• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 31.2°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 27.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  78%

Κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας προκαλεί ήδη το νέο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κόφτης πάνω από τα κεφάλια των υποψηφίων

 • A-
 • A+
Πώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής περιορίζει και αλλοιώνει τις επιλογές για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Οι βασικές πανελλαδικές εξετάσεις (έπονται τα ειδικά μαθήματα) τελείωσαν, η δοκιμασία, όμως, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ συνεχίζεται. Τώρα οι υποψήφιοι θα περιμένουν με την ίδια αγωνία να μάθουν πόσο θα μειωθεί το δικαίωμα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, πόσο βαθιά θα πάει ο μεγάλος κόφτης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η αύξηση των βάσεων τόσο σε χαμηλόβαθμες όσο και σε μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές που προμηνύει η ΕΒΕ (με αλλοπρόσαλλες διακυμάνσεις ανάμεσα σε κέντρο και περιφέρεια) βάζει σε δεύτερη μοίρα την ανακοίνωση των βαθμών που θα προηγηθεί και αναμένεται να γίνει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Προς επίρρωση των απογοητευτικών εκτιμήσεων, η μείωση εισακτέων, η κατανομή των θέσεων εις βάρος των κεντρικών τμημάτων, οι εκατοντάδες «κούφιες» θέσεις στα χαμηλόβαθμα περιφερειακά τμήματα, αλλά και οι υψηλοί συντελεστές (για τον ορισμό βάσης) που διάλεξε η πλειονότητα των τμημάτων των ΑΕΙ.

Λιγότερα από τα μισά τμήματα προτίμησαν συντελεστή 0,8 από το εύρος 0,8-1,20 που έδωσε το υπουργείο (προκειμένου να πολλαπλασιαστεί με τον μέσο όρο των βαθμολογιών του κάθε πεδίου ώστε να προκύψει η ΕΒΕ του κάθε τμήματος). Αυτό σημαίνει, αυτομάτως, αύξηση των βάσεων. Βασικό ρόλο, φυσικά, παίζουν οι επιδόσεις ανά πεδίο.

«Ελεύθερη» επιλογή, κατευθυνόμενη από το υπουργείο!

Είναι βέβαιο ότι φέτος οι υποψήφιοι δεν θα επιλέξουν ελεύθερα. Μάλλον, δεν θα επιλέξουν εκείνοι. Η τύχη τους, η θέση τους, η κατάταξή τους, οι σπουδές τους θα καθοριστούν σε καίριο βαθμό από τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Γι’ αυτό θεσπίστηκε άλλωστε. Οχι μόνο για να μην μπουν σε ανώτατες σχολές υποψήφιοι με επιδόσεις πολύ χαμηλές, αλλά και για να κατευθυνθούν οι επιλογές των υπολοίπων. Αρέσει, δεν αρέσει.

Οι σπουδές είναι ή για αρίστους ή για πειθήνιους. Αυτό θέλει και η αγορά. Οπως και κάτι άλλο. Απόφοιτους είτε Γυμνασίου είτε Λυκείου με μόνο τις απαραίτητες γνώσεις για τεχνικές χαμηλόμισθες εργασίες. Φροντίζει και γι’ αυτό η κυβέρνηση. Το Λύκειο θα γίνει μια δύσκολη υπόθεση που αναπόφευκτα θα αφορά λίγους και εκεί θα μετατοπιστεί το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα. Αν και η πρώτη φάση αδειάσματος σχολείων γενικής δευτεροβάθμιας από μαθητές θα είναι το Γυμνάσιο. Δεν φτιάχνονται τζάμπα οι μεταγυμνασιακές τεχνικές σχολές (ανηλίκων).

Το μεγάλο πλάνο δεν περιλαμβάνει ούτε το δικαίωμα (όλων) στη βασική εκπαίδευση ούτε στην ανώτατη. Ούτε σε επαρκώς μορφωμένους (όλους τους) αποφοίτους Λυκείου ούτε σε αναβάθμιση δευτεροβάθμιας ούτε τεχνικής δευτεροβάθμιας ούτε σε αλλαγή συστήματος εισαγωγής με ουσιαστικό ρόλο των ΑΕΙ. Οι μόνες εναλλακτικές που προβλέπονται είναι τα ΙΕΚ, τα κολέγια και το εξωτερικό. Το τελευταίο ανάλογα με τις αντοχές των οικογενειών. Βαλκάνια, Κύπρος ή χώρες της Ευρώπης.

Ο δρόμος προς το μηχανογραφικό

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Φέτος, λοιπόν, ο δρόμος μέχρι το μηχανογραφικό είναι πολύ διαφορετικός. Ας δούμε προσεκτικά τα βήματα τα οποία θα γίνουν όλα εντός του Ιουλίου.

● Πρώτη εβδομάδα του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμοί των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Για πρώτη φορά θα σταλούν (και) με sms στο κινητό των υποψηφίων. Με τέτοια φόρα ψηφιακή, γιατί όχι;

● Λίγες ημέρες αργότερα και σίγουρα μετά τις 9 Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, θα ανακοινωθούν οι βαθμοί αυτής της κατηγορίας.

● Επόμενη φάση και πιο κρίσιμη, η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά τμήμα. Βασική προϋπόθεση, ο υπολογισμός (και η ανακοίνωση προφανώς) του Γενικού Μέσου Ορου (ΓΜΟ) βαθμολογίας ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος φυσικά θα προκύψει από το σύνολο των βαθμολογικών επιδόσεων ανά πεδίο. Το υπουργείο θα πολλαπλασιάσει τον ΓΜΟ του κάθε επιστημονικού πεδίου με τον συντελεστή που έχει ορίσει το κάθε τμήμα προκειμένου να προκύψει η ΕΒΕ.

Στη σχετική υπουργική απόφαση τονίζεται ότι: «Για τη διαπίστωση της επίτευξης της ΕΒΕ, συγκρίνεται η ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ΕΒΕ με τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων του υποψηφίου στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κατά το στάδιο αυτό οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων». Διευκρίνιση αχρείαστη αν δεχθούμε ότι συντελεστές έχουν ληφθεί υπόψη κατά την αρχική βαθμολόγηση.

● Εξίσου κρίσιμη εργασία πριν από το μηχανογραφικό. Οι υποψήφιοι θα κληθούν να υπολογίσουν τον δικό τους ΓΜΟ και να δουν αν είναι πάνω ή κάτω από την ΕΒΕ των τμημάτων που προτιμούν. Στην περίπτωση που δεν έχουν πετύχει την ΕΒΕ κάποιων τμημάτων, δεν μπορούν να τα επιλέξουν αφού ήδη έχουν τεθεί εκτός αυτών. Σε όσα περνούν την ΕΒΕ μπορούν να τα επιλέξουν αλλά και πάλι απαιτείται προσοχή.

Ισως δουν ομοειδή τμήματα με μεγάλη διαφορά στη βάση, ίσως ανόμοια με περίπου ίδια βάση, ίσως σχολές κεντρικές με απαγορευτική βάση σε σχέση με περιφερειακές και ίσως παρόμοιες περιφερειακές με πολύ, μα πολύ διαφορετική ΕΒΕ ανά γεωγραφική θέση. Κάπως έτσι, θα καταλάβουν ότι ο κόφτης δεν κάνει διακρίσεις. Και θα αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί. Οχι μόνον οι αποτυχόντες των βαθμών κάτω από 10 ή κάτω από 5, αλλά κι εκείνοι που στραβοπάτησαν αλλά θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν είτε με άλλη σχολή είτε με ΙΕΚ είτε με Βαλκάνια. Αλλη μία εκπαιδευτική αντι-μεταρρύθμιση μόλις άρχισε να τρώει τα παιδιά της.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αθέατες πλευρές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του «πολλαπλού βιβλίου»
Στα νέα Προγράμματα Σπουδών συμπεριλαμβάνεται και η σχεδόν βίαιη ένταξη του ψηφιακού κόσμου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αθέατες πλευρές των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του «πολλαπλού βιβλίου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
Η σφοδρή αντιπαράθεση για τη «σφαγή της γενιάς της πανδημίας» ανάμεσα στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και την υπουργό Παιδείας σηματοδότησε τη δεύτερη μέρα συζήτησης, στην Επιτροπή Μορφωτικών...
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα συλλαλητήρια για ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη
Για ακόμα μία Πέμπτη φοιτητές και μαθητές βγήκαν στους δρόμους με στόχο να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4777/202. «Στάση» των διαδηλωτών και στο υπ. Εργασίας ενάντια στο «εκτρωματικό» ν/σ Χατζηδάκη.
Νέα συλλαλητήρια για ανατροπή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
Τακτική υποχώρηση από την κυβέρνηση, συνεχίζεται ο αναβρασμός στα ΑΕΙ, καθώς οι αντιδράσεις αφορούν και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επηρεάζει αυτόματα το μέλλον δεκάδων τμημάτων, ακόμα και...
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιστορία τηλεκπαιδευτικής τρέλας
Οι ιστορίες καθημερινότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, εν καιρώ τηλεκπαίδευσης, είναι πολύ άσχημες για να είναι αληθινές. Στη δε εξεταστική περίοδο, που τελείωσε πρόσφατα, η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε...
Ιστορία τηλεκπαιδευτικής τρέλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας