• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 31.6°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 31.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.6°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 26.0°C / 32.1°C
  1 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 25.9°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.1°C / 29.7°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.1°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 24.0°C / 31.8°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  4 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 29.5°C
  4 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  49%
EUROKINISSI

Προσπάθεια υποβάθμισης του κλάδου ΕΔΙΠ καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος

 • A-
 • A+

Κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κλάδου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΕΔΙΠ, με αφορμή την πρόσφατη εισήγηση της 97ης Συνόδου Πρυτάνεων να ανατεθεί διοικητικό έργο στα μέλη των κλάδων ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ, διαμηνύοντας ότι θα υπερασπιστεί το θεσμοθετημένο του ρόλο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο επισημαίνοντας ότι δικαιολογημένα επικρατεί τεράστια αναστάτωση, εν αναμονή και του νέου νόμου-πλαίσιου για τα ΑΕΙ 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου τονίζει πως «ο κλάδος ΕΔΙΠ αποτελείται από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης προσωπικό, στη συντριπτική του πλειονότητα διδάκτορες με διδακτική και ερευνητική εμπειρία ετών και με διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού-ερευνητικού τους έργου. Τα μέλη ΕΔΙΠ επιτελούν κομβικής σημασίας και υψηλής ποιότητας διδακτικό έργο στο ελληνικό πανεπιστήμιο, το οποίο συνίσταται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στη διεξαγωγή (εργαστηριακών) μαθημάτων, ασκήσεων, και σεμιναρίων, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

»Παράλληλα, τα μέλη ΕΔΙΠ, υπηρετώντας ως επί το πλείστον σε εργαστήρια, είναι από τη φύση της εργασίας τους επιφορτισμένα να προσφέρουν σημαντικό έργο διοίκησης (π.χ. ως υπεύθυνοι της εύρυθμης λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, υλοποίησης διαδικασιών προμηθειών, κλπ.), κατά αναλογία με τα μέλη ΔΕΠ».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο κλάδος ΕΔΙΠ επιτελεί πολύπλευρο και νευραλγικής σημασίας έργο στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο εκτείνεται και πέρα από τα αμιγώς εκπαιδευτικά-ερευνητικά καθήκοντα τα οποία ο νομοθέτης περιγράφει για τον εν λόγω κλάδο (βλ. ν. 2009/2011, ν. 4386/2016 και την αντίστοιχη ερμηνευτική εγκύκλιο -29/7/2016 με αρ. πρωτ. 126603/Ζ2- καθώς και ν. 4485/2017).  Παρ’ όλα αυτά τα δύο τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας υποβάθμισης του κλάδου, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- είναι και ίσως ο πλέον υπο-αμειβόμενος εντός του Πανεπιστημίου.

»Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο εν ισχύ νόμος 4692/2020, ο οποίος αποκλείει τα μέλη ΕΔΙΠ, καθώς επίσης και τα μέλη ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και το Διοικητικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων, από το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων (διευθυντές τομέων, προέδρους τμημάτων, κοσμήτορες, πρυτάνεις), καθιστώντας τους προαναφερθέντες κλάδους παρίες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω κλάδοι εκπροσωπούνται σε συλλογικά όργανα διοίκησης (τομείς, γενικές συνελεύσεις τμημάτων, κοσμητείες, σύγκλητο) δι' εκπροσώπου κι όχι βάσει του αριθμού των μελών τους, όπως συμβαίνει με τα μέλη ΔΕΠ».

Ο Σύλλογος τονίζει πως στην ίδια λογική της «περαιτέρω υποβάθμισης κινείται, όπως προαναφέρθηκε, και η εισήγηση της 97ης Συνόδου Πρυτάνεων για ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε ΕΔΙΠ με την αιτιολογία της αποψίλωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών των ΑΕΙ, ενάντια σε κάθε έννοια ορθολογικής αξιοποίησης του επιστημονικού-ερευνητικού δυναμικού του κλάδου προς όφελος του δημόσιου Πανεπιστημίου».

«Όσοι συντάσσονται με τέτοιους είδους πολιτικές, θα μας βρουν απέναντί τους» προειδοποιεί το Δ.Σ. εξηγώντας ότι «τα μέλη ΕΔΙΠ δεν πρόκειται να επωμιστούν επιπρόσθετες υποχρεώσεις, ειδικά όταν αυτές είναι πέρα για πέρα αλλότριες με τον επιστημονικό-διδακτικό χαρακτήρα του κλάδου. Το πρόβλημα της χρόνιας υποστελέχωσης των ΑΕΙ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

»Ο κλάδος θα εναντιωθεί με κάθε πρόσφορο μέσο σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης του ρόλου του εντός του Πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα είναι σε θέση να επιτελεί με εξαιρετικά υψηλά ποιοτικά στάνταρ τον επιστημονικό-κοινωνικό του ρόλο, σε πείσμα πολιτικών που αποσκοπούν εξόφθαλμα στη συρρίκνωσή του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόσυρση του ν/σ του υπουργείου Παιδείας ζητά και το ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ
Την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχέδιου ζητά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση κινείται στις κατευθύνσεις της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και του...
Απόσυρση του ν/σ του υπουργείου Παιδείας ζητά και το ΕΔΙΠ του ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυναμώνει το κύμα εναντίωσης στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
Πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές εναντίωσης στην αστυνόμευση των πανεπιστημίων, με το κείμενο υπογραφών που υπογράφεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να κοντεύει τις 5.000 υπογραφές.
Δυναμώνει το κύμα εναντίωσης στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαξιφισμοί υποψήφιων πρυτάνεων
Επεισοδιακές προμηνύονται οι πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ, με τον Ευθύμιο Λέκκα να ανεβάζει τους τόνους εγκαλώντας τον νυν πρύτανη για απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι διεκδικητές του...
Διαξιφισμοί υποψήφιων πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέος πρύτανης, νέος άνεμος
​«Στροφή» στον διάλογο και την προοδευτικότητα φαίνεται να κάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην πρυτανική Aρχή. Το Σάββατο, ανέλαβε και επίσημα ο νέος πρύτανης Στέλιος Κατρανίδης, που...
Νέος πρύτανης, νέος άνεμος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
Η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα στα Ιδρύματα. Αλλού με εντάσεις, αλλού με ψυχραιμία και αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ειδικά από τους αναποφάσιστους. Ηδη...
Εντάσεις και... υψηλές ταχύτητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρυτανικές εκλογές με φόντο τις συγχωνεύσεις
Αν και μοιάζει να κυλούν χωρίς εντάσεις, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτάνεων σε πέντε ΑΕΙ είναι έντονα φορτισμένες με το προωθούμενο σχέδιο για τις συγχωνεύσεις πανεπι­στη­μιακών Ιδρυμάτων με ΤΕΙ ●...
Πρυτανικές εκλογές με φόντο τις συγχωνεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας