• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.4°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  0 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.4°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.3°C / 14.5°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 18.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 14.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  76%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΕΛΕ: Ερευνα-χαστούκι για τα λάθη και τα ψεύδη σχετικά με την ΕΒΕ

 • A-
 • A+
Μην εφαρμόσετε την γκιλοτίνα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φέτος, ελάτε σε έναν ανοιχτό διάλογο για τον εξορθολογισμό του συστήματος πρόσβασης με όλους τους κοινωνικούς φορείς και όχι μόνο με τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης | Γιώργος Χριστόπουλος, γ.γ. της ΟΙΕΛΕ

Ανακρίβειες και λάθη που από τη μια οδήγησαν σε μαζικούς αποκλεισμούς υποψηφίων από τα ΑΕΙ και από την άλλη συνέθεσαν τα ψευδή επιχειρήματα της κυβέρνησης στη μάχη των εντυπώσεων παρουσιάστηκαν χθες από την ΟΙΕΛΕ.

Με συντριπτικά στοιχεία για τις συνέπειες της εφαρμογής της ΕΒΕ, που δεν αφορούν μόνο σχολές με ειδικά μαθήματα (βλ. Αρχιτεκτονική), αλλά και καθηγητικές, όπως Φυσικής και Μαθηματικών, αναλυτές της ΟΙΕΛΕ παρουσίασαν την πραγματική εικόνα.

«Μην εφαρμόσετε την γκιλοτίνα της ΕΒΕ φέτος, ελάτε σε έναν ανοιχτό διάλογο για τον εξορθολογισμό του συστήματος πρόσβασης με όλους τους κοινωνικούς φορείς και όχι μόνο με τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης», ήταν η έκκληση που έκανε ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, τονίζοντας πως η έρευνα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι οι απορριπτόμενοι λόγω της ΕΒΕ θα ξεπεράσουν τις 20.000 και ότι «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την πολιτική που εφαρμόζει αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό πελατείας σε πάσης φύσεως ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια».

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΟΙΕΛΕ, Στράτος Γεωργουδής, διαπιστώνονται τα εξής:

Οι ανακρίβειες της υπουργού Παιδείας

■ Αποκλείονται από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψήφιοι με βαθμούς κοντά ή και πάνω από το «10» και όχι μόνο υποψήφιοι με «1» και «2».
■ Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των φοιτητών που παίρνει πτυχίο κάθε χρόνο είναι 38% και όχι 9%, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κ. Κεραμέως.
■ Οι εισαγόμενοι με βαθμό χαμηλότερο του «4» ήταν ελάχιστοι (<0,3%) και συνήθως από ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.
■ Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των φοιτητών που εγκαταλείπουν το ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι μόλις 4% και είναι 2ο χαμηλότερο σε 31 ευρωπαϊκές χώρες.
■ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το 2020 το ποσοστό των φοιτητών ηλικίας 18-24 ετών που έχουν εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο ήταν κάτω από 4%. Οχι πλήθη, όπως ισχυρίζεται η κ. Κεραμέως.

Η σφαγή των αμνών: χαρακτηριστικά παραδείγματα της παρανοϊκής εφαρμογής της ΕΒΕ

■ Υποψήφιοι με «άριστα 20» στη Φυσική ή στα Μαθηματικά δεν εισάγονται στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
■ Αριστούχοι υποψήφιοι, με επιδόσεις «17» και «18», αποκλείονται από τις Αρχιτεκτονικές λόγω του ότι στο Ελεύθερο ή στο Γραμμικό Σχέδιο πέτυχαν επίδοση λίγα δέκατα της μονάδας κάτω από την ΕΒΕ. Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα αυτά ΔΕΝ είναι μαθήματα των ωρολόγιων προγραμμάτων των Λυκείων και διδάχτηκαν για 8 μόνο εβδομάδες διαδικτυακά ως ενισχυτική διδασκαλία.
■ Αριστούχοι υποψήφιοι των ΤΕΦΑΑ, πρωταθλητές σε ολυμπιακά αθλήματα, όπως πάλη ή τάε κβον ντο, απορρίπτονται λόγω επιδόσεων στους δρόμους ταχύτητας ή στην κολύμβηση χαμηλότερων της ΕΒΕ.

Τα «φίλτρα» είναι

■ αυθαίρετα, διότι οι συντελεστές που τέθηκαν από τα πανεπιστημιακά τμήματα (0,8-1,2) ΔΕΝ δικαιολογούνται!
■ αντιεπιστημονικά, διότι ο μέσος όρος των βαθμών των υποψηφίων δεν μπορεί να είναι το απόλυτο κριτήριο!
■ αντιπαιδαγωγικά, διότι ειδικά οι φετινοί υποψήφιοι «εκπαιδεύτηκαν» κυρίως μέσω τηλεμαθημάτων!

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τέθηκαν 2 ή και 3 τέτοια φίλτρα (τμήματα με ειδικά μαθήματα) με ακόμα περισσότερη «πίεση» στους υποψηφίους αλλά και τραγικά αποτελέσματα.

Συνέπειες της ΕΒΕ και στα ιδρύματα:

■ Περιφερειακά τμήματα Πανεπιστημίων καταδικάζονται σε τεράστιες απώλειες φοιτητών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου οι Νομοί Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας θα χάσουν περισσότερο από το 70% των φοιτητών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με απώλειες 50% κ.ά.

■ Σε αρκετές περιπτώσεις η επιλογή πανεπιστημιακών τμημάτων, για υψηλό συντελεστή ΕΒΕ, θα οδηγήσει σε μείωση ακόμα και 80% των εισαγόμενων φοιτητών, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οπως τόνισε ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, «είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσο απροκάλυπτα μια πολιτική ηγεσία υπουργείου Παιδείας ευθυγραμμίζεται με τα αιτήματα μιας μερίδας επιχειρηματιών για την ολοκλήρωση του δυστοπικού οράματος μιας κοινωνίας των ελάχιστων προνομιούχων έναντι των πολλών που θα παλεύουν να βρουν μια άθλια, φτηνή θέση εργασίας για να επιβιώσουν». Στην παρουσίαση-συζήτηση συμμετείχαν πρόεδροι εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σφαγή υποψηφίων με... 14.176 κενές θέσεις στα ΑΕΙ
Η σφαγή των αμνών και η χαρά των θυτών. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έκοψε 40.229 ● Χωρίς εισακτέους η Αρχιτεκτονική Ξάνθης και η Δασολογία Δράμας ● Αναμένεται κλείσιμο δεκάδων τμημάτων.
Σφαγή υποψηφίων με... 14.176 κενές θέσεις στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως... απεγκλώβισε 37.000 νέους από τα AEI!
Πρέπει να το παραδεχτούμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ιδεολογική συνέπεια και «θερίζει» με μέθοδο ● Μόλις το 68,83% των υποψηφίων επιλογής ΓΕΛ μπαίνει στα ΑΕΙ, με 22.449 να αποκλείονται ● Μεγάλη σφαγή στα...
Η Κεραμέως... απεγκλώβισε 37.000 νέους από τα AEI!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενα νέο εμπόδιο για τους πιο αδύναμους οικονομικά υποψηφίους
Μια διεξοδική ματιά στις συνθήκες και στους όρους εισαγωγής στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις φανερώνει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει στήσει έναν πολυπλόκαμο μηχανισμό αναχαίτισης των υποψηφίων.
Ενα νέο εμπόδιο για τους πιο αδύναμους οικονομικά υποψηφίους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
Η σφοδρή αντιπαράθεση για τη «σφαγή της γενιάς της πανδημίας» ανάμεσα στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και την υπουργό Παιδείας σηματοδότησε τη δεύτερη μέρα συζήτησης, στην Επιτροπή Μορφωτικών...
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας