• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.6°C
  3 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 25.4°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 22.1°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  48%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...

 • A-
 • A+
Οι πρυτάνεις συμφωνούν στη διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ αλλά με τήρηση μέτρων. ● Ζητούν να καθοριστεί το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. ● Αναμένεται η σχετική ΚΥΑ. ● Αντάρτικο από τη Νομική Αθήνας που ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως. ● Ανάστατοι οι φοιτητές που καλούν σε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη.

Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να ανακοινώσει ότι τα Πανεπιστήμια επιστρέφουν στη διά ζώσης λειτουργία, χωρίς ωστόσο να έχει φροντίσει να ορίσει σαφές πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας, γιατί μπορεί το μήνυμα που δίνεται να είναι «επιστροφή στην κανονικότητα», ωστόσο η κανονικότητα απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα που ζούμε, με την πανδημία να εξακολουθεί να ορίζει την καθημερινότητα όλων.

Η επαναλειτουργία των ΑΕΙ συζητήθηκε στην Εκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία διεξήχθη σε κλίμα ομοθυμίας ως προς το σκέλος ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στο τακτικό προσωπικό των ιδρυμάτων και τους φοιτητές βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πρυτάνεις συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της διά ζώσης λειτουργίας, καθώς μετά σχεδόν τρία εξάμηνα που τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν κλειστά, χάθηκαν πολλές ώρες εργαστηρίων, που σε πολλές σχολές αποτελούν τον βασικό κορμό των ακαδημαϊκών σπουδών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υποβάθμισε την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, ενώ η ερημοποίηση των Πανεπιστημίων -των κατ’ εξοχήν χώρων ζύμωσης και κοινωνικοποίησης των νέων- την ώρα μάλιστα που οι υπόλοιπες δραστηριότητες έχουν ανοίξει, φαντάζει παράταιρη.

Γι’ αυτό και η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο «πώς». Πώς θα εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία των ΑΕΙ με όρους ασφάλειας και υγιεινής. Τέθηκε το ζήτημα της πληρότητας των αιθουσών καθώς το υπουργείο κάνει λόγο για «μέγιστη πληρότητα», πράγμα το οποίο συχνά σημαίνει αμφιθέατρα των 250-300 ατόμων, συζητήθηκε το θέμα της καθαριότητας και της απολύμανσης των χώρων, για τα οποία εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια, ενώ ακόμη ένα ζήτημα που απασχόλησε τη σύνοδο ήταν και αυτό των ευπαθών ομάδων (κυρίως μέλη ΔΕΠ).

Παράλληλα έγινε λόγος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών με αφορμή και τη χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Νίκης Κεραμέως ότι δίνεται επιχορήγηση ύψους 2,7 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων τήρησης των μέτρων προστασίας και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων (αριθμός φοιτητών, αριθμός τμημάτων, γεωγραφική διασπορά των ιδρυμάτων). Περιγράφηκαν οι πρακτικές δυσκολίες που παρουσιάζει ο επιτόπιος έλεγχος πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με τους πρυτάνεις να προτείνουν ο έλεγχος να γίνεται ηλεκτρονικά.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε η ανάγκη λειτουργίας εμβολιαστικών κέντρων εντός των Πανεπιστημίων, εξαγγελία που πρωτακούστηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο, η οποία ωστόσο δεν έχει προχωρήσει καθόλου.

Οι πρυτάνεις συμφωνούν ότι σε όσα ιδρύματα υπάρχει η δυνατότητα θα πρέπει να λειτουργήσουν τέτοια κέντρα σε συνδυασμό βέβαια με κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα βρίσκονται σε όλα τα ΑΕΙ, προκειμένου να διενεργούν δωρεάν διαγνωστικούς (rapid test) και δειγματοληπτικούς ελέγχους στην πανεπιστημιακή κοινότητα ως ακόμη μία δικλίδα ασφαλείας απέναντι στην εξάπλωση του ιού. Η Νίκη Κεραμέως, που μαζί με τον Αγγ. Συρίγο συμμετείχαν σε ένα μέρος της συζήτησης, απέρριψε την πρόταση ως προς το σκέλος τής δωρεάν διενέργειας τεστ με τη λογική του μέτρου πίεσης για την προώθηση του εμβολιασμού.

Τι ζητούν οι πρυτάνεις

Το αίτημα των πρυτάνεων -τουλάχιστον της πλειονότητας αυτών, γιατί υπάρχουν και οι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση που ζητούν το άνοιγμα το Πανεπιστημίων χωρίς κανένα μέτρο, αφού «αρκούν» τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών- να δοθεί ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων άκουσε η υπουργός, η οποία διαβεβαίωσε το Σώμα ότι θα προχωρήσει άμεσα η έκδοση σχετικής ΚΥΑ που θα διέπει τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία.

Ορισμένοι πρυτάνεις ζήτησαν να δοθεί η δυνατότητα για μικτό σύστημα λειτουργίας, με τα εργαστήρια να γίνονται διά ζώσης και τα θεωρητικά μαθήματα εξ αποστάσεως, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με το επιχείρημα των υψηλών ποσοστών ανοσίας της ακαδημαϊκής κοινότητας λόγω εμβολιασμού. Βεβαίως εύκολα καταλαβαίνει κανείς την άρνηση, αν σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο θα έδινε «λάθος μήνυμα» όταν η κυβέρνηση παλεύει να αποδείξει ότι επιστρέψαμε στην προ κορονοϊού πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε η ανακοίνωση της Νομικής Σχολής Αθηνών το βράδυ της Τετάρτης ότι τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου θα γίνουν εξ αποστάσεως, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στους φοιτητές. «Εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπήρξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον από την πολιτεία για το πώς θα μάθουμε να ζούμε μαζί με τον κορονοϊό δίχως να μειώνεται το επίπεδο των σπουδών μας μέσα από μια οθόνη ή να βρουν κονδύλια για το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές. Μόνο αστυνομικούς ενδιαφέρθηκαν να βάλουν στα τμήματά μας. Εκεί τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα. Αύξησαν και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Και να ‘μαστε τώρα, λίγο πριν ξεκινήσουμε, με αστυνομία στα Πανεπιστήμια και υψηλά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, χωρίς όμως ανθρώπινο δυναμικό, ούτε υλικοτεχνική υποδομή. Χωρίς σχέδιο. Την ίδια ώρα σε όλα τα σοβαρά Πανεπιστήμια του πλανήτη τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι δικαιολογίες στέρεψαν. Η υπομονή μας στέρεψε. Δεν δεχόμαστε να αντιμετωπίζεται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, οι άνθρωποί του και τα όνειρά τους ως ζητήματα δεύτερης διαλογής. Η Νομική πρέπει να ανοίξει κανονικά, όπως κι όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, με όλα τα αναγκαία πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αναστάσιος-Ιωάννης Γιαννόπουλος, φοιτητής της Νομικής Αθηνών, ο φοιτητικός σύλλογος της οποίας καλεί σε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη 28/9 στις 13.00.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνόδου η Ν. Κεραμέως ενημέρωσε για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, ενώ δόθηκε νέα προθεσμία για τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου οι διοικήσεις των ιδρυμάτων να υποβάλουν προτάσεις «για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη», με τα πρώτα καμπανάκια των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων να ηχούν ήδη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παιδεία για όλο και... λιγότερους
Νέο εξεταστικό σύστημα, νέα προγράμματα σπουδών, χρηματοδότηση και αξιολόγηση των πανεπιστημίων είναι ορισμένες από τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Παιδεία για όλο και... λιγότερους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χωρίς «χημεία», αλλά με χημικά στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Η υπ. Παιδείας προσπάθησε να πείσει για τις νεοφιλελεύθερες ιδέες της στην τριτοβάθμια. Διάσταση απόψεων για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις δεν συμφωνούν με τα κριτήρια.
Χωρίς «χημεία», αλλά με χημικά στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρηματοδότηση των ΑΕΙ με κριτήρια και εφόσον πιάνουν στόχους
Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα γίνεται σε ποσοστό 80% με αντικειμενικά κριτήρια και σε ποσοστό 20% με βάση τις επιδόσεις σε μια σειρά ποιοτικών δεικτών.
Χρηματοδότηση των ΑΕΙ με κριτήρια και εφόσον πιάνουν στόχους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νεοφιλελεύθερο σχέδιο δράσης για Πανεπιστήμια - εξαρτήματα της αγοράς
Οι αλλαγές εκκινούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη και φτάνουν μέχρι τη φύση των πτυχίων των ΑΕΙ και τον τρόπο διοίκησής τους.
Νεοφιλελεύθερο σχέδιο δράσης για Πανεπιστήμια - εξαρτήματα της αγοράς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»
«Ένα ποσοστό απωλειών ανθρώπινων ζωών θεωρείται μοιραίο και αναπόφευκτο από τους ιθύνοντες;» του υπουργείου Παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ για τον κορονοϊό, τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων...
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας