• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.2°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.7°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.6°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.9°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  4 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  90%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγουν σχολεία και σχολές με αντιδράσεις για τον «διαχωρισμό» και τα επί πληρωμή τεστ

 • A-
 • A+
Φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λένε «όχι» στους «καταναγκαστικούς» εμβολιασμούς και ζητούν τη διεξαγωγή δωρεάν rapid tests από δημόσιες δομές υγείας με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Μετ’ εμποδίων και αντιδράσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Σεπτεμβρίου το νέο σχολικό έτος, καθώς, πέρα από τον παραδοσιακό πονοκέφαλο της επαρκούς στελέχωσης των σχολικών μονάδων, υφίσταται και εκείνος του εμβολιασμού και των τεστ σε μαθητές και δασκάλους.

Αρκετά ζητήματα ανακύπτουν και με την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα, που θα πρέπει να συνοδεύεται από εμβολιασμό ή επί πληρωμή εργαστηριακά τεστ. Οσοι φοιτητές και εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, θα υποχρεούνται σε rapid ή μοριακά τεστ με δικά τους έξοδα, γεγονός που ήδη προκαλεί τις πρώτες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και φοιτητικών συλλόγων που ζητούν τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2020, επιστρέφουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα, κάτι που ζητούσαν στις κινητοποιήσεις τους όλη την περσινή χρονιά οι φοιτητικοί σύλλογοι. Το de facto προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση εμβολιασμού για μια ηλικία με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού γύρω στο 40% (νέοι-νέες 18-24 ετών) προκαλεί αντιδράσεις της φοιτητικής κοινότητας, τόσο για τον προωθούμενο διαχωρισμό όσο και για όσους ανεμβολίαστους θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την πραγματοποίηση δύο rapid tests την εβδομάδα σε ιδιωτικές δομές, κάτι που μπορεί να σημαίνει επιβάρυνση ώς 80 ευρώ τον μήνα.

Δυσκολίες, όμως, αναμένεται να προκαλέσουν οι έλεγχοι σε εκατοντάδες φοιτητές για το εάν έχουν εμβολιαστεί ή υποβληθεί στα τεστ που οφείλουν. Στις 23 Αυγούστου, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μπουραντώνης, κάλεσε, μέσω ανοιχτής επιστολής, όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να εμβολιαστούν. Χαρακτηρίζει την πράξη του εμβολιασμού ως πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως και πράξη αλληλεγγύης προς το κοινωνικό σύνολο αλλά και δήλωση εμπιστοσύνης στην επιστήμη.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των φοιτητικών συλλόγων των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, όσο πλησιάζει και η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με φοιτητές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.» να θεωρούν ότι σίγουρα θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όλους όσοι δεν έχουν προλάβει ή δεν έχουν θελήσει να εμβολιαστούν ακόμα, ενώ φόβοι εκφράζονται και για το ενδεχόμενο απειλής απομάκρυνσης από τις φοιτητικές εστίες.

Επίσης, επισημαίνουν τον κίνδυνο η αυστηρή εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων να φορτίσει ακόμα περισσότερο το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των φοιτητών, μετά τη μακρά απουσία από τα αμφιθέατρα, την εξαγγελία μέτρων όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία κτλ.

Ενδεικτική η τοποθέτηση από την Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Πληροφορικής, σχήμα της ΕΑΑΚ στο τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με την οποία αποτελεί θράσος η απόφαση για τα τεστ ανεμβολίαστων εργαζόμενων και φοιτητών με δικά τους έξοδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δρα με τρόπο τιμωρητικό, χωρίς κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, με μόνο αποτέλεσμα την όξυνση του ανορθολογισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapid test μέσα στα πανεπιστήμια, διεκδικεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που ζητά από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων.

Οπως αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, «η μοναδική στρατηγική που έχει η κυβέρνηση για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν είναι να τους εξαθλιώσει οικονομικά, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνία. Παράλληλα, και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί την κρίση σαν ευκαιρία για να δημιουργήσει στρατιές πελατών για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα».

Οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους συνομηλίκους τους να εμβολιαστούν, εμπιστευόμενοι την επιστήμη, διεκδικώντας παράλληλα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, χωρίς αποκλεισμούς, συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι εκπαιδευτικοί

Μέχρι στιγμής, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός, με το ποσοστό όλων όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κυμαίνεται, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέτα Μακρή, μεταξύ 20% και 25%. Προαπαιτούμενο για την παρουσία τους στις τάξεις είναι η διεξαγωγή δύο διαγνωστικών τεστ την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

Για εκβιαστικά μέτρα που δεν βελτιώνουν επί της ουσίας την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές μονάδες κάνει λόγο ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ο «Σωκράτης», που ζητά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως λιγότεροι μαθητές ανά τάξη (15) και επαρκής καθαριότητα των αιθουσών και όχι «εκβιασμοί» και διχαστικά μέτρα εις βάρος των εκπαιδευτικών.

«Με τα “μέτρα” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο υπ. Υγείας (…) μετατρέπουν το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ζητώντας μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Οχι στον διαχωρισμό των εκπαιδευτικών λέει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και στη μέση εκπαίδευση, με διάφορες ΕΛΜΕ, όπως της Χίου και της Α’ και Γ’ της Θεσσαλονίκης, να προτάσσουν παρόμοια, αιτήματα ζητώντας δωρεάν διαγνωστικά τεστ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνεδριάζει η Επιτροπή για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων
1 Φεβρουαρίου η πιθανή ημερομηνία. Κόμματα, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί τονίζουν ότι το άνοιγμα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τεστ σε καθηγητές και μαθητές
Συνεδριάζει η Επιτροπή για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Γολγοθάς της τηλε-εκπαίδευσης
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια ● Η οικογένεια καλείται να διαθέτει υπολογιστές, κινητά, γρήγορο διαδίκτυο, εκτυπωτή, μελάνια, χαρτί και με τα βιβλιοπωλεία...
Ο Γολγοθάς της τηλε-εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθημα αυτοοργάνωσης και αντίστασης από μαθητές της Ηλιούπολης
Σύσσωμοι οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης επέλεξαν την αποχή για να διαμαρτυρηθούν για τις βίαιες συγχωνεύσεις τμημάτων που επιβάλλει το υπ. Παιδείας, ενώ βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το τέλος της...
Μάθημα αυτοοργάνωσης και αντίστασης από μαθητές της Ηλιούπολης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακόμη δύο σχολικά τμήματα έκλεισαν λόγω κορονοϊού
Μετά τα δύο τμήματα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών, ακόμη δύο τμήματα σε δημοτικά σχολεία της χώρας έκλεισαν λόγω μολύνσεων από κορονοϊό. Ένα στην Κορινθία και ένα στην Ιεράπετρα.
Ακόμη δύο σχολικά τμήματα έκλεισαν λόγω κορονοϊού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκρηκτικό μείγμα στα σχολεία, μετά το κυβερνητικό μπάχαλο στην πανδημία
«Μάχες» εκπαιδευτικών με γονείς, αλλά και σκέψεις για επανεξέταση των πρωτοκόλλων υγείας φέρνει το κυβερνητικό αλαλούμ των τελευταίων μηνών.
Εκρηκτικό μείγμα στα σχολεία, μετά το κυβερνητικό μπάχαλο στην πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας