• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.4°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.8°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 13.2°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.4°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.3°C
  5 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.6°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.6°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.3°C / 13.1°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.9°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  80%

Ζέττα Μακρή - Νίκος Φίλης

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόντρα στη Βουλή για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

 • A-
 • A+
Πρόσφατη υπουργική απόφαση ορίζει ότι απαλλαγή από τα Θρησκευτικά μπορούν να πάρουν μόνο όσοι επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης. «Λειτουργείτε σαν δικτάτορες, σε βάρος της εκπαίδευσης, μαθητών και γονέων, με θρησκευτική εμμονή», τόνισε ο Ν. Φίλης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών θα περίμενε κανείς να έχει τακτοποιηθεί εν έτει 2021. Ωστόσο, με την παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο και μάλιστα με τον πλέον αντιθεσμικό τρόπο.

Πρόσφατη υπουργική απόφαση, που συνυπογράφουν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η αρμόδια υφυπουργός Ζέττα Μακρή, ορίζει ότι απαλλαγή από το μάθημα μπορούν να πάρουν μόνο όσοι επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Βεβαίως, η εν λόγω απόφαση παραβιάζει κατάφωρα τόσο απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) όσο και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, παραβιάζει την απόφαση 32/2020 της Αρχής, η οποία έκρινε ότι η απαλλαγή πρέπει να γίνεται με απλή επίκληση λόγων συνείδησης -και όχι θρησκευτικής- προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχή «ελαχιστοποίησης των δεδομένων» του ΓΚΠΔ («Διαγωγή κοσμία στη Νίκη Κεραμέως», «Εφ.Συν.», 8.9.2020), αλλά και την αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που έκρινε ότι το σύστημα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά παραβιάζει την ευρωπαϊκή σύμβαση, καθώς οι αρχές «δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν στον τομέα της συνείδησης του ατόμου, να ελέγχουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις προσώπων ούτε να τα υποχρεώνουν να τις αποκαλύπτουν», δικαιώνοντας τους προσφεύγοντες και χρεώνοντας τη χώρα με ακόμη μία καταδίκη.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, η οποία συζητήθηκε προ ημερών στη Βουλή. Ο Ν. Φίλης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και κατηγόρησε για «θρησκοληψία» την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας λέγοντας: «Προσκυνάτε ακραίες θρησκευτικές επιδιώξεις. Δεν είστε όμως στο υπουργείο για να λιβανίζετε, αλλά για να προστατεύετε τα δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών».

Η υφυπουργός Ζέττα Μακρή ανέλαβε να απαντήσει, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν αφορά την εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα το υπουργείο, ενώ επικαλέστηκε απόφαση του ΣτΕ (1749/2019) που προσδιορίζει το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης απαλλαγής, τονίζοντας ότι το υπουργείο συμμορφώθηκε πλήρως με αυτήν, απαξιώνοντας πλήρως την απόφαση της αρμόδιας Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αποφάσεις της οποίας στο πρόσφατο παρελθόν επικαλούνταν σαν Ευαγγέλιο προκειμένου να δικαιολογήσει μη δημοφιλείς πολιτικές (τηλεκπαίδευση, διασφάλιση προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών).

«Λειτουργείτε σαν δικτάτορες, σε βάρος της εκπαίδευσης, μαθητών και γονέων, με θρησκευτική εμμονή», είπε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, με την υφυπουργό να του αντιγυρίζει ότι πραγματική πρόθεση του κόμματός του είναι να καταστεί το μάθημα προαιρετικό και να ζητάει να γίνει συζήτηση αν το μάθημα πρέπει να διδάσκεται οργανωμένα εντός των σχολείων ή όχι.

«Είκοσι χρόνια πίσω οδηγεί την κοινωνία και την εκπαίδευση η κυβέρνηση με την απόφασή της να ελέγχει τα προσωπικά δεδομένα των γονέων που αφορούν τη συνείδησή τους και ειδικότερα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. [...] Μας γυρίζει δηλαδή η, κατά δήλωση Μητσοτάκη, “προοδευτική κεντροδεξιά” κυβέρνηση στις εποχές που δόθηκε και κερδήθηκε η μάχη για να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, κόντρα στο Ιερατείο και τον Χριστόδουλο», σχολιάζει, τέλος, ο Νίκος Φίλης σε προσωπική ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφαση-σφήνα για την Κεραμέως από το ΣτΕ
Νεότερη ετυμηγορία που καθαρογράφηκε χτες υποστηρίζει ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να μεριμνά για την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Τι θα εισηγηθεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Απόφαση-σφήνα για την Κεραμέως από το ΣτΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η καταχώριση των στοιχείων έγινε οικειοθελώς. Ο Νίκος Φίλης κάνει λόγο για δικαίωση.
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έμαθε το μάθημά της
Παρά τις αρχικές ενστάσεις της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συμμορφώθηκε με την απόφαση της Αρχής Προστασίας προσωπικών δεδομένων για τη μη αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα απολυτήρια.
Έμαθε το μάθημά της
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόλυτοι άρχοντες στα σχολεία οι διευθυντές
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παραχωρεί υπεραρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και στα στελέχη εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον ρόλο συλλογικών οργάνων.
Απόλυτοι άρχοντες στα σχολεία οι διευθυντές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σταγόνα οι 721 νέες θέσεις οργανικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Τη σύσταση 721 νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον ορισμό των οργανικών θέσεων κλάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει πολυτροπολογία της Νίκης Κεραμέως.
Σταγόνα οι 721 νέες θέσεις οργανικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας