• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 35.7°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 38.2°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  0 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 33.7°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.0°C
  3 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.1°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 35.5°C
  4 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  47%

Πίσω από το γραφειοκρατικό σίριαλ κρύβονται οι συνεχείς πιέσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων για κατάργηση της υπουργικής εγκυκλίου για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Δεν έχουν τον Θεό τους

 • A-
 • A+

Μάχη με το τέρας της γραφειοκρατίας για επτά μαθητές και μαθήτριες σε Λύκειο των Χανίων, επειδή ζήτησαν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά ● Οι αρμόδιοι αρνούνται να εφαρμόσουν τη σχετική εγκύκλιο

Οταν εφτά μαθητές και μαθήτριες στο Λύκειο Ακρωτηρίου των Χανίων ζήτησαν στην αρχή της χρονιάς απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, προσκομίζοντας υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τους γονείς τους, επικαλούμενοι λόγους «θρησκευτικής συνείδησης», όπως ορίζει η ισχύουσα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, δεν ήξεραν ότι τους περιμένει ένα γραφειοκρατικό σίριαλ που διαρκεί σχεδόν δύο μήνες.

Οπως μεταφέρουν στην «Εφ.Συν.» οι γονείς των μαθητών, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα σχολεία του νομού, ο διευθυντής του Λυκείου Ακρωτηρίου απέρριψε τις αιτήσεις τους, χαρακτηρίζοντας την εγκύκλιο «ασαφή» και απαριθμώντας «μια σειρά άρθρων του Συντάγματος και δικαστικές αποφάσεις, χωρίς όμως να τα εξειδικεύει για να μπορούμε να κρίνουμε».

Οι γονείς κατέθεσαν ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ζητώντας την εφαρμογή της εγκυκλίου. Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, η οποία με τη σειρά της ζήτησε διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας. Αποτέλεσμα, εδώ και ενάμιση μήνα γονείς και μαθητές γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες, χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Λυμένο θέμα

Ωστόσο, οι διευκρινίσεις έχουν ήδη δοθεί. Το υπουργείο Παιδείας είχε ενημερώσει εγκαίρως τους διευθυντές ότι για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά ισχύει η εγκύκλιος περί «Ρύθμισης Μαθητικών Θεμάτων» (αρ. πρωτ. 133099/Γ2-19/9/13). Εκεί ορίζεται ρητά ότι απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του γονέα «στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει».

Μπορεί οι μαθητές να μην επιθυμούν να διδαχθούν ένα μάθημα που εξακολουθεί να έχει τη μορφή ομολογιακής κατήχησης, ωστόσο τόσο αυτοί όσο και οι γονείς τους εξοικειώθηκαν -θέλοντας και μη- με τις μορφές του Αννα, του Καϊάφα και του Πόντιου Πιλάτου. «Δεν μπορούν όλοι να νίπτουν τας χείρας τους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κ.Μ., γονέας μαθητή του Λυκείου Ακρωτηρίου (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας). «Η αναγραφή του θρησκεύματος είναι μια μορφή φακελώματος στην οποία δεν θέλουμε να συναινέσουμε. Θα ισχύσει στο σχολείο μας ό,τι και στα υπόλοιπα σχολεία ή η νομιμότητα εφαρμόζεται κατά το δοκούν; Γιατί κάτι που δεν δηλώνεται στην ταυτότητα πρέπει να δηλώνεται, π.χ. στο απολυτήριο ή στα ηλεκτρονικά αρχεία τού my school; Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό και πιθανή αφορμή διακρίσεων».

Πίσω από το γραφειοκρατικό σίριαλ κρύβονται οι συνεχείς πιέσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων για κατάργηση της υπουργικής εγκυκλίου για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά. Ειδικά οι θεολόγοι στα Χανιά επικαλούνται παλαιότερη απόφαση διοικητικού εφετείου, που τους δικαιώνει σε συγκεκριμένη υπόθεση προσφυγής, χωρίς να μπαίνει στην ουσία του ζητήματος των απαλλαγών.

«Η απόφαση που επικαλούνται είναι προγενέστερη της υπουργικής εγκυκλίου. Επιπλέον, δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να έχει ισχύ νόμου», διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ο εκπαιδευτικός Φώτης Μπιχάκης από την ΕΛΜΕ Χανίων. «Ως ΕΛΜΕ θα καταγγείλουμε τη στάση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας και οι γονείς δεν πρόκειται να το αφήσουν έτσι. Η εγκύκλιος είναι σαφέστατη και δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν».

*Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες Παρασκευή η ΕΛΜΕ Χανίων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας να εφαρμοστεί επιτέλους η εγκύκλιος στο συγκεκριμένο σχολείο, ώστε να ισχύσει η ισονομία για όλους τους μαθητές δημόσιων σχολείων. Ωστόσο, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μαραγκάκης, ήταν ανένδοτος. Αρνήθηκε να εφαρμόσει την εγκύκλιο, στηρίζοντας την αρνητική απάντηση του διευθυντή του Λυκείου. «Λάβαμε υπόψη το θεσμικό πλαίσιο και τη νομολογία», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μαραγκάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απολύθηκε καθηγήτρια από φροντιστήριο για το δώρο του Πάσχα
Την επαναπρόσληψη της καθηγήτριας Ε.Σ., εργαζόμενης επί 5,5 χρόνια σε φροντιστήριο στο Ηράκλειο Κρήτης, διεκδικεί το τοπικό σωματείο εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης, «Γαλάτεια Καζαντζάκη», έχοντας στο...
Απολύθηκε καθηγήτρια από φροντιστήριο για το δώρο του Πάσχα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταδοτικός ο ιός του... αυταρχισμού
Μετά το 4ο Γυμνάσιο Δάφνης, και στο 2o Λύκειο Χαϊδαρίου η διευθύντρια -ακολουθώντας προφανώς παιδαγωγικές μεθόδους- καταγγέλλει «καταληψίες» μαθητές της στην αστυνομία και απειλεί τους γονείς τους με ποινικές...
Μεταδοτικός ο ιός του... αυταρχισμού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολεία: Το χρονοδιάγραμμα για λήξη μαθημάτων και εξετάσεις
Με την επιστροφή των μαθητών και μαθητριών από τις διακοπές του Πάσχα στις 3 Μαΐου ξεκινά σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.
Σχολεία: Το χρονοδιάγραμμα για λήξη μαθημάτων και εξετάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακόμη δύο σχολικά τμήματα έκλεισαν λόγω κορονοϊού
Μετά τα δύο τμήματα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης-Συκεών, ακόμη δύο τμήματα σε δημοτικά σχολεία της χώρας έκλεισαν λόγω μολύνσεων από κορονοϊό. Ένα στην Κορινθία και ένα στην Ιεράπετρα.
Ακόμη δύο σχολικά τμήματα έκλεισαν λόγω κορονοϊού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προς κλείσιμο και τα δημοτικά σχολεία από Δευτέρα
Αποφάσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση για τα δημοτικά σχολεία, ενώ καλά καλά δεν ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα πιο πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν.
Προς κλείσιμο και τα δημοτικά σχολεία από Δευτέρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατέρρευσε με το «καλημέρα» η τηλεκπαίδευση της Κεραμέως- Τσακίστηκε η Webex
Mε το «καλημέρα» το σύστημα τηλε- «εκπαίδευσης» κατέρρευσε μαζί με τις διαβεβαιώσεις της υπουργού πως είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι στο υπουργείο.
Κατέρρευσε με το «καλημέρα» η τηλεκπαίδευση της Κεραμέως- Τσακίστηκε η Webex

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας