• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.1°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.3°C
  0 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.7°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.2°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  5 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 15.3°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.8°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε καθεστώς γαλέρας οι εργολαβικοί στο ΕΚΠΑ

 • A-
 • A+
Εδιωξαν εργαζόμενο γιατί αποτόλμησε να πάρει τρεις μέρες αναρρωτική άδεια ● Η υπόθεση έφτασε στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου αποκαλύφθηκε παρακράτηση επιδομάτων αδείας ● Υβρεις και απειλές συμπληρώνουν την εικόνα.

Εδώ και πολλά χρόνια η φύλαξη και ο καθαρισμός των Πανεπιστημίων ανατίθενται σε εργολαβικές εταιρείες οι οποίες καταγγέλλονται συχνά για εκμετάλλευση των εργαζομένων και συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Η περίπτωση ενός φύλακα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας στάθηκε η αφορμή για να σχηματιστεί μέτωπο ενάντια σε αυτές τις αυθαιρεσίες.

Ο Μιχάλης Καράπας εργαζόταν από το 2018 μέχρι και πολύ πρόσφατα στο κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ ως φύλακας μέσω της εργολαβικής εταιρείας MyServices, παλιότερα γνωστής, και διαβόητης, ως JCB Security and Facility. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ένας από τους βασικούς μετόχους της JCB, η δράση της οποίας έχει καταγραφεί σε ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.» ήδη από το 2015, ήταν και ο επιχειρηματίας με το σκοτεινό παρελθόν Γιάννης Μακρής, που δολοφονήθηκε το 2018 στη Βούλα.

Ο Μιχ. Καράπας απολύθηκε επειδή αντέδρασε στις πρακτικές της MyServices, τις οποίες και μας περιγράφει με τα μελανότερα των χρωμάτων. «Ενώ δηλώνουν ότι εργαζόμαστε πενθήμερο, 8ωρο, μας υποχρέωναν να εργαζόμαστε συχνά ακόμη και επτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να μας πληρώνουν υπερωρίες, αργίες ή να μας καταβάλλουν επιδόματα. Αδειες δεν παίρναμε παρά μόνο 10-12 μέρες το καλοκαίρι, οι οποίες παρακρατούνταν από τον μισθό μας. Ακόμη κι ο μισθός καταβαλλόταν με καθυστερήσεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο απολυμένος εργαζόμενος.

Πέραν όμως των αμιγώς οικονομικών ζητημάτων, ο Μιχ. Καράπας περιγράφει και ένα εξαιρετικά επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον, γεμάτο ύβρεις, εκφοβισμούς και απειλές. «Αν κάποιος αναγκαζόταν να πάρει δύο μέρες αναρρωτική άδεια, για τις επόμενες 2-3-5 μέρες δεν τον συμπεριελάμβαναν στο πρόγραμμα για να επικαλεστούν δήθεν αφερεγγυότητα. Παγίως, μετά την αναρρωτική, ακολουθούσε κλήση στο διευθυντικό γραφείο όπου σε υποδέχονταν στελέχη της επιχείρησης αλλά και μπράβοι. Εκεί έχουν ακουστεί ευθείες απειλές για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, όπως «Δεν θα ξαναπάρεις άδεια, διαφορετικά έχε τον νου σου! Οδηγείς και μηχανάκι...» και «Πρόσεχε μην πάθεις τα ίδια με την Κούνεβα...»», λέει.

Η καταγγελία

Η υπόθεση του Μιχ. Καράπα έφτασε στην Επιθεώρηση Εργασίας ύστερα από καταγγελία του ίδιου με αφορμή λίγες μέρες αναρρωτικής: «Χρειάστηκε να πάρω τρεις μέρες άδεια. Στις 7 Ιανουαρίου επέστρεψα κανονικά στην εργασία μου, όμως δεν με είχαν στο πρόγραμμα για τις επόμενες πέντε ημέρες. Στη συνέχεια με κάλεσαν στο γραφείο. Δεν πήγα. Αντιθέτως απευθύνθηκα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Την ίδια μέρα το απόγευμα μου έστειλαν εξώδικο, του οποίου ουδέποτε έλαβα γνώση αφού φρόντισαν να το στείλουν στην παλιά μου διεύθυνση, ενώ γνώριζαν καιρό τώρα ότι αυτή έχει αλλάξει. Μετά τρεις μέρες, ενημέρωσαν το ΕΡΓΑΝΗ ότι αποχώρησα οικειοθελώς!».

Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου και παρουσιάστηκε πόρισμά της το οποίο διαπιστώνει παρατυπίες και αναγνωρίζει ότι η άδεια των ετών 2018-2020 δεν συμπεριλαμβάνεται και δεν υπολογίζεται στην εκκαθάριση μισθοδοσίας του πρώην εργαζομένου, καλώντας μάλιστα την εταιρεία να καταθέσει γραπτές εξηγήσεις. «Μετά την τριμερή, μου πρόσφεραν χρήματα για να σταματήσω τη διαδικασία, αλλά δεν δέχτηκα», μας λέει ο απολυμένος και τονίζει ότι η εργατική διαφορά έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα καθώς η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Επιθεώρησης.

Ο Μιχάλης Καράπας είναι αποφασισμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη «γιατί πρέπει να σπάσει επιτέλους το απόστημα των εργολαβικών, να σπάσει ο φόβος», όπως λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι τα παραπάνω είναι σε γνώση του Πανεπιστημίου Αθήνας που έχει συνάψει συμβάσεις με την εν λόγω εταιρεία. Μια εταιρεία για την οποία ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο αρκεί για να εμφανιστούν πολλά αποτελέσματα με καταγγελίες για εκδικητικές απολύσεις και καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο πλευρό του απολυμένου εργαζομένου βρίσκεται και η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών, που με ανακοίνωσή της εγκαλεί τη διοίκηση του ιδρύματος για αδιαφορία και πλημμελή έλεγχο της εταιρείας στην οποία έχει αναθέσει τη φύλαξη. «Το ΕΚΠΑ δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα; Είναι αδιανόητο να κάνει τα ”στραβά μάτια” στο καθεστώς γαλέρας που βιώνουν οι εργολαβικοί-ές εργαζόμενοι-ες. Να κοιτά αλλού όταν παραβιάζονται και τα ψήγματα εργασιακών δικαιωμάτων που παραμένουν εν ισχύι. Να μην ενοχλείται όταν εκβιάζονται και απειλούνται απροστάτευτοι-ες εργαζόμενοι-ες», αναφέρει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων. Αντίστοιχη ανακοίνωση έχει βγάλει και η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολεία ενός κατώτερου θεού
Ανοιξαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης του αυτοδιαγνωστικού τεστ στους μαθητές και τους εκπαιδευτές τους τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα ● Οι πιο ευάλωτοι οικονομικά σπουδαστές...
Σχολεία ενός κατώτερου θεού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τιμωρητική διακοπή σίτισης για τους εστιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ
Με απόφαση της Πρυτανείας, όπως καταγγέλλουν οι εστιακοί φοιτητές του ΕΚΠΑ, διεκόπη η σίτιση το περασμένο Σάββατο ως αντίδραση στην κινητοποίηση των σπουδαστών σχετικά με το ζήτημα των παρατάσεων διαμονής.
Τιμωρητική διακοπή σίτισης για τους εστιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ αναδεικνύει την αξία των καλλιτεχνικών μαθημάτων
Θέση κατά της πλήρους υποβάθμισης των καλλιτεχνικών μαθημάτων με τον εξοβελισμό τους από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου παίρνει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ αναδεικνύει την αξία των καλλιτεχνικών μαθημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ημίμετρα για τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
Η ακατανόητη εμμονή του υπουργείου Υγείας για συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΣΥ οδήγησε την αρμόδια Ομοσπονδία να κινηθεί νομικά εναντίον του, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία εκατοντάδων εργαζομένων.
Ημίμετρα για τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υποτροφία μόνο για ελληνο-ορθόδοξους χριστιανούς
120 εκλεκτοί ελληνορθόδοξοι ιθαγενείς θα λάβουν υποτροφία για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από το Ίδρυμα Υποτροφιών Μιχαήλ Λάσκαρη, όπως διαφημίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ιστοσελίδα του.
Υποτροφία μόνο για ελληνο-ορθόδοξους χριστιανούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας