Διακριτικά, βήμα βήμα και χωρίς τα πρώτα γκάζια, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να φτιάξει το νομοθετικό πλαίσιο της αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ.
Με τροπολογία που κατέθεσε, χθες, εκτός από την πράγματι επείγουσα ημερομηνία ανακοίνωσης εισακτέων η οποία ορίστηκε στις 15 Μαΐου -πολύ αργά-, ρυθμίζει και ζητήματα αρμοδιοτήτων του πρυτανικού συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές Ασφάλειας και Προστασίας αλλά και τα συστήματα παρακολούθησης χώρων των ΑΕΙ.
Μπορεί βέβαια να έχει παγώσει το προκλητικό σχέδιο εγκατάστασης αστυνομικών σωμάτων μέσα στα Πανεπιστήμια, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να δείξει περισσότερη ηττοπάθεια. Προχωρά στα από καιρό προαναγγελθέντα με τη μέθοδο «βλέποντας και κάνοντας».
Είναι απεχθείς οι αρμοδιότητες συγκρότησης των «επιτροπών ασφαλείας» όπως και η λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης (τυπικά «σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης») και καμία διοίκηση ΑΕΙ μέχρι τώρα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον. Ο δε εσωτερικός κανονισμός που πρέπει να καταρτιστεί συμπεριλαμβάνοντας όλο το νέο μοντέλο λειτουργίας δεν υπάρχει καν στα Πανεπιστήμια.
Ωστόσο, η χθεσινή τροπολογία με την ανάθεση στα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου τέτοιων αρμοδιοτήτων δείχνει τις διακαείς και πραγματικές προθέσεις. Δεν εμπλέκουν τη δύσκολη Σύγκλητο, το κορυφαίο συλλογικό ακαδημαϊκό όργανο που σε όλα τα ΑΕΙ έχει ήδη δείξει κοφτερά δόντια απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων. Ακολουθείται η γνωστή λύση της επιβολής.
Το υπουργείο αναθέτει στο πρυτανικό συμβούλιο την αρμοδιότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις σε συγκεκριμένα μέλη (αντιπρυτάνεις), ενώ ετοιμάζεται το επόμενο βήμα που θα βάλει στην αχλάδα την ουρά: Συμβούλια Ιδρύματος. Στο επόμενο σχέδιο νόμου, το υπουργείο Παιδείας θα επιδιώξει να επαναφέρει αυτά τα εξορισμένα από την ελληνική πραγματικότητα Συμβούλια, με τιμές και δόξες. Θα τους δώσει υπεραρμοδιότητες με σκοπό να επιβληθούν στα μειωμένης ισχύος πρυτανικά, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι όροι επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων.
Ητοι, υπερδύναμα Συμβούλια Ιδρύματος, υποβαθμισμένα πρυτανικά και Σύγκλητοι, για το ξεκάρφωμα, χωρίς αληθινή δύναμη. Πρώτο βήμα, η χθεσινή τροπολογία. Επονται αρκετά ακόμα. Ολοι όμως ξέρουν ότι τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο.
Κατά τ’ άλλα, στη χθεσινή τροπολογία περιλαμβάνονται ορισμένες πραγματικά επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν
α) την καταγραφή κατηγοριών επιστημονικού προσωπικού που δύνανται να εφημερεύουν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο και την περιγραφή της διαδικασίας ορισμού της αμοιβής των εφημεριών αυτών.
β) Την αναπροσαρμογή, λόγω των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, του μέγιστου αριθμού των εξαμήνων φοίτησης που τίθεται ως προϋπόθεση για φοιτητές τμημάτων ΤΕΙ, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, εφόσον περιλαμβάνονται πρακτικές, κλινικές ή εργαστηριακές ασκήσεις.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας