• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.2°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 22.7°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 24.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.0°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.6°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.6°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.1°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.4°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.4°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  0 BF
  42%
EUROKINISSI/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εξαφάνιση της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία

 • A-
 • A+
Η Κοινωνιολογία καταργήθηκε με νόμο από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και αντικαταστάθηκε από το μάθημα των Λατινικών, ενώ με υπουργική απόφαση καταργήθηκαν δύο ακόμη μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών από τη Β’ Λυκείου.

Η ανακοίνωση των υπηρεσιακών μεταβολών και του ορισμού των οργανικών κενών και θέσεων έφερε ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της κατάργησης των κοινωνικών επιστημών από το σχολείο. Οι 1.915 οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών που ανακοινώθηκαν χάνονται σχεδόν όλες εξαιτίας της μείωσης των ωρών διδασκαλίας του αντικειμένου καθώς ο προσδιορισμός των οργανικών θέσεων προκύπτει εφόσον το μάθημα είναι πρώτης ανάθεσης και συμπληρώνονται 12 ώρες διδασκαλίας, κάτι το οποίο είναι πρακτικά ανέφικτο.

Κι αυτό γιατί από τα τέσσερα μαθήματα που διδάσκονταν μέχρι πρότινος στο Λύκειο έχει απομείνει ένα δίωρο μάθημα όλο κι όλο στην Α’ Λυκείου. Συγκεκριμένα, η Κοινωνιολογία καταργήθηκε με νόμο (ν. 4692/2020) από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και αντικαταστάθηκε από το μάθημα των Λατινικών με ισχύ από τις ερχόμενες κιόλας εξετάσεις (2022), ενώ με υπουργική απόφαση η Νίκη Κεραμέως άλλαξε τα ωρολόγια προγράμματα καταργώντας δύο ακόμη μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών από τη Β’ Λυκείου, το μάθημα γενικής παιδείας «Σύγχρονος Κόσμος, Πολίτης και Δημοκρατία» και το μάθημα κατεύθυνσης «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών».

Τέλος, μειώθηκε κατά μία ώρα η διδασκαλία της «Πολιτικής Παιδείας» στην Α’ Λυκείου, που είναι το μοναδικό μάθημα που απέμεινε για τους/τις εκπαιδευτικούς των Κοινωνικών Επιστημών να το διδάσκουν από κοινού με τους οικονομολόγους. «Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η διαθεσιμότητα; Οι απολύσεις;», αναρωτιούνται με αγωνία οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., κινούμενη από ακραίες ιδεοληψίες και αναχρονισμούς, έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον των Κοινωνικών Επιστημών, χωρίς να είναι σε θέση να εκτιμήσει τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη μορφωτική συγκρότηση των νέων. Παράλληλα, βάλθηκε να εξαφανίσει έναν ολόκληρο κλάδο από τη δημόσια εκπαίδευση, που απαρτίζεται από κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και νομικούς. Οι μόνιμοι διορισμοί σε αυτές τις ειδικότητες ουσιαστικά ακυρώνονται, οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις υπονομεύονται και όσοι ήδη εργάζονται στην εκπαίδευση απώλεσαν τις οργανικές θέσεις τους και υποχρεώνονται να αναζητήσουν τη συμπλήρωση του ωραρίου τους περιπλανώμενοι από σχολείο σε σχολείο», αναφέρουν η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας Αττικής και το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε κοινή τους ανακοίνωση.

Σαφή θέση για το ζήτημα έχει πάρει και η ΟΛΜΕ σχετικά με την αναγκαιότητα διατήρησης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος από κοινού με τα Λατινικά καθώς και των δύο μαθημάτων που εξοβελίστηκαν από τη Β’ Λυκείου. «Πρόκειται για τον απόλυτο διωγμό των κοινωνικών επιστημών σε βάρος της μόρφωσης των μαθητών. Τα παιδιά στερούνται μαθήματα που δημιουργούν υπεύθυνους και δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες. Η κατάργηση τόσων γνωστικών αντικειμένων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί παιδαγωγικά και επιστημονικά παρά μόνο μέσω της απόλυτης ιδεοληψίας του κυβερνώντος κόμματος. Βάσει των παραπάνω, είναι απολύτως αναγκαίες οι άμεσες διορθωτικές κινήσεις για την επιβίωση των Κοινωνικών Επιστημών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Μαλαγάρης.

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας από τις 8 Ιουνίου αποκλειστικά με αυτό το θέμα, χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση μέχρι στιγμής. Ηδη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανιση μάχη για τα εσπερινά σχολεία
Μαθητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας να μην εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων.
Ανιση μάχη για τα εσπερινά σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το κουδούνι χτύπησε δύο εβδομάδες νωρίτερα σε ιδιωτικά
Μετά την ψήφιση του νόμου-μποναμά στους σχολάρχες, αρκετοί από αυτούς αποφάσισαν να λειτουργήσουν τα εκπαιδευτήριά τους νωρίτερα από την επίσημη έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου.
Το κουδούνι χτύπησε δύο εβδομάδες νωρίτερα σε ιδιωτικά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ενστάσεις για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων
Aκόμη και ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το υπουργείο Παιδείας αποκρύπτει δεδομένα, επιχειρώντας να κρατήσει στο σκοτάδι τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Οι ενστάσεις για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για τις αλλαγές στα προγράμματα
Η ΟΛΜΕ και οι επιστημονικές ενώσεις διαμαρτύρονται έντονα για την κατάργηση μαθημάτων που πλήττει και την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις εργασιακές τους σχέσεις.
Αντιδράσεις για τις αλλαγές στα προγράμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας