• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.5°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.2°C / 11.6°C
  0 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 13.4°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.5°C / 13.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 18.7°C
  4 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.2°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.6°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.8°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.7°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  78%

Ιδιωτικές ασφαλιστικές στα σχολεία;

 • A-
 • A+

Ποιο είναι το νέο πεδίο κέρδους που βρήκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες; Μα τα σχολεία, τι άλλο; Τα σχολεία στα οποία επιχειρούν τελευταία να εισέλθουν, ασφαλίζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς για διάφορους κινδύνους, όπως πχ τους Διευθυντές από τους κινδύνους μηνύσεων από αρνητές ή τα παιδιά από ατυχήματα...

Οι ασφαλιστικές  με τον τρόπο αυτό όμως, υποκαθιστούν τις υποχρεώσεις του κράτους και επιβαρύνουν τους ισχνούς σχολικούς προϋπολογισμούς. Στο Ηράκλειο Κρήτης μάλιστα, την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή καταγράφει τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στα κτίρια των σχολείων, εγκρίθηκε και ομαδική ασφάλιση.

Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων μαθητών του Δήμου Ηρακλείου με σημερινή της ανακοίνωση ως "προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να βάλει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες μέσα στα δημόσια σχολεία" και ζητά την ανάκληση της απόφασης αυτής και καλεί τους γονείς σε όλη τη χώρα να μην επιτρέψουν τα λίγα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής που προορίζονται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων να γίνουν κομπόδεμα για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Η καταγγελία

Την Πέμπτη 30/09/2021 ήρθε σαν θέμα προς έγκριση στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή η «Συζήτηση και λήψη απόφασης για ομαδική ασφάλιση των μαθητών/τριών της Π/θμιας Εκπ/σης Δ. Ηρακλείου και για ασφάλιση νομικής υποστήριξης των Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Δ. Ηρακλείου.»

Με λίγα λόγια ήρθε εισήγηση να δώσουμε μέρος των λιγοστών και πετσοκομμένων από το κράτος χρημάτων που διαχειρίζεται η Σχολική Επιτροπή για τα λειτουργικά έξοδα για να μπουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες μέσα στα δημόσια σχολεία!

Την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή καταγράφει τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στα κτίρια των σχολείων για την κατάσταση των οποίων έχει μεγάλες ευθύνες, είναι πρόκληση να συζητάμε για την ασφάλεια των παιδιών μη χτυπήσουν στο διάλειμμα.

Φυσικά πρέπει να γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι, ακόμα τουλάχιστον, όταν χτυπάει ένα παιδί στο σχολείο μπορεί να το περιθάλψει δωρεάν το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Επίσης είναι υποχρέωση του κράτους να προστατέψει νομικά τους δημόσιους λειτουργούς που υλοποιούν τις δικές του κατευθύνσεις.

Είναι πέρα από προφανές ότι όλα αυτά είναι προσχήματα. Η είσοδος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών είναι διαχρονική κυβερνητική επιλογή. Η κυβέρνηση είναι αυτή που δίνει αέρα στα πανιά των ασφαλιστικών εταιρειών να αλώσουν τα σχολεία σε συνθήκες ανεργίας, μείωσης μισθών και συντάξεων, κοψίματος επιδομάτων, κ.λπ. δημιουργώντας στρατιές χιλιάδων ανασφάλιστων γονιών και παιδιών.

Αυτό άλλωστε κάνει και στο ασφαλιστικό σύστημα με τους τρεις πυλώνες που προωθεί, δίνοντας το ελεύθερο να τζογάρονται τα χρήματα των εργαζομένων στο χρηματιστήριο.

Με την εισήγηση αυτή η Δημοτική Αρχή, προωθώντας αυτές τις κυβερνητικές επιλογές, δείχνει το δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέμβουν απευθείας στη συνείδηση των μικρών μαθητών, για να θεωρήσουν απαραίτητη την ιδιωτική ασφάλιση, να ξεγράψουν την υποχρέωση του κράτους για την εξασφάλιση από μέρους του, της δημόσιας και δωρεάν καθολικής ασφάλισης των εργαζομένων, το δικαίωμά τους στην ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη και τη σύνταξη, να θεωρήσουν δική τους "αποταμίευση" το θησαύρισμα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι καινούργια ούτε μας ξαφνιάζει. Ασφαλιστικές εταιρίες έχουν κάνει προσπάθειες να τρυπώσουν και σε άλλους δήμους. Και στο Δήμο Ηρακλείου είχαν κάνει προσπάθεια το 2014 σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Ν. Αλικαρνασσού, που με την αποφασιστική συμβολή της Ένωσης Γονέων και των εκπαιδευτικών το «μάζεψαν».

Καλούμε τους γονείς να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη. Να μην επιτρέψουν τα λίγα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής που προορίζονται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων να γίνουν κομπόδεμα για τις ασφαλιστικές εταιρίες!

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή ΑΜΕΣΑ να πάρει πίσω αυτή την απόφαση!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το 80% των εκπαιδευτικών λέει «όχι» στην αξιολόγηση-Διάλογο ζητά τώρα η Κεραμέως
Η δημόσια εκπαίδευση μίλησε! Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν: Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 76% των καθηγητών και το 85% των δασκάλων και των νηπιαγωγών είπαν όχι στα σχέδια Κεραμέως για την εσωτερική και...
Το 80% των εκπαιδευτικών λέει «όχι» στην αξιολόγηση-Διάλογο ζητά τώρα η Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολείο... με «ολίγη από μαθήματα» για να καλυφθούν τα κενά
Είμαστε στα τέλη Οκτώβρη και χιλιάδες διδακτικές ώρες συνεχίζουν να χάνονται, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Τα επικοινωνιακά εφέ του υπουργείου Παιδείας πως όλα είναι έτοιμα με την έναρξη...
Σχολείο... με «ολίγη από μαθήματα» για να καλυφθούν τα κενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
κ. Κεραμέως ρωτήστε την Diane Ravitch για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σας!
Τα αγγλοσαξωνικά μοντέλα αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης που αμφισβητούνται εντονότατα και καταρρέουν στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, εμφανίζονται στην Ελλάδα με αγιογραφικές διακηρύξεις.
κ. Κεραμέως ρωτήστε την Diane Ravitch για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης σας!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εν μέσω πανδημίας, διασπορά κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών
Χιλιάδες διευθυντές σχολείων καλούνται από τη Δευτέρα σε ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις για την εφαρμογή της αξιολόγησης, η οποία για την Νίκη Κεραμέως «συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο». Η διεθνής εμπειρία
Εν μέσω πανδημίας, διασπορά κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΕΛ.ΑΣ. περνάει... Νομική και Πολυτεχνείο
Μέσω διαρροών, για ακόμη μια φορά, επιλέγει το υπουργείο Παιδείας να ενημερώσει σχετικά με τα επόμενα βήματα για την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Η ΕΛ.ΑΣ. περνάει... Νομική και Πολυτεχνείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας