• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.6°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.0°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 25.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 22.3°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.9°C / 25.8°C
  1 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.3°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  50%
EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα

 • A-
 • A+
Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν αραίωση των πολυπληθών τμημάτων με παράλληλη πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού, δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. ● Πότε προβλέπεται τηλεκπαίδευση και τι ισχύει για τους μαθητές άνω των 12 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα σχολεία όλης της χώρας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού και τους ειδικούς να προειδοποιούν για αύξησή τους εξαιτίας της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Και αυτό λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού των παιδιών, τα οποία επιστρέφουν σε αίθουσες των 25 και 30 ατόμων, με self tests και μάσκες ως τα μοναδικά -για μία ακόμη φορά- μέτρα προστασίας.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και ειδικοί εκφράζουν τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία. Ολοι αναγνωρίζουν την ανάγκη αποκατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας η οποία έχει διασαλευτεί σχεδόν δύο χρόνια τώρα, αλλά ζητούν δικαίως σοβαρά μέτρα προστασίας: αραίωση των πολυπληθών τμημάτων με παράλληλη πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών της περιόδου, δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου να διασφαλιστεί το αίτημα για τον επαρκή καθαρισμό των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, οι οποίοι πέραν της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που προβλέπουν επισημαίνουν παράλληλα τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης των παιδιών αφού το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» φαίνεται ότι επηρεάζει πολύ τις νεαρότερες ηλικίες, εμμένει στην απόφασή του.

Ετσι, σήμερα μαθητές άνω των 12 ετών και εκπαιδευτικοί προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) για τους μαθητές, το οποίο υποχρεούνται να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, με την ευθύνη και το κόστος να βαραίνει τους ίδιους.

Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την υπό όρους παροχή τηλεκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται τηλεκπαίδευση σε περίπτωση αναστολής τμήματος και στους μαθητές κάτω των 12 ετών που έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Οι μαθητές άνω των 12 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα υποχρεούνται να παρακολουθούν μαθήματα διά ζώσης αφού υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού τους εκτός και αν υπάρχει υπάρχει αίτημα θεράποντος ιατρού και δοθεί η απαιτούμενη έγκριση από την αρμόδια επιτροπή. Στην περίπτωση κατά την οποία τεκμηριώνεται ότι ο εμβολιασμός ενδέχεται να μην τους παρέχει την απαιτούμενη προστασία, τότε μπορεί να τους δοθεί άδεια να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

Τι ισχύσει για τα κρούσματα

Στην περίπτωση κρούσματος το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται εφεξής λέει ότι μια τάξη θα κλείνει μόνο εάν νοσούν 50%+1 μαθητές. Τα κρούσματα απομακρύνονται από το σχολείο και επιστρέφουν έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για τις στενές επαφές των κρουσμάτων προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής:

Α. Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

● Δύο εργαστηριακά τεστ πέραν των προβλεπομένων.
● Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά).

Β. Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

● Δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
«Βροχή» οι καταγγελίες για τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων εν μέσω πανδημίας, με τις οποίες το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να μειώσει πλασματικά τις ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
Σαρωτικές συγχωνεύσεις στα σχολεία για να κρύψουν τα κενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων
Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και τοπικές ΕΛΜΕ) θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Τετάρτης συγκέντρωση και συλλαλητήριο στα Προπύλαια με αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων,...
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
Πυκνώνουν οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με τόσο μεγάλο πλήθος ανεμβολίαστων παιδιών θα εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων ● Στο κενό οι καθησυχαστικοί ισχυρισμοί...
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν!
Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, περίπου 160.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές ανοίγουν τα σχολεία για να προετοιμάσουν τη λειτουργία τους, καθώς τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα σημάνει η έναρξη του σχολικού έτους...
Τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας