• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 25.2°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 23.3°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.8°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 22.4°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 20.4°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.5°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.7°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.2°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.3°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 24.2°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  38%

Ο υφυπουργός Παιδείας Ευάγγελος Συρίγος

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Συμβιβασμοί» με τον νόμο για την ασφάλεια στα ΑΕΙ

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση αποδέχεται σιωπηρά αποφάσεις πρυτανικών αρχών και συγκλήτων που προκρίνουν μέτρα στοιχειώδους φύλαξης, τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια το φθινόπωρο.

H τακτική της κυβέρνησης «υποχώρηση μέχρι νεωτέρας» συνεχίζεται και διευρύνεται στα ΑΕΙ. Από τη μία, παραμένει στον πάγο η πανεπιστημιακή αστυνομία -όπως πρώτη είχε γράψει η «Εφ.Συν.» από τον Απρίλιο- και από την άλλη το υπουργείο, ξηλώνοντας κι άλλο τον νόμο του, ετοιμάζεται να ικανοποιήσει αποσπασματικά μέτρα ασφάλειας, που ζητούν πιεστικά αρκετά Ιδρύματα, όπως περίφραξη και προσωπικό φύλαξης. Κέντρα παρακολούθησης, κλειστά κυκλώματα και επιτροπές ασφάλειας τα έφαγε η μαρμάγκα. Η τύχη του νόμου, πάντως, θα κριθεί οριστικά από το βαρομετρικό του φθινοπώρου. Επιστροφή φοιτητών και καθηγητών στα Πανεπιστήμια, προκήρυξη ή όχι εκλογών και άλλα, απρόοπτα και μη, φαινόμενα.

«Τα προβλήματα των Πανεπιστημίων είναι πολλά. Οικονομικά, λειτουργικά αλλά και ασφάλειας, τα οποία όμως δεν λύνονται με τα αστυνομικά σώματα», μας λέει χαρακτηριστικά πρύτανης περιφερειακού Πανεπιστημίου, αποδίδοντας το κλίμα που επικρατεί. Την ίδια στιγμή, σε πολλά Πανεπιστήμια, ειδικά στην περιφέρεια όπου υπάρχουν πανεπιστημιουπόλεις, έχει αποφασιστεί η λήψη μέτρων για περίφραξη και ενίσχυση προσωπικού φύλαξης, χωρίς όμως να έχει εφαρμοστεί σχεδόν καμία από τις υποχρεωτικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, όπως συγκρότηση Επιτροπής Ασφάλειας, εκπόνηση σχεδίου ασφάλειας και άλλες βαρύγδουπες υποχρεώσεις του ίδιου νόμου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα περισσότερα Ιδρύματα ούτε έχουν συγκροτηθεί επιτροπές ούτε υπάρχει κανονισμός ή σχέδιο. Με αποφάσεις Συγκλήτων και την ευθύνη των πρυτανικών συμβουλίων έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την έγκριση απαραίτητων και σε πολλές περιπτώσεις κρίσιμων μέτρων, όπως περίφραξη και προσλήψεις για καλύτερη φύλαξη. Μέτρα τόσο καίρια, τόσο αυτονόητα, πλην όμως τόσο δύσκολο να ληφθούν επί δεκαετίες. Εδώ και πολλά χρόνια, σε κάθε απόπειρα περιοριστικών μέτρων στα ΑΕΙ με πρόσχημα την ασφάλεια, ένας έμπειρος πανεπιστημιακός κάνει την ίδια επισήμανση: «Ας ξεκινήσουμε από την περίφραξη και μετά να συζητήσουμε τα υπόλοιπα». Το λέει ακόμα…

Η σιωπηρή αποδοχή της πραγματικότητας από το υπουργείο είναι προφανής. Αλλωστε, έστω και λειψός, ο νόμος κάτι θα αποδώσει πολιτικά αξιοποιήσιμο. Αν γίνουν περιφράξεις, δεν θα το προβάλει κάποιος; Εστω ο υφυπουργός, ο μόνος που βγαίνει και δίνει κάθε φορά το στίγμα; Ηταν ο πρώτος που μίλησε για μετάθεση της εμφάνισης της πανεπιστημιακής αστυνομίας το φθινόπωρο, ο πρώτος που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά «διορθώνοντας» ότι θα γίνουν προσλήψεις αλλά λιγότερες και με άγνωστο χρόνο εκπαίδευσης και, τέλος, ο μόνος που έδωσε πρόσφατα το νέο πλαίσιο: «Αυτές οι μονάδες δεν είναι για όλα τα πανεπιστήμια. Εχουν φτιαχτεί για πανεπιστήμια που έχουν πανεπιστημιουπόλεις, όπως δηλαδή το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΑΠΘ».

Την έκανε τη δουλειά του ο κ. Συρίγος. Ομως, όπως και ο ίδιος ομολόγησε, υπάρχουν προβλήματα ακόμα και στη νέα στρατηγική περί («άοπλης» επιμένει) αστυνομίας των πανεπιστημιουπόλεων. Από τη μια, είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, και από την άλλη ορισμένα περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Πατρών, που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με το υπουργείο -που του έκλεισε πρόσφατα τέσσερα τμήματα- πλην όμως αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Μέχρι και καταυλισμοί Ρομά έχουν στηθεί σε χώρους της πανεπιστημιούπολης του συγκεκριμένου Ιδρύματος. Δύσκολη περίπτωση.

Οπως δύσκολη και αυτή του ΟΠΑ. Μπορεί να μην έχει πανεπιστημιούπολη, όμως υπήρξε ορόσημο για την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης στα ΑΕΙ η φωτογραφία του πρύτανη με την ταμπέλα στον λαιμό από περιθωριακά στοιχεία. Προς το παρόν, ο κ. Συρίγος λέει: «Υπήρχε μία σκέψη για το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν ξέρω τι θα γίνει για την Πάτρα, και μία δεύτερη σκέψη για την ΑΣΟΕΕ λόγω των ειδικών συνθηκών. Δεν έχει πανεπιστημιούπολη στην ΑΣΣΟΕ, αλλά έχει πολύ αυξημένη εγκληματικότητα στο παρελθόν». Μέχρι νεωτέρας υποδείξεως.

Οσο για τις διαφορές μεταξύ Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη για την τύχη της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να σταθεί. Μιλάμε για τους καλύτερους στρατιώτες της κυβέρνησης. Απλώς, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τα γεγονότα και αναλόγως το πάει το όχημα. Μπρος πίσω, με γκάζια ή αργά. Κι αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές, ε, θα το κοκαλώσει. Αλλά αν τις κερδίσει, όποιον πάρει ο τροχός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το… τουρκικό μοντέλο φέρνει στα Πανεπιστήμια η Κεραμέως
Εντείνονται οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις με αφορμή το σχέδιο νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που επιφυλάσσει σφαγή χιλιάδων εισακτέων και καθεστώς αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ.
Το… τουρκικό μοντέλο φέρνει στα Πανεπιστήμια η Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Φορτσάκης καταργεί και το φοιτητικό κίνημα
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μια επίδειξη περιφρόνησης των οργανωμένων δομών αυτού του κινήματος και στοχεύοντας στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, προτείνει νέες λειτουργίες, για παράδειγμα τη...
Ο Φορτσάκης καταργεί και το φοιτητικό κίνημα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
Η σφοδρή αντιπαράθεση για τη «σφαγή της γενιάς της πανδημίας» ανάμεσα στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και την υπουργό Παιδείας σηματοδότησε τη δεύτερη μέρα συζήτησης, στην Επιτροπή Μορφωτικών...
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
Τακτική υποχώρηση από την κυβέρνηση, συνεχίζεται ο αναβρασμός στα ΑΕΙ, καθώς οι αντιδράσεις αφορούν και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επηρεάζει αυτόματα το μέλλον δεκάδων τμημάτων, ακόμα και...
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας