Κι αν τα στοιχεία του ρεπορτάζ από τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τις δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) έδειξαν ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, που αναμένεται να μπει σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα με σκοπό να ψηφιστεί εντός Ιουλίου, φέρνει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και στον πυρήνα του εκπαιδευτικού συστήματος, δίνοντας υπεραρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και στα στελέχη εκπαίδευσης που θα επανδρώνουν εκατοντάδες διευθύνσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παραπέρα.
Μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά».
Και για όσους δεν κατάλαβαν: «Στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης». Με απλά λόγια και όχι με εντυπωσιακές λέξεις όπως «ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία», προωθείται η δημιουργία σχολείων πολλαπλών ταχυτήτων που καταργούν στην πράξη την ενιαία εκπαιδευτική πολιτική. Σχολεία-επιχειρήσεις, αφού «αυτόνομα» και όντας «απεγκλωβισμένα» πλέον από το υπουργείο Παιδείας θα ψάχνουν για χορηγούς, θέτοντας ποσοτικούς όρους και μπαίνοντας σε ένα αέναο κυνήγι επιδόσεων προκειμένου να προσελκύσουν τους απαραίτητους πόρους για τη βιωσιμότητά τους, με εκπαιδευτικούς όχι λειτουργούς της εκπαίδευσης αλλά στυγνούς διαχειριστές μηχανών παραγωγής υψηλών βαθμολογιών, υπό το φόβητρο της λογοδοσίας μάλιστα.
Η υπουργός Παιδείας, εν συνεχεία, κάλεσε τους τομεάρχες Παιδείας όλων των κομμάτων να προσέλθουν σε διάλογο, έχοντας βέβαια αποκλείσει από την αρχική ενημέρωση την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), παρόλο που τα ιδιωτικά σχολεία και το προσωπικό τους αξιολογούνται με τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν για τη δημόσια εκπαίδευση.
«Δεν πρόκειται για νέες ιδέες αλλά για επανάληψη χρεοκοπημένων παιδαγωγικών αντιλήψεων του νεοφιλελεύθερου -“αγοραίου” σχολείου, με τις οποίες προάγονται ο ανταγωνισμός και η ανασφάλεια και όχι η ηρεμία και η συνεργασία στη σχολική ζωή. Επανέρχονται, επίσης, παλαιοκομματικά πρότυπα, όπως ο παντοδύναμος διευθυντής σχολικής μονάδας, καθώς και ο αλήστου μνήμης “επιθεωρητισμός” με πρόσχημα την αξιολόγηση. Στην ουσία, εξαφανίζεται ο Σύλλογος Διδασκόντων και το σχολείο ολοένα και περισσότερο προσομοιάζει με “υποκατάστημα” εμπορικής αλυσίδας. Τα σχολεία κατηγοριοποιούνται ανά γειτονιά και δήμο. Αντί για άριστα σχολεία για όλα τα παιδιά, τα σχολεία διαχωρίζονται σε “καλά” και “κακά”, ένα μέτρο που αποτελεί το πρώτο βήμα για να επιβληθούν τιμωρίες με τη μορφή στέρησης πόρων, όπως ήδη έχει συμβεί με τα Πανεπιστήμια», σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Φίλης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας