• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.8°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.9°C / 1.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.9°C / 5.7°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.4°C / 1.2°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -2.7°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.2°C / 3.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 2.9°C
  4 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  4 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 0.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 5.4°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 3.2°C
  4 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.5°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.7°C / 1.7°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  61%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλοκαιρινός αιφνιδιασμός

 • A-
 • A+
Λίγο πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς και εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ξαναφέρνει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις κρίσεις-επιλογές νέων στελεχών.

Tην Παρασκευή 28 Μαΐου η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καλεί αιφνιδιαστικά τις δυο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) για συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κεραμέως αναμένεται να ενημερώσει τη συνδικαλιστική ηγεσία για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις νέες κρίσεις-επιλογές στελεχών εκπαίδευσης και το θέμα της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας. Εκεί η υπουργός Παιδείας θα παρουσιάσει το νομοθέτημα (που ήταν έτοιμο από τις αρχές του χρόνου) με κάποιες τροποποιήσεις που αφορούν στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από την ερχόμενη σχολική χρονιά, στα κριτήρια και στις διαδικασίες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, στην επαναφορά του θεσμού του σχολικού συμβούλου με την ονομασία «σύμβουλος εκπαίδευσης» και στο θεσμικό πλαίσιο αυτονομίας των θεσμικών μονάδων.

Από τα τέλη του 2020 με το «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021» το ΥΠΑΙΘ είχε προγραμματίσει να καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2021 νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, αυτονομία και αξιολόγηση εκπαιδευτικών».

Ωστόσο, τα γενικότερα προβλήματα της κυβερνητικής πολιτικής, η μαζική αμφισβήτηση των ηλεκτρονικών εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια, η συντριπτική άρνηση στην αυτοαξιολόγηση, το γύρισμα της πλάτης του συνόλου των συλλόγων εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων στα λεγόμενα πρότυπα-πειραματικά σχολεία και η μαζικότητα και η επιμονή των διαδηλώσεων ενάντια στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική δημιούργησε ρωγμές στην αδιάλλακτη στάση του ΥΠΑΙΘ.

Και έτσι αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν για να μην τσαλακωθούν. Προσωρινά. Ως τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για να ανοίξουν νέες διαδρομές στον σκληρό πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιεκπαιδευτικών μέτρων που παραμένουν αμετακίνητος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής.

Τρεις μήνες αργότερα, σήμερα, λίγο πριν από το τέλος της σχολικής χρονιάς και λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ξαναφέρνει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις κρίσεις-επιλογές νέων στελεχών.

EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Παιδείας το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει έντονος προβληματισμός για το θέμα της κρίσης-επιλογής στελεχών, που εκκρεμεί από το 2020 και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΑΙΘ, θα έπρεπε ήδη να είχε δρομολογηθεί.

Τον Αύγουστο του 2020 το ΥΠΑΙΘ άλλαξε τους διευθυντές των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (η θητεία τους είχε τελειώσει ήδη) και τοποθέτησε προσωρινούς διευθυντές, κατά βάση στελέχη της Ν.Δ., όπως έκαναν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις. Σειρά είχαν οι συντονιστές των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού - ΠΕΚΕΣ (πρώην σχολικοί σύμβουλοι) και οι διευθυντές-προϊστάμενοι σχολικών μονάδων που ανέρχονται σε περίπου 14.000.

Το νομοσχέδιο δεν ήρθε και στη θέση του ήρθε ο η απογοήτευση, ο εκνευρισμός και ο θυμός όσων περίμεναν την κυβερνητική αλλαγή για μια νέα αναδιανομή των θέσεων. Οι μεγαλύτερες πιέσεις αφορούν στις κρίσεις των συντονιστών των ΠΕΚΕΣ καθώς και των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, ενώ σημαντικές είναι και οι πιέσεις για τις κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων.

Η θητεία των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, σε αντίθεση με τη θητεία των συντονιστών και των διευθυντών σχολικών μονάδων που έχει λήξει προ καιρού, λήγει το 2022. Από τη μια μεριά υπάρχει η έντονη «γκρίνια» εκπαιδευτικών οργανικών μελών της Ν.Δ. ή γνωστών φίλων και από την άλλη υπάρχει διχογνωμία στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για τον κατάλληλο χρόνο κρίσης και επιλογής των νέων στελεχών.

Τα τρία αγκάθια

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΑΙΘ φαίνεται να έχει καταλήξει να έρθει το νομοσχέδιο μέσα στον Ιούνιο, να ψηφιστεί το καλοκαίρι και να ξεκινήσει μια διαδικασία από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο (κρίσεις συντονιστών) και να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί στο Α΄ τρίμηνο του 2022 με τις κρίσεις επιλογές διευθυντών σχολικών μονάδων.

Στην εισήγηση αυτή οι προσωρινοί διευθυντές Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παραμένουν στη θέση τους και το σχολικό έτος 2021/22 και οι κρίσεις-επιλογές των τελευταίων καθώς και των περιφερειακών διευθυντών προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού του 2022.

Ωστόσο, εδώ υπάρχουν τρία προβλήματα που εμποδίζουν ακόμη το ΥΠΑΙΘ να καταλήξει και να ανακοινώσει καθαρά τις προθέσεις του. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η παράταση για ακόμη έναν, περίπου, χρόνο της θητείας των διευθυντών σχολικών μονάδων θα αναμετρηθεί με τις φετινές μαζικές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών (άρα και διευθυντών) και με τους καταλόγους υποψηφίων διευθυντών που σε πολλές περιπτώσεις έχουν στερέψει.

Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με τη σειρά που προτείνεται να γίνει η κρίση-επιλογή στελεχών (συνηθίζεται οι κρίσεις να γίνονται κλιμακωτά, από τις υψηλότερες θέσεις προς τις χαμηλότερες, από τον περιφερειακό διευθυντή στον διευθυντή σχολικής μονάδας και όχι ανάποδα ή ανάκατα).

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι, για το «σιδερένιο» πέρασμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η διοίκηση χρειάζεται να έχει συγκροτημένο «σώμα» και «πνεύμα» αξιολογητών, που θα αρχίζει από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας στο νέο του ρόλο και με τα νέα του καθήκοντα και θα συνεχίζεται με τους συντονιστές-επιθεωρητές και τους διευθυντές εκπαίδευσης ως ταξίαρχους του επιθεωρητισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες τροπολογίες σε 7 άρθρα του νομοσχεδίου κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας
Τρεις από τις τροπολογίες αφορούν στους αναπληρωτές, δυο τα Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού, μια τα μειονοτικά σχολεία και μία τα στελέχη της εκπαίδευσης.
Νέες τροπολογίες σε 7 άρθρα του νομοσχεδίου κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με νέο Άρθρο το ΥΠΑΙΘ μετατρέπει τους διευθυντές σχολείων σε σχολάρχες!
Είναι φανερό πως η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ και με αυτή τη νέα παρέμβαση έρχεται να γυρίσει την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω ή αλλιώς να μετατρέψει τα σχολεία σε επιχειρηματικές μονάδες και τους διευθυντές σε...
Με νέο Άρθρο το ΥΠΑΙΘ μετατρέπει τους διευθυντές σχολείων σε σχολάρχες!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξαπατήσεις και μαγειρέματα με τους διορισμούς εκπαιδευτικών
Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα όταν ήδη το 26% του συνόλου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Εκπαίδευση της χώρας είναι αναπληρωτές;
Εξαπατήσεις και μαγειρέματα με τους διορισμούς εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα πρόκληση Κεραμέως στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών
Ακόμα μία διάταξη του ΥΠΑΙΘ που δυναμιτίζει το κλίμα, καθώς εξαιρεί τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών που παραιτούνται από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και τοποθετεί... όποιον βρεθεί.
Νέα πρόκληση Κεραμέως στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Νίκη Κεραμέως λείπει... στο γραφείο για δουλειές!
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, αντί να επιλύσει τα προβλήματα, κατέθεσε, και πάλι εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η Νίκη Κεραμέως λείπει... στο γραφείο για δουλειές!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας