• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.8°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.4°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.9°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 6.5°C / 13.7°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.6°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  87%

Από κινητοποίηση διαμαρτυρίας μαθητών των εσπερινών σχολείων έξω από το υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Μάιο

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ΣτΕ η «σφαγή» των εσπερινών λυκείων

 • A-
 • A+
Συζητείται την ερχόμενη Πέμπτη η προσφυγή ακύρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από αποφοίτους ● Με την κατάργηση και του 1%, οι επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών από τα Εσπερινά ΓΕΛ ήταν μόλις 83, έναντι 624 το 2019 ● Προερχόμενοι από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους, οι μαθητές των εσπερινών ζητούν δίκαιη μεταχείριση κοπιάζοντας για τη δεύτερη ευκαιρία.

Επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, οι φόβοι των φετινών υποψηφίων των Εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ), οι οποίοι, μετά την ανακοίνωση του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της κατάργησης της πρόβλεψης, σύμφωνα με την οποία μέχρι πρότινος εισάγονταν στην τριτοβάθμια σε ποσοστό 1% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων, ζητούσαν να μην εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις.

Μπορεί οι μαζικότατες κινητοποιήσεις τους τον περασμένο Μάιο αλλά και η εκπεφρασμένη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης να μην κατάφεραν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που προχώρησε κωφεύοντας στην εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων, όμως οι μαθητές των Εσπερινών δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν, έως ότου δικαιωθούν.

Στις αρχές του Ιουνίου, 95 θιγόμενοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας σχετική αίτηση ακύρωσης, η οποία συζητείται την ερχόμενη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου. Στην αίτηση επισημαίνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των σχολείων αυτών, όπου φοιτούν κατά βάση ενήλικες που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, αφού δεν κατόρθωσαν, για οικογενειακούς, οικονομικούς και άλλους λόγους, να ολοκληρώσουν τη λυκειακή εκπαίδευση και να προχωρήσουν σε σπουδές στην τριτοβάθμια.

Εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους, οι σπουδαστές των Εσπερινών κάνουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων. «Δυστυχώς, όμως, αντί να επιβραβευτούμε από την πολιτεία για τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά, τιμωρούμαστε και υφιστάμεθα σαφώς δυσμενή διάκριση», αναφέρει η προσφυγή των 95 στο ΣτΕ, οι οποίοι κλήθηκαν φέτος να συναγωνιστούν τους υποψηφίους των Ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, που κατά τεκμήριο εκκινούν από πιο προνομιακή βάση.

Η ΕΒΕ και η κατάργηση του 1% ακύρωσαν ουσιαστικά τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον, μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των επιτυχόντων. Αρκεί να συγκρίνει κανείς τα φετινά στοιχεία με εκείνα του 2019: Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ από τα Εσπερινά ΓΕΛ το 2019 ήταν 624, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός φέτος διαμορφώθηκε σε μόλις 83 επιτυχόντες!

«Από την αρχή που ανακοινώθηκε η “φιλελεύθερη” μεταρρύθμιση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αγωνισθήκαμε για να εξαιρεθούν από αυτήν οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων. Ηρθαμε σε επικοινωνία με το υπουργείο, αλλά μας είπαν ψέματα. [...] Στα ψέματά τους, λοιπόν, θα απαντήσουμε με αγώνα», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους τα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ελλάδος.

Στο πλευρό τους τάσσεται και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος έπειτα από σχετικές αναφορές απέστειλε στις 24 Αυγούστου -λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής- επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τις απόψεις του σχετικά με το ζήτημα της οριζόντιας εφαρμογής της ΕΒΕ.

Ο Συνήγορος συμμερίζεται απολύτως το σκεπτικό των υποψηφίων των Εσπερινών Λυκείων, ότι δηλαδή η εφαρμογή του μέτρου δυσχεραίνει την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια, τονίζοντας ότι οι εν λόγω υποψήφιοι «τελούν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τους μαθητές των ημερήσιων Λυκείων, καθώς πρόκειται για εργαζόμενους μαθητές, κατά κανόνα προερχόμενους από χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, δίχως δυνατότητα φροντιστηριακής ενίσχυσης, με λιγότερες ώρες διδασκαλίας και περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας», επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη βάση θεσπίστηκε η ειδική διάταξη για ειδικό ποσοστό θέσεων καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων (το 1%).

«Η θέσπιση, όμως, ενιαίου συντελεστή ΕΒΕ για την εισαγωγή υποψηφίων τόσο από ημερήσια όσο και εσπερινά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ακυρώνει εν τοις πράγμασι τον σκοπό θέσπισης διακριτού ποσοστού εισαγωγής για τους αποφοίτους των εσπερινών λυκείων, εξομοιώνοντας εν τέλει καταστάσεις, τις οποίες ο νομοθέτης ήδη από το 1983 αναγνώριζε ως διαφορετικές», καταλήγει ο Συνήγορος.

Βάσει των παραπάνω, προτείνει να επαναξιολογηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η συμβατότητα της ΕΒΕ για τους μαθητές των Εσπερινών σε σχέση με την αρχή της ισότητας, «η οποία αποκλείει την εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων και την ενιαία μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οργή και καταδίκη εκτός του ΥΠΑΙΘ
Μπορεί το Μέτωπο Νεολαίας της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή να ανέλαβε την ευθύνη για τις ακροδεξιές επιθέσεις σε φοιτητές, μαθητές, γονείς και...
Οργή και καταδίκη εκτός του ΥΠΑΙΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανθυγιεινό... μάθημα με παρενέργειες
Φορείς ζητούν την παρέμβαση της υπουργού, προκειμένου να ακυρωθεί το θέμα, ούτως ώστε «να αποκατασταθεί στο μέγιστο η επιστημονική αλήθεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
Ανθυγιεινό... μάθημα με παρενέργειες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και ψηφιακά, μέσω gov.gr, τα απολυτήρια γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ
Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνται κωδικοί Taxisnet, ενώ για όσο διάστημα ο απόφοιτος είναι ανήλικος, οι τίτλοι εκδίδονται με ενέργειες των κηδεμόνων.
Και ψηφιακά, μέσω gov.gr, τα απολυτήρια γυμνασίου, λυκείου και ΕΠΑΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γιατί αντιδρούν στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε Πρότυπο ΕΠΑΛ
Επιχειρείται η δημιουργία ενός ελιτίστικου σχολείου στην καρδιά μιας γειτονιάς που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, αποκλείοντας μαθητές τόσο από το ίδιο το Πέραμα όσο και από άλλες, όμορες περιοχές.
Γιατί αντιδρούν στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε Πρότυπο ΕΠΑΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ραντεβού στο ΣτΕ δίνουν την Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί εικαστικών μαθημάτων
Με σύνθημα «Επόμενη στάση μας, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, ώρα 10πμ στο ΣτΕ!» η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων συνεχίζει τον αγώνα της μέχρι την αποκατάσταση της διδασκαλίας των μαθημάτων Τέχνης στο Λύκειο!
Ραντεβού στο ΣτΕ δίνουν την Πέμπτη οι εκπαιδευτικοί εικαστικών μαθημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγουν τα Λύκεια παρά τις ενστάσεις
Κικίλιας και Κεραμέως αγνόησαν τις διαφωνίες επτά μελών της Επιτροπής. Μπάχαλο με τα self-tests, που παρουσιάστηκαν ως το νέο «υπερόπλο» της κυβέρνησης
Ανοίγουν τα Λύκεια παρά τις ενστάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας