόηση με τους φοιτητές παρότι «το πανεπιστήμιό μας έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση χωρίς να έχει ευθύνη».

Τα μεγάλα προβλήματα αναδύθηκαν μέσα στις σχολές. Σε πολλούς φοιτητές από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ δεν επετράπη η είσοδος διότι η αίθουσα… ήταν πλήρης. Λογικό, αφού σε αίθουσα 40 ατόμων έπρεπε να εισέλθουν 100 φοιτητές, με τον καθηγητή να «λύνει» το πρόβλημα λέγοντας ότι θα μαγνητοσκοπήσει το διά ζώσης μάθημα και θα το ανεβάσει στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

Ασχημα τα πράγματα και στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ. Τόσο, που είχαμε και την πρώτη ανακοίνωση από φοιτητικό σύλλογο, αυτόν των Φοιτητών Ψυχολογίας, που κατήγγειλαν συνοδεία φωτογραφίας τον συνωστισμό στο μάθημα αλλά και προσχηματικούς ελέγχους. Οπως είπαν, «πάνω από 200 άτομα μέσα σε μια αίθουσα που δεν αερίζεται σωστά, ο ένας πάνω στον άλλον, κλήθηκαν το πρωί να παρακολουθήσουν το μάθημά τους.

Πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές μετά τον 1,5 χρόνο εγκλεισμού, μετά τη μάχη που έδωσαν για να περάσουν στο πανεπιστήμιο αντικρίζουν απίστευτες ουρές για να μπουν στο αμφιθέατρο. Δεν πληρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας της υγείας. Ο έλεγχος στην είσοδο είναι ξεκάθαρα προσχηματικός από τη στιγμή που δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να διασφαλιστεί η υγεία των φοιτητών!» και ζητούν: «Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών! Να δοθούν δωρεάν αναλώσιμα (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά για όλους τους φοιτητές). Να αξιοποιηθούν τα κτίρια της ΔΕΘ, τα κτίρια που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο! Να μην απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας για είσοδο στο κτίριο».

Σε δήλωσή του (voria.gr) ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου είδε πάντως πως «το μείζον για τους φοιτητές είναι η επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση, το έλασσον είναι ο έλεγχος» και υποστήριξε πως «όλα θα εξομαλυνθούν» αφού «υπήρξαν κάποια προβλήματα τα οποία είναι λογικά, καθώς ήταν η πρώτη μέρα της επιστροφής των φοιτητών».

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση αλλά και τις πρυτανικές αρχές διότι, όπως λέει, «η κυβέρνηση ανοίγει το Πανεπιστήμιο με όρους και πάλι επικοινωνιακούς, όπως περίπου έκανε και με το κλείσιμό του» κι αυτή «η άνωθεν (και άλογη) επιβολή, κατά περίπτωση, του ανοίγματος και του κλεισίματος του Πανεπιστημίου προσβάλλει ανεπανόρθωτα την επιστημονική του υπόσταση και την αυτοδιοικητική του ουσία. Είναι μια απολυταρχική πράξη. Και η σύμπραξη των πρυτανικών αρχών σ’ αυτή την προσβολή μόνον ως έσωθεν πλήγμα εκλαμβάνεται».

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ - ΠΑΜΑΚ κάνει γνωστό ότι υποστηρίζει σταθερά τις σχετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και της υγειονομικής επιτροπής του ΕΣΔΕΠ και καταγγέλλει ότι «η αλλοπρόσαλλη εναλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής ανάμεσα σε ένα αστυνομικά επιβαλλόμενο γενικό λοκντάουν, με καταστολή κάθε κοινωνικότητας στο Πανεπιστήμιο και την πόλη, και σε ένα πάλι αυταρχικά επιβαλλόμενο ολοκληρωτικό “άνοιγμα” άνευ όρων και προϋποθέσεων, σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια ακόμη μαρτυρία του πολιτικού της “ήθους” που βρίσκεται στον αντίποδα της δημοκρατικής συνεννόησης, διαλογικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι αλλαγές συνιστούν τεράστιο πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών αφού καλούνται να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών στη Σίνδο κατέλαβαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και πραγματοποίησαν πορεία, ενώ στην Καβάλα άνοιγε νέο μέτωπο με τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής.
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καμπανάκι ΑΠΘ για ασφαλή ακαδημαϊκή χρονιά
Πόρισμα της επιτροπής καθηγητών ζητεί τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου και εντός του campus, καμπάνιες ενημέρωσης και διαγνωστικούς ελέγχους για όλους, ώστε να μη διαταραχτεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Καμπανάκι ΑΠΘ για ασφαλή ακαδημαϊκή χρονιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας
Νέα κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές που αγωνίζονται για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.
ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόγραμμα με δίδακτρα στο ΑΠΘ...college
Με νέο ΦΕΚ ανακοινώθηκε το πρώτο Αγγλόγλωσσο Προγράμμα Προπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ στο Τμήμα Ιατρικής ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Πρόγραμμα με δίδακτρα στο ΑΠΘ...college

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας