• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.4°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.9°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 26.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.1°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 29.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 30.1°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 30.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 28.5°C
  2 BF
  26%
Εμπλοκή για κατανομή εισακτέων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμπλοκή για κατανομή εισακτέων και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

 • A-
 • A+
Ενα μήνα αργότερα σε σχέση με πέρυσι θα ανακοινωθεί ο αριθμός πρωτοετών που θα δεχθούν τα ΑΕΙ, καθώς υπάρχει διχογνωμία για την κατανομή τους στις σχολές και για τις συγχωνεύσεις τμημάτων ● Πιέσεις ασκούνται στο υπουργείο και για την ΕΒΕ, που προκαλεί δυσαρέσκεια.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό, τη συνέχιση και τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς έγιναν σε μια περίοδο που η κατάσταση στα Λύκεια προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου. Τα κρούσματα σε καθηγητές και μαθητές πληθαίνουν καθημερινά (από τις 12 Απρίλη που άνοιξαν τα Λύκεια έχουμε πάνω από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε άτομα ηλικίας μέχρι 17 ετών), ενώ τα τμήματα κλείνουν κατά δεκάδες, γεγονός που έχει συσσωρεύσει θυμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θεωρεί ότι έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και καθώς οι αβεβαιότητες πληθαίνουν εξαιτίας της επιμονής του υπουργείου Παιδείας να μην πάρει κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας (αραίωση τμημάτων, εμβολιασμός προσωπικού σχολικών μονάδων κατά προτεραιότητα κ.λπ.) παρά μόνο τα self tests της ατομικής ευθύνης, οι επιτελείς του υπουργείου ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους που σχετίζονται τόσο με τη λειτουργία των δυο βαθμίδων της εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια) και τα παρεπόμενά τους (διάρκεια του διδακτικού έτους, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις) όσο και με τις ημερομηνίες έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει τόσο για τον αριθμό και την κατανομή των εισακτέων στα Πανεπιστήμια όσο και για τις επιδράσεις της «νεοσύστατης» Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ζητήματα στα οποία υπάρχουν πιέσεις και διασταυρώνονται αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

Οπως είναι γνωστό, με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προς ψήφιση στη Βουλή, μετατίθεται για τις 15 Μαΐου (αντί τις 15 Απριλίου, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος) η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων. Με την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων θα γίνει εμμέσως γνωστό, πέραν του αριθμού και της κατανομής των θέσεων, και ποια τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν –λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή τμήματα– στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο που θα συμπληρώσουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει μεγάλη διχογνωμία τόσο για τον αριθμό των εισακτέων όσο και για την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων, και γι’ αυτό καθυστερούν οι σχετικές ανακοινώσεις. Οσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να έχει καταλήξει να μην υπάρξει ορατή διαφορά σε σχέση με πέρσι. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες όσον αφορά την οριζόντια μείωση των θέσεων εισακτέων από τα κεντρικά Πανεπιστήμια και την αντίστοιχη αύξηση στα περιφερειακά ιδρύματα, αλλά στο θέμα αυτό η απόφαση της υπουργού είναι οριστική.

Ωστόσο, εκεί που αυξάνει ολοένα και περισσότερο η πίεση στο υπουργικό επιτελείο είναι στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Το συνδικαλιστικό τμήμα των καθηγητών του κυβερνώντος κόμματος, πολιτευτές και βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και τμήμα του στενού πυρήνα αυτών που αποφασίζουν φαίνεται να πείθεται όλο και περισσότερο από την άποψη ότι η ΕΒΕ για φέτος, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον πληθυσμό των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια και θυμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νίκη Κεραμέως επιμένει να μην υπάρξει καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό, καθώς αν συνδυαστεί με την «κρυφή» υποχώρηση της μη εφαρμογής για φέτος της Τράπεζας Θεμάτων (αφού δεν θα γίνουν προαγωγικές) θα εκληφθεί σαν υποχώρηση και ήττα της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση. Ωστόσο, ενώ αυτή η άποψη κυριαρχεί, είναι σίγουρο ότι όλα θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της το πρώτο 15νθήμερο του Μάη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τινάζουν τις βάσεις εισαγωγής, ανοίγουν δρόμο στα κολέγια
Η μείωση των θέσεων εισακτέων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με το υψηλό ιδιωτικό κόστος σπουδών για τους σπουδαστές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας εκτιμάται πως θα ωθήσουν πολλούς υποψηφίους σε ιδιωτικά...
Τινάζουν τις βάσεις εισαγωγής, ανοίγουν δρόμο στα κολέγια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές 2021: Δηλώσεις των υποψηφίων από 8-19 Μαρτίου
H λεγόμενη «ελάχιστη βάση εισαγωγής» και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας είναι οι δύο αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στην εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Πανελλαδικές 2021: Δηλώσεις των υποψηφίων από 8-19 Μαρτίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα πέσουν φέτος οι βάσεις
Η αύξηση κατά 3.643 των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, που διαμορφώνει τον συνολικό αριθμό σε 78.335, αναμφίβολα είναι μια ευχάριστη είδηση για τους περισσότερους από 100.000 φετινούς υποψηφίους.
Πού θα πέσουν φέτος οι βάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτώση των βάσεων σε κέντρο και περιφέρεια
Η ανίχνευση τού «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται ουσιαστικά στον «βαθμό δυσκολίας-ευκολίας» των θεμάτων και τις επιδόσεις τις προηγούμενες χρονιές, στον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό...
Πτώση των βάσεων σε κέντρο και περιφέρεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ανακατεύονται» οι φετινές βάσεις εισαγωγής
Μπορεί ο αριθμός των εισακτέων να μην είναι μικρότερος από τον περσινό, αλλά θα υπάρχουν ανακατανομές στον αριθμό τους ● Το νέο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής θα ανακατέψει τις βάσεις στα ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου. ● Τα...
«Ανακατεύονται» οι φετινές βάσεις εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια και η «αξία» των μονάδων κάθε μαθήματος
Ο αριθμός των εισακτέων φέτος πρόκειται να επηρεαστεί από δύο δεδομένα: τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών που αναμένεται να «φορτώσει» τα...
Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια και η «αξία» των μονάδων κάθε μαθήματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας