• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.3°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 29.1°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 27.1°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.3°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 33.3°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.1°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.6°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.5°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 32.5°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμπαραστέκονται στην απολυμένη εκπαιδευτικό

 • A-
 • A+
Εκδικάζεται στις 24/9 η υπόθεση της «καταχρηστικής και εκδικητικής» απόλυσης της εκπαιδευτικού του Αρσάκειου Πάτρας, που εξέφρασε επιφυλάξεις για το μέτρο της ζωντανής αναμετάδοσης μαθημάτων με ηλεκτρονικά μέσα. ● Στο πλευρό της τάσσονται ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις 24 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η υπόθεση της απολυμένης εκπαιδευτικού των Αρσακείων Πάτρας, Βάσιας Βαγενά, η οποία τόλμησε να εκφράσει τον προβληματισμό της αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων μέσα από τις τάξεις με ηλεκτρονικά μέσα (κάμερες και μικρόφωνα), μέτρο που έφερε και ψήφισε -κυριολεκτικά- νύχτα η υπουργός Παιδείας τον Μάιο του 2020.

Βεβαίως, η Β. Βαγενά δεν ήταν η μόνη που ανησυχούσε για το προβληματικό πλαίσιο εφαρμογής του εν λόγω μέτρου, το οποίο εκθέτει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανήλικων παιδιών και του οποίου η παιδαγωγική αξία τίθεται εν αμφιβόλω. Για το ζήτημα έχουν εκφραστεί δημόσια εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και οι τρεις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ).

Οι ενδοιασμοί εκφράστηκαν μαζικά από τους εκπαιδευτικούς του Αρσακείου Πάτρας, οι οποίοι σε σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2020 συζήτησαν το θέμα επισταμένως. Στη συνεδρίαση αυτή η κ. Βαγενά κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση πώς θα μπορούσε το σχολείο να λειτουργήσει χωρίς κάμερες και πρότεινε όσοι επιθυμούσαν να υπογράψουν σχετική επιστολή, την οποία θα έστελναν υπηρεσιακά στη διοίκηση του σχολείου, κυρίως για να διευκρινίσουν και τις δικές τους ενδεχόμενες νομικές συνέπειες σε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων, καθώς ήδη από την περίοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είχαν κυκλοφορήσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στιγμιότυπα μαθήματος.

Τη συνεδρίαση των διδασκόντων ακολούθησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που κάλεσε η διεύθυνση του σχολείου με προϊσταμένους των Αρσακείων από την Αθήνα, όπου οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν ξανά τους προβληματισμούς τους, αλλά οι ενστάσεις τους απορρίφθηκαν χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Για την εν λόγω συνεδρίαση δεν υπάρχει πρακτικό.

Τελικά, στις 29 Μαΐου, 15 διδάσκοντες του Αρσακείου Πάτρας, περίπου τα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων δηλαδή, απέστειλαν επιστολή, εσωτερικά, στη διεύθυνση του σχολείου. Το περιεχόμενο της επιστολής επικεντρωνόταν κυρίως στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, στην επιλογή του σχολείου να παρακολουθούν τη ζωντανή αναμετάδοση όχι μόνο μαθητές που δεν επέστρεψαν στο σχολείο επειδή ανήκαν οι ίδιοι ή οικείοι τους σε ευπαθείς ομάδες –σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση και την τότε ισχύουσα τροπολογία– αλλά το σύνολο των μαθητών που έμενε σπίτι με το εκ περιτροπής πρόγραμμα για την αποφυγή συνωστισμού των μαθητών στις τάξεις (παρόλο που πολύ αργότερα, στις 10/8, κατέστη υποχρεωτική η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων σε αυτή την περίπτωση), στις εκτιμώμενες δυσκολίες καθώς και τις ποιοτικές αλλαγές στην εκπαιδευτική πράξη και τις σχέσεις των εμπλεκόμενων μερών λόγω της ζωντανής αναμετάδοσης.

«Από τη μέρα που στείλαμε την επιστολή ήταν σαν να δουλεύαμε σε άλλο σχολείο. Το κλίμα άλλαξε δραματικά. Εγινε εμφανέστατα αρνητικό προς όσους τη συνυπογράψαμε, σε βαθμό που αρκετοί αναγκάστηκαν αργότερα σε παραίτηση. Στη δική μου περίπτωση υπήρξε καταγγελία της σύμβασής μου στο τέλος της χρονιάς, καθώς ήμουν η μόνη της οποίας η σύμβαση έληγε στις 31 Αυγούστου» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η απολυμένη εκπαιδευτικός, η οποία προσέφυγε δικαστικά θεωρώντας ότι η απόλυσή της είναι καταχρηστική και έχει εκδικητικό χαρακτήρα.

Πρόσθετη παρέμβαση

«Φαίνεται ότι στο βασίλειο του κ. Μπαμπινιώτη οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, αλλά θα πρέπει αμίλητοι να συμμορφώνονται με κάθε εντολή της διοίκησης, ακόμη κι αν αυτή παραβιάζει κρίσιμα δεδομένα παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) που ενώ ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας στηρίζει έμπρακτα τον δικαστικό αγώνα της εκπαιδευτικού με πρόσθετη παρέμβαση με δικηγόρο στο επικείμενο δικαστήριο.

Στο πλευρό της Βάσιας Βαγενά στέκονται, μεταξύ άλλων, με εκπεφρασμένες θέσεις, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ερχονται απολύσεις στα Δημόσια ΙΕΚ
Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων με πολύχρονη διδακτική εμπειρία, αφού το υπουργείο Παιδείας πριμοδοτεί με υπερδιπλάσια μόρια επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα.
Ερχονται απολύσεις στα Δημόσια ΙΕΚ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιδιωτικό σχολείο υποβάλλει μήνυση στο υπουργείο Παιδείας
«Ωμή και κυνική ενέργεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας» χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) τη μήνυση που κατέθεσε η ιδιοκτησία του...
Ιδιωτικό σχολείο υποβάλλει μήνυση στο υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απόψε στα Προπύλαια
Κοινό κάλεσμα από τις τρεις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο συνεχούς αξιολόγησης και περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων.
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απόψε στα Προπύλαια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πολλά ερωτηματικά στη λειτουργία των πολυπληθών τμημάτων, αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα και από την τσέπη τους...
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, μαθητές και σπουδαστές θα κληθούν από τον Σεπτέμβρη να πληρώνουν τουλάχιστον 40 ευρώ την εβδομάδα για τη διενέργεια rapid tests ή 120 ευρώ αντιστοίχως για τα μοριακά τεστ.
Δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα και από την τσέπη τους...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας