• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.6°C / 15.8°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 15.7°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 13.3°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.3°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.4°C / 18.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.5°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 16.0°C
  2 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  89%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

"Ελευθεριακοί" και δήθεν αριστεροί μάχονται της "ιδιοκτησίας" τους

 • A-
 • A+

«Τις τελευταίες μέρες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι οργανωτικού τύπου αντιπαραθέσεις που έλαβαν χώρα σε διάφορες σχολές τις Αθήνας(ΕΜΠ, ΠΑΠΕΙ, μαθηματικό κλπ), ανάμεσα σε ομάδες των ΕΑΑΚ και της αναρχίας-αυτονομίας. Σε μια περίοδο που πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικές φοιτητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύοντας ότι το φοιτητικό κίνημα έχει «καύσιμα» ανασυγκρότησης και ότι δύναται να συσπειρώσει μαζικά φοιτητόκοσμο στην κατεύθυνση ανατροπής του ψηφισμένου νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται και μια σειρά χρόνιες αδυναμίες.

Ο τρόπος που διεξήχθησαν οι εν λόγω αντιπαραθέσεις, δεν έχει καμιά σχέση με το κίνημα, την αριστερά, τη λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης μέσα στα πλαίσια του κινήματος. Είναι έκφραση της ήττας του κινήματος και του εδάφους που έχουν κερδίσει σε αυτό μια σειρά δεξιές-συστημικές αντιλήψεις. Το μόνο που κάνουν, σε μια πολύ κρίσιμη για το κίνημα συγκυρία, είναι να δίνουν αξία στην ιδεολογική επίθεση του συστήματος και της κυβέρνησης, ενάντια στο κίνημα, την αριστερά, τους φοιτητικούς αγώνες, την οργανωμένη πολιτικοποίηση και πολιτική παρέμβαση.

Ταυτόχρονα, μια σειρά τοποθετήσεις, αναφορικά με τα συγκεκριμένα γεγονότα, κατά βάση προερχόμενες από ομάδες με αναφορά στον αναρχικό χώρο, έρχονται να υπερθεματίσουν και να υπερασπιστούν τέτοιες λογικές και πρακτικές βεντέτας, την ίδια στιγμή που βρίθουν αντικομμουνισμό. Είναι θλιβερό να υιοθετούνται αστικά και συστημικά επιχειρήματα ενάντια στην αριστερά, πρωτίστως ιδεολογικά, αλλά ταυτόχρονα αυτό να εκφράζεται και πρακτικά με τραμπουκισμούς από λεγόμενες αριστερές παρατάξεις αλλά και από τον αυτοαποκαλούμενο ελευθεριακό α/α χώρο, όπου δυστυχώς οι ίδιες πολιτικές επιλογές, που δήθεν καταγγέλλονται από τους τελευταίους, έχουν γίνει δεύτερη φύση αναρχικών ομάδων εδώ και χρόνια με τραγικές για το μαζικό κίνημα συνέπειες. Παράλληλα καμία σχέση με την αριστερά δεν έχουν λογικές και πρακτικές ιδιοκτησίας κινήματος που συχνά επιδεικνύουν οργανώσεις που μιλούν εξ’ ονόματός της, είτε καπελώνοντας συγκεντρώσεις με τσαμπουκά «νταβατζήδων» περιφέροντας φοιτητικών συλλόγων, είτε επιβάλλοντας σε πορείες κοινής δράσης τις πρακτικές που οι ίδιες αποφάσισαν.

Σήμερα είναι φανερά αναγκαίο να ανασυγκροτηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, να διεξαχθούν μαζικές γενικές συνελεύσεις ώστε να πάρουν μαζικά οι φοιτητές στα χέρια τους την πάλη ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, με στόχο την ανατροπή του! Και σε αυτές τις διαδικασίες μόνο ξένες είναι οι πρακτικές των «στρατιωτικού» τύπου αντιπαραθέσεων που οι ίδιοι περιγράφουν με έπαρση. Όποιες «κριτικές» και «αυτοκριτικές» κι αν δημοσιοποιούνται, επειδή το ιστορικό τέτοιων συμπεριφορών και η «πολιτική» που τις γεννούν είναι γνωστές χρόνια στους παρηκούντες στους χώρους των σχολών, δεν πείθουν, αν δεν αποτελούν άλλοθι για λογικές ιδιοκτησίας του φ.κινήματος που αμφότερους διακατέχουν. Σίγουρα πάντως ευνοούν την κυβέρνηση στα σχέδιά της για εφαρμογή των νόμων της και την εμπέδωση της παρουσίας των ΜΑΤ στις σχολές. Αποτελεί δε εξίσου ενδεικτικό ότι ενώ καταγγέλλονται τα ΜΜΕ για εκμετάλλευση των γεγονότων -λες και δεν τους το προσφέρουν οι ίδιοι στο ..πιάτο- συγχρόνως επικαλούνται δελτία ειδήσεων τους για το ποιος κατάφερε να κατατροπώσει τον άλλο. Μόνο η –πολύ αναγκαία- μαζική είσοδος φοιτητών στο προσκήνιο και στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων έχει τη δύναμη να πάει πίσω αυτές τις διαλυτικές για την οργάνωση του φ.κινήματος λογικές.

Οι μαζικές γενικές συνελεύσεις πάντα δίναν πίστη σε ένα αγωνιζόμενο δυναμικό ότι μπορεί να συγκροτηθεί μαζικό κίνημα και να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική ξεπερνώντας «συντονιστικά» κόλπα με περιφερόμενες σφραγίδες κάποιων ΔΣ. Στις ΓΣ είναι που έχανε η δεξιά πολιτική και σε αυτές στηρίζεται η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των φοιτητικών αγώνων. Η αναγκαία κοινή δράση ανάμεσα στις δυνάμεις του κινήματος ήταν επίσης πάντα προωθητική σε τέτοιες διαδικασίες. Γιατί ξεχώριζαν στην πράξη οι σωστές από τις λάθος λογικές και απόψεις. Με πολιτική κριτική και αντιπαράθεση μέσα στα πλαίσια του κινήματος, αλλά με κοινό μέτωπο των αγωνιζόμενων δυνάμεων απέναντι στην επίθεση του συστήματος.

Εκεί ήταν και είναι που θα κερδηθεί και η εμπιστοσύνη των μαζών εκ νέου στην αριστερά και την ανάγκη οργάνωσης στο μαζικό κίνημα, ώστε να είναι και αποτελεσματικότερη η πάλη του. Εκεί θα επανανοηματοδοτηθεί στην πράξη και η έννοια της αριστεράς, που θέλει τον κόσμο, όχι παρακολουθητή, αλλά ενεργό διαμορφωτή και υποκείμενο πάλης στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων. Μια αριστερά που θέλει τους φοιτητικούς συλλόγους εργαλεία πάλης και προώθησης των συμφερόντων των φοιτητών.

Για τις δυνάμεις που θέλουν να υπηρετήσουν το κίνημα και τη νεολαιίστικη πάλη, και ενόψει της επερχόμενης εφαρμογής του ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, είναι άμεσο ζητούμενο να αναδειχτεί η κατεύθυνση ανασυγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων, των γενικών συνελεύσεων, των μαζικών αγωνιστικό κινητοποιήσεων για το ξήλωμα του ψηφισμένου νόμου. Μπορεί να το κάνει, εμπνέοντας ένα νέο δυναμικό που απέδειξε όλο αυτό το διάστημα ότι θέλει να αγωνιστεί, κόντρα στον ιδεολογικό οχετό της κυβέρνησης ενάντια στο κίνημα, τη νεολαία και την αριστερά. Με εμπιστοσύνη ότι η πάλη της νεολαίας ενάντια στο νόμο και την πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να νικήσει!»

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

4/5/2021

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δεν ιδρώνει το αυτί του Μ. Χρυσοχοΐδη
Εμμέσως παραδέχτηκε πως πρόκειται για ένοπλο σώμα εντός των πυλών των πανεπιστημίων. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει προαναγγείλει για αύριο κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου σε πολλές πόλεις της χώρας
Δεν ιδρώνει το αυτί του Μ. Χρυσοχοΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΕΛ.ΑΣ. εφορμά στα ΑΕΙ χωρίς την έγκριση των πρυτάνεων
Τη δημιουργία σωμάτων ασφαλείας εντός πανεπιστημίων με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης, προβλέπει ν/σ των Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως. Aγνοήθηκαν οι αντιρρήσεις πανεπιστημιακών στον κατ’ επίφασιν διάλογο.
Η ΕΛ.ΑΣ. εφορμά στα ΑΕΙ χωρίς την έγκριση των πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψηφιακές πλέον οι νέες φοιτητικές ταυτότητες
Η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται στους φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών και γίνεται διαθέσιμη μέσω της υπηρεσίας απόκτησης ακαδημαϊκής ταυτότητας, academicid.minedu.gov.gr, μετά την έγκριση της αίτησής τους...
Ψηφιακές πλέον οι νέες φοιτητικές ταυτότητες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας στα ΑΕΙ η ΠΟΣΔΕΠ αλλά με επιπλέον μέτρα
Απαιτεί «να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να αναζητηθούν νέοι και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται...
Υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας στα ΑΕΙ η ΠΟΣΔΕΠ αλλά με επιπλέον μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ
Ο πρώην υπουργός Παιδείας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Νίκος Φίλης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη συστηματική προσπάθεια συρρίκνωσης της δημόσιας παιδείας σε όλες της τις βαθμίδες.
Αύξηση δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας