• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 26.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.5°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 22.9°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 25.8°C
  0 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 22.9°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.1°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 23.3°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 27.2°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διαμόρφωση των βάσεων στα ΑΕΙ

 • A-
 • A+
Μικρή ή μεγαλύτερη άνοδος των μορίων εισαγωγής αναμένεται φέτος τόσο στα υψηλόβαθμα όσο και σε χαμηλόβαθμα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων • Η αφαίμαξη σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με την παράλληλη μεταφορά 1.200 θέσεων στα ΑΕΙ της επαρχίας θα περιορίσει τις αυξητικές τάσεις στην περιφέρεια σε αντίθεση με τα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας και της Νύμφης του Θερμαϊκού
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων προγραμματίζεται να γίνει την επόμενη Παρασκευή 9/7 μετά τις 13.00, ημέρα κατά την οποία θα λειτουργήσουν όλα τα Γενικά Λύκεια. Την ίδια ώρα και ημέρα θα γνωστοποιηθούν οι βαθμοί στους υποψηφίους με μια νέα διαδικασία μέσω μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο (sms).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΑΙΘ, ο προγραμματισμός είναι να ολοκληρωθούν και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στο διάστημα 14-16 Ιουλίου έτσι ώστε να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας αμέσως και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τον κάθε έναν υποψήφιο θα υπολογιστεί από το σύστημα. Η οδηγία που έχει δοθεί είναι η εφαρμογή του μηχανογραφικού να ανοίξει μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των μαθημάτων (ενδεχομένως και μετά αυτή των ειδικών μαθημάτων καθώς και αυτή συμμετέχει για αρκετά τμήματα στον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής).

Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν θα βλέπουν στο μηχανογραφικό τους τμήματα για τα οποία δεν «πιάνουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αφού αυτά θα αποκλείονται από το σύστημα. Δεν θα είχε άλλωστε νόημα ούτε ο υποψήφιος να κάθεται και να υπολογίζει την ΕΒΕ για κάθε τμήμα του Επιστημονικού Πεδίου του αλλά και ούτε να επιλέγει τμήματα για τα οποία δεν πληροί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Aγωνία υποψηφίων

Οπως γίνεται κατανοητό, όλη η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους εστιάζεται αυτή την περίοδο στις βάσεις εισαγωγής. Και η αγωνία έχει κορυφωθεί καθώς φέτος, για πρώτη φορά, αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων. Δεν δείχνει πια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Αυτό το παράδοξο είναι αποτέλεσμα της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), κοντολογίς, μιας άλλης μορφής της «βάσης του 10» που ντρέπεται να πει το όνομά της λόγω… πρότερου ανέντιμου βίου!

Το βαθμολογικό μας δείγμα από τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών είναι ότι φέτος σε πολλά μαθήματα έχουμε ελαφρά καλύτερες επιδόσεις κυρίως στην κλίμακα των βαθμολογιών 0-9,9 σε σχέση με πέρυσι. Εάν αυτό επαληθευτεί, τότε οι καλύτερες επιδόσεις θα σπρώξουν ανοδικά τις βάσεις στα περισσότερα τμήματα.

▶ 1ο Πεδίο

Σε αυτό το πεδίο, που αναμένεται να έρθει δεύτερο σε αριθμό υποψηφίων, με βάση τα παραπάνω αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια, ενώ την άνοδο των βάσεων δεν φαίνεται να αποφεύγει και τμήμα των περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών, όπως Νομικές και Τμήματα Ψυχολογίας των κεντρικών Πανεπιστημίων.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια. Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο τμήμα, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

▶ 2ο Πεδίο

Στα Μαθηματικά οι επιδόσεις δεν ήταν χειρότερες από πέρσι τουλάχιστον στις χαμηλές βαθμολογικές κλίμακες. Ωστόσο στη Φυσική φαίνεται να έχουμε λίγο χειρότερες επιδόσεις, κυρίως όμως στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες. Τα στοιχεία που έχουμε οδηγούν σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε τουλάχιστον 80 χαμηλόβαθμα τμήματα (τα οποία είχαν πέρσι κάτω από 11.000 μόρια), ενώ ελαφρά ανοδικές θα είναι και οι βάσεις εισαγωγής τμημάτων του πεδίου που ανήκουν στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έχουν φέτος μείωση θέσεων εισακτέων.

Η είσοδος στο πεδίο αναμένεται να γίνει με περίπου 7.500 μόρια (που σημαίνει πάνω από 6.500 μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο πεδίο πέρσι). Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο πεδίο, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

▶ 3ο Πεδίο

Στο πεδίο αυτό, το οποίο παρ' όλο που έχει τους λιγότερους υποψηφίους συνωστίζονται οι υποψήφιοι με τις υψηλότερες επιδόσεις, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επτά Ιατρικές Σχολές θα καταλάβουν (με πρώτη της Αθήνας και δεύτερη της Θεσσαλονίκης) τις επτά πρώτες θέσεις στα πιο υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά Τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δύο Κτηνιατρικά, ενώ η βάση εισόδου στο πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

▶ 4ο Πεδίο

Το 4ο Πεδίο αναμένεται να έχει τους περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με τα υπόλοιπα πεδία. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα Τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει περίπου 18.000 μόρια, ενώ πάνω από 16.500 μόρια αναμένεται να απαιτήσουν τα τρία άλλα Τμήματα Πληροφορικής.

Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, παραδόξως, μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας (12.000-15.000 μόρια) του πεδίου. Να θυμίσουμε ότι, π.χ., το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά φέτος θα προσφέρει 54 λιγότερες θέσεις, όπως επίσης και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι προσφερόμενες θέσεις είναι -72, γεγονός που σπρώχνει τις βάσεις ανοδικά. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την είσοδο στο πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων που έκανε φέτος το υπουργείο Παιδείας μεταφέροντας θέσεις στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και αφαιρώντας πάνω από 1.200 θέσεις από τα ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σίγουρα θα περιορίσει την ένταση της ανόδου των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ. Από την άλλη, η αφαίρεση θέσεων στα ΑΕΙ Αθήνας-Θεσσαλονίκης είναι σίγουρο ότι θα σπρώξει τις βάσεις στα τμήματα αυτά προς τα πάνω.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε αφ' ενός μια ομάδα σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αφ' ετέρου ένα μέρος των χαμηλόβαθμων τμημάτων να έχουν άνοδο των βάσεών τους, αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων που δεν θα πετύχουν την είσοδό τους σε αυτά.

Η μείωση των θέσεων εισακτέων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όπου κατοικοεδρεύει η πλειονότητα των υποψηφίων, σε συνδυασμό με το υψηλό, στη χώρα μας, ιδιωτικό κόστος σπουδών για τους σπουδαστές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας θα αυξήσουν τον αριθμό των υποψηφίων που θα πετύχουν μεν την είσοδό τους σε τμήματα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, αλλά δεν θα μπορέσουν να φοιτήσουν σε αυτά καθώς, απουσία κρατικής φοιτητικής μέριμνας, δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των σπουδών.

Από την άλλη, η τακτική αυτή του ΥΠΑΙΘ εισάγει έντεχνα και ύπουλα στους τελευταίους και στις οικογένειές τους ένα κεντρικό δίλημμα: ή να σπουδάσει το παιδί σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας που συνήθως δεν είναι και της επιλογής του και να κοστίσει 7.000-8.000 ετησίως ή να απευθυνθεί στα κολέγια που το ΥΠΑΙΘ φρόντισε το πτυχίο τους να έχει πλέον τα ίδια εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα, όπου θα κάνει τις «σπουδές» της επιλογής του, θα ολοκληρώσει τις «σπουδές» του νωρίτερα και απλά θα χρεωθεί κάτι παραπάνω.

Να εντοπίσουμε και κάποιες ιδιαιτερότητες στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής ορισμένων στρατιωτικών-αστυνομικών σχολών: Για παράδειγμα, στο Τμήμα Αστυφυλάκων έχουμε φέτος, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, λιγότερες από τις μισές θέσεις, οπότε εδώ αναμένεται απογείωση των βάσεων. Από την άλλη, έχουμε τμήματα με σημαντική αύξηση θέσεων στα οποία αναμένουμε πτώση των βάσεων. Για παράδειγμα, στη Σχολή Πλοιάρχων ΑΕΝ προσφέρθηκαν φέτος 830 θέσεις έναντι 613 το 2020. Η Σχολή Ευελπίδων (Οπλα) έχει διπλάσιους εισακτέους συγκριτικά με την περσινή χρονιά, ενώ και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών προσφέρθηκαν 52 περισσότερες θέσεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών
Ενώ λίγα 24ωρα απέμειναν για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των φετινών υποψηφίων, παρουσιάζουμε τις πρώτες γενικές εκτιμήσεις για τους όλους τους υποψήφιους και αναλυτικές εκτιμήσεις για την κίνηση...
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιστορικό χαμηλό, με υψηλή ζήτηση
Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ώς και τις...
Ιστορικό χαμηλό, με υψηλή ζήτηση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απογείωση των βάσεων εισαγωγής και μαζικός αποκλεισμός
Η εκτίμηση για τη διαμόρφωση των απαιτούμενων μορίων εισαγωγής στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα οδυνηρά αποτελέσματα της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας
Απογείωση των βάσεων εισαγωγής και μαζικός αποκλεισμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές 2021: Δηλώσεις των υποψηφίων από 8-19 Μαρτίου
H λεγόμενη «ελάχιστη βάση εισαγωγής» και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας είναι οι δύο αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στην εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Πανελλαδικές 2021: Δηλώσεις των υποψηφίων από 8-19 Μαρτίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εισαγωγή με κάτω από 10.000 μόρια για πάνω από 170 Τμήματα
Πτώση των βάσεων στα χαμηλόβαθμα, σταθερότητα και μικρή άνοδος στα υψηλόβαθμα δείχνει η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων των φετινών υποψηφίων των Γενικών Λυκείων.
Εισαγωγή με κάτω από 10.000 μόρια για πάνω από 170 Τμήματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αυξομειώσεις των βάσεων
Πανελλαδικές 2020: από τα πρώτα στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων και τη σύγκρισή τους με τις περσινές διαφαίνεται μικρή πτώση του πήχη εισαγωγής στις περιφερειακές σχολές του 1ου και 2ου Πεδίου,...
Οι αυξομειώσεις των βάσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας