• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  33%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.5°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  65%

Από περσινή μαθητική και φοιτητική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυκνώνουν οι μαθητικές καταλήψεις

 • A-
 • A+
Πολλαπλασιασμός των κατειλημμένων σχολείων σε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες. ● Κατάργηση της ΕΒΕ και ασφαλή λειτουργία των τάξεων ζητούν οι μαθητές, που οργανώνουν συλλαλητήριο στις 11 Οκτωβρίου. ● Η κυβέρνηση απαντά θέτοντας σε ισχύ την τιμωρητική ρύθμιση για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και απουσίες στους καταληψίες. ● Αύριο φοιτητική πορεία στα Προπύλαια.

Ντόμινο καταλήψεων σε σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να προτάσσουν ως αίτημα την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η εφαρμογή της οποίας άφησε εκτός τριτοβάθμιας ακόμη και αριστούχους, ενώ αποτέλεσε και τον «πολιορκητικό κριό» για τη συγχώνευση-κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων που ετοιμάζει προσεχώς η κυβέρνηση.

Οι μαθητές δεν παραβλέπουν και τα ζητήματα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αίτημα το οποίο αποτέλεσε αιχμή του δόρατος και στις περσινές αντίστοιχες μαθητικές κινητοποιήσεις.

Την αρχή έκαναν τα σχολεία της Ηπείρου όπου από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας καταγράφονται κλειστές μονάδες στην Αρτα και την πόλη των Ιωαννίνων, ακολούθησαν σχολεία στη Δράμα, σε ολόκληρη την Κρήτη, την Πάτρα και την Κορινθία, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Κοζάνη αλλά και σχολεία σε περιοχές της Θεσπρωτίας, όπως μας πληροφορούν πηγές της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με τη λίστα των κατειλημμένων σχολείων δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια) ολοένα να μεγαλώνει.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου σε παμμαθητικό συλλαλητήριο με πορείες και κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις. «Οι πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων απέδειξαν πως τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης πως “τα σχολεία φέτος θα λειτουργούν κανονικά” είναι παραμύθια. Μας έχετε γυρίσει σε ένα καταπιεστικό αγχωτικό σχολείο. Τρέχουμε από το σχολείο στα φροντιστήρια, από τα ιδιαίτερα σε διάβασμα για να καλύψουμε τα τεράστια κενά που έχουμε όλοι μας. Βρισκόμαστε σε ένα “αγνώριστο σχολείο”.

»Το άλλαξε η πανδημία των 4 νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση. Μας έχετε τρελάνει! ΕΒΕ, ελάχιστες επιλογές στο μηχανογραφικό, Τράπεζα Θεμάτων, περισσότερες εξετάσεις από το Γυμνάσιο! Επιλέξατε να παίζετε πάλι με τη ζωή και το δικαίωμά μας στη μόρφωση! Ετοιμαστείτε να μας αντιμετωπίσετε και φέτος! Ξεκινάμε!» διαμηνύουν οι μαθητές που ζητούν να γίνουν άμεσα εκλογές στα 15μελή συμβούλια προκειμένου να αναδειχθούν οι εκπρόσωποί τους που από κοινού με τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών θα οργανώσουν τον αγώνα τους.

Βεβαίως, το υπουργείο Παιδείας έχει φροντίσει από νωρίς να καλύψει τα νώτα του, εκδίδοντας υπουργική απόφαση («Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022») στις 10/9/2021, η οποία προβλέπει ότι:

● Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία (άρθρο 2, παρ. 1).

● Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας (άρθρο 2, παρ. 2) .

Θυμίζουμε ότι η τιμωρητική, άκρως διασπαστική αυτή πρακτική -και ιδιότυπα «απεργοσπαστική»- εφαρμόστηκε και πέρυσι κατά την περίοδο αντίστοιχων μαθητικών κινητοποιήσεων.

«Η κυβέρνηση νομίζει πως έχει βρει ένα νέο “κολπάκι” για να μας τρομοκρατεί: τη λειτουργία του webex όταν ένα σχολείο κάνει κατάληψη. Κυρία Κεραμέως, να σας θυμίσουμε πως πέρσι μας φέρατε εισαγγελείς, αστυνομία, μας ρίξατε χημικά, συλλάβατε μαθητές και πάλι δεν μας σταματήσατε. Νικήσαμε: Παγώσαμε για λίγο ακόμα την Τράπεζα Θεμάτων, τον περιορισμό στο μηχανογραφικό, έγιναν ορισμένες προσλήψεις καθηγητών και καθαριότητας» απαντά το Συντονιστικό των Μαθητών, που διεκδικεί μεταξύ άλλων άμεση κατάργηση της ΕΒΕ, κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, επαναφορά της διδασκαλίας εντός του σχολείου των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, δωρεάν rapid test στα σχολεία αλλά και λειτουργία ολιγομελών τμημάτων.

Παράλληλα, οι σπουδαστές της Αθήνας διοργανώνουν συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στα Προπύλαια, ύστερα από απόφαση των φοιτητικών συλλόγων, που ζητούν τα μαθήματα στα ΑΕΙ να γίνουν διά ζώσης, με τη λήψη, όμως, όλων των μέτρων προστασίας.

«Το ποτήρι ξεχείλισε! Αγωνιζόμαστε εδώ και ένα χρόνο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μας, εμβολιαστήκαμε σε συντριπτικό ποσοστό, καταθέσαμε τα αιτήματά μας σε όλους τους αρμόδιους. Δεν θα δεχτούμε άλλη κοροϊδία! Δεν θα δεχτούμε να μείνουν κλειστά τα Πανεπιστήμια τη στιγμή που έχουν ανοίξει τα πάντα! Χιλιάδες φοιτητές νοίκιασαν σπίτι, επέστρεψαν στις πόλεις σπουδών τους, περιμένουν να μπούνε σε αμφιθέατρο μετά από 1,5 χρόνο!» αναφέρει η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων που επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση η οποία: «Χρόνο είχε, χρήματα και υποδομές είχε, αλλά οι σχολές ανοίγουν (όπου ανοίγουν….) όπως ακριβώς έκλεισαν, με κίνδυνο να ξανακλείσουν! Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να ψηφίζει νόμους που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας και ενισχύουν την καταστολή. Το “κερασάκι στην τούρτα” ήταν τα πρωτόκολλα “διάδοσης του κορονοϊού” που προβλέπουν 100% πληρότητα στα αμφιθέατρα! Ευθύνη έχουν και οι πρυτανικές αρχές, κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων όπως της Νομικής Αθήνας, που ενώ δεν έκαναν τίποτα και δεν διεκδίκησαν λύσεις, τώρα κρατάνε τις σχολές κλειστές».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ζητούν να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλα τα Πανεπιστήμια για να διενεργούν καθημερινά μαζικά rapid test σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους, να ενημερώνουν επιστημονικά και να εμβολιάζουν όποιον το επιθυμεί, να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων, να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλυφθούν τα πάνω από 3.000 κενά σε καθηγητές ώστε να φτιαχτούν ολιγομελή τμήματα και να προσληφθεί άμεσα επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
Οι καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο δεν ενόχλησαν καμία αρχή, αλλά μία συγκεκριμένη κατάληψη κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Λύκειο και της έλλειψης βιβλίων προκάλεσε όχι μόνο αστυνομική παρέμβαση...
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο εδώλιο μαθητές σχολείων Φιλιππιάδας και Ιωαννίνων για τις καταλήψεις
Μαθητές της Φιλιππιάδας και των Ιωαννίνων δικάζονται στις 23 και 25 Φεβρουαρίου, γιατί συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους την περίοδο 2019-2020. 
Μαθητοδικεία στην Ήπειρο... ελέω Υπουργείου Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υφυπουργό παιδείας Άγγελο Συρίγο απέστειλε εκπαιδευτικός του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, εξηγώντας γιατί εναντιώνεται στην τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης των μαθητικών καταλήψεων.
«Γιατί επώνυμα αρνούμαι την παροχή τηλεκπαίδευσης στο υπό κατάληψη σχολείο μου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
«Βροχή» οι καταγγελίες για τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων εν μέσω πανδημίας, με τις οποίες το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μειώσει πλασματικά τις ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
Πυκνώνουν οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με τόσο μεγάλο πλήθος ανεμβολίαστων παιδιών θα εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων ● Στο κενό οι καθησυχαστικοί ισχυρισμοί...
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι με δωρεάν σελφ τεστ
Με δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ για τις τρεις πρώτες εβδομάδες για τους ανεμβολίαστους μαθητές, αλλά υπεράριθμα τμήματα ανοίγουν τα σχολεία για το νέο έτος.
Πρώτο κουδούνι με δωρεάν σελφ τεστ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας