• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 4.6°C
  3 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.3°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.5°C
  5 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.4°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.8°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.3°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.3°C
  4 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 3.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  2 BF
  58%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eίπε - ξείπε ο Κυριάκος και τελικά εκβιασμός

 • A-
 • A+
Αυστηρές ποινές όπως απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων και περικοπή μισθού προβλέπει η πολυτροπολογία που κατέθεσε η Κεραμέως τα μεσάνυχτα της Τρίτης ● Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους στη Βουλή ότι «δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών» ● Αχρείαστος ο εκβιασμός, λένε οι εκπαιδευτικοί, αφού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά στον κλάδο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τους απώτερους στόχους της κυβέρνησης

Απαγόρευση εισόδου στα σχολεία, αναστολή καθηκόντων και περικοπή μισθού θα υφίστανται από τον Σεπτέμβριο όσοι εκπαιδευτικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι. Οι ποινές αυτές προβλέπονται σε πολυτροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους από το βήμα της Βουλής ότι «δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών». Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση, έλεγε με στόμφο, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή επίδειξη παραπλάνησης ακόμα και του Σώματος της Βουλής, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα στο μαύρο σκοτάδι (στην κυριολεξία) από την κ. Κεραμέως.

«Αν η τροπολογία κατατίθετο στο σχέδιο νόμου για το σχολείο, θα ήταν εκπρόθεσμη, κι εμείς δεν τα κάνουμε αυτά», έλεγαν στελέχη από το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας ακόμη χειρότερο τον κοινοβουλευτικό εμπαιγμό, καθώς είναι αρκετές οι ημέρες που συζητείται το σχέδιο νόμου για το σχολείο και την αξιολόγηση.

Κι αν ακόμα εξαιρεθεί η χθεσινή ημέρα, λόγω της παράστασης του πρωθυπουργού περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν βρέθηκε η σωστή ώρα για την τροπολογία, παρά μόνο λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Ηταν η σωστή ώρα ή μάλλον η ώρα του σωστού αιφνιδιασμού. Συμπεριλήφθηκε σε σχέδιο νόμου για το κτηματολόγιο που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Νωρίτερα το απόγευμα, στο βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης έλεγε, σοβαρά-σοβαρά (τουλάχιστον έτσι έδειχνε): «Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Αποφάσισα όμως ότι αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση». Αλλωστε, όπως τόνισε, η υποχρέωση για διαγνωστικό τεστ σε εργαστήριο κάθε εβδομάδα θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία σε εκείνους που δεν θα έχουν εμβολιαστεί. Απευθυνόμενος μάλιστα, προς το Σώμα της Βουλής είπε πολύ δημοκρατικά και με υπευθυνότητα: «Πρέπει να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να σπεύσουν να κάνουν το βήμα να εμβολιαστούν». Την αλήθεια την έκρυβε για έκπληξη αργότερα...

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εμβολιαστεί το 70% των εκπαιδευτικών, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, παρά και τις δημοκρατικές ευαισθησίες που θέλησε έστω υποκριτικά να δείξει ότι διαθέτει, εν τέλει επικράτησε η γνωστή κυβερνητική αντίληψη για την προώθηση μέτρων στην κοινωνία. Εκβιασμός και επιβολή στα φανερά ή στα κρυφά.

Σύμφωνα με την τροπολογία, σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, που δεν θα προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, «δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες», ενώ επέρχονται οι εξής συνέπειες:

α) Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές.

β) Στους αναπληρωτές δεν επιτρέπεται η ανάληψη υπηρεσίας.

Αχρείαστος ο εκβιασμός, τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, αφού οι ίδιοι έχουν από νωρίς ζητήσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ενώ μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου υπολογίζεται ότι θα είναι ελάχιστο (1%) το ποσοστό των ανεμβολίαστων. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, όταν η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι μελετάται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ο κλάδος αναρωτιόταν γιατί το ζήτημα τίθεται στο τραπέζι παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Η δημόσια υγεία, οι απολύσεις, η δυσφήμηση του κλάδου; Τι απ’ όλα μελετάται πιο πολύ από την κυβέρνηση; αναρωτιούνται τώρα οι εκπαιδευτικοί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγιασμός... με την απειλή της απουσίας
Εκφοβισμός για τους μαθητές στα σχολεία τα οποία ελέγχει απολύτως, οδηγίες για το θεαθήναι στα αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Αγιασμός... με την απειλή της απουσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...
Οι πρυτάνεις στην Εκτακτη Σύνοδο συμφώνησαν αναγκαιότητα της διά ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά με τη τήρηση των μέτρων και την εξασφάλιση όρων ασφάλειας και υγιεινής.
Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας