• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.9°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  0 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 19.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.3°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 23.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 19.3°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  51%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίξτε με ασφάλεια τα Πανεπιστήμια!

 • A-
 • A+
Μπορούν να ανοίξουν οι Σχολές; «Ναι» απαντά η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ. ● Αναλυτικά η πρόταση.

Με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, μεγάλης έντασης και άγνωστης μέχρι στιγμής κορύφωσης, τις πιέσεις που ασκεί στο σύστημα υγείας να είναι τεράστιες και την εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού να επιτυγχάνεται στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του φθινοπώρου, θέμα άμεσης και καθολικής επανόδου σε διά ζώσης διδασκαλία στα Πανεπιστήμια δεν τίθεται.

Πρακτικά τα Πανεπιστήμια θα οδηγηθούν σε απώλεια ακόμα ενός εκπαιδευτικού εξαμήνου (του τρίτου κατά σειρά), με αβέβαιη την επαναλειτουργία ακόμη και κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2021.

Αυτή είναι η κατάσταση και η προοπτική, σύμφωνα με ομάδα ειδικών επιστημόνων του ΑΠΘ, που καταθέτουν ένα πλαίσιο υγειονομικά ασφαλούς επιστροφής των φοιτητών στα αμφιθέατρα της χώρας.

Διότι η επιλογή να παραμείνουν κλειστά τα Πανεπιστήμια -δεδομένων των ποιοτικών προβλημάτων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των ζητημάτων διαβλητότητας των εξ αποστάσεως εξετάσεων- δεν είναι αποδεκτή, όπως επισημαίνει ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η πρόταση για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων από την Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, την οποία εξασφάλισε η «Εφ.Συν.», έχει κατατεθεί ως αναφορά στην υπουργό Παιδείας και πρόκειται για ένα συνεκτικό εναλλακτικό πλαίσιο διαχείρισης της επιδημίας τουλάχιστον για τον χώρο των Πανεπιστημίων.

Η πρόταση

Η σταδιακή, μερική και ευέλικτη (ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας) επάνοδος στη διά ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για τη διαφύλαξη του κύρους τους, την προάσπιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και την ουσιαστική υπηρέτηση του κοινωνικού τους ρόλου, σύμφωνα με την ομάδα του ΑΠΘ.

Οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων πρέπει επομένως να ξεκινήσουν άμεσα και καθολικά, υπό τον συντονισμό των Συγκλήτων, με συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων των τμημάτων και σε συνεννόηση και συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους εργαζομένων του κάθε Πανεπιστημίου.

Οι τέσσερις άξονες

Για την ασφαλή επάνοδο στη διά ζώσης εκπαίδευση, η επιτροπή αναφέρει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που κινούνται σε τέσσερις άξονες.

1ος άξονας: Επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και αποφυγή συγχρωτισμού

● Προμήθεια και δωρεάν διάθεση μασκών και ατομικών απολυμαντικών μέσων σε εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενους και εργαζομένους στο ΑΠΘ.

● Τακτικός και συνεχής αερισμός των χρησιμοποιούμενων χώρων διδασκαλίας.

● Απολύμανση επιφανειών των γραφείων, θρανίων διδασκαλίας μετά από κάθε χρήση τους με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

● Απολύμανση του αέρα με χρήση συσκευών απολύμανσης σε όλες τις χρησιμοποιούμενες αίθουσες διδασκαλίας.

● Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων επιπλέον χώρων εκτός campus για τη διά ζώσης διενέργεια μαθημάτων και εξετάσεων ώστε να τηρούνται οι κανόνες αποστασιοποίησης (2 μέτρα απόσταση μεταξύ των συμμετεχόντων στις εξετάσεις ή τα μαθήματα).

● Διενέργεια μαθημάτων σε ανοιχτούς χώρους (όπου αυτό είναι εφικτό).

● Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων (συστήματα teleconferencing σε αίθουσες διδασκαλίας, πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για την υποστήριξη του ΚΗΔ) για τη διενέργεια υβριδικών μαθημάτων με κυκλική εναλλαγή των φοιτητών στο διά ζώσης ακροατήριο.

● Πρόσληψη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού για τις ανάγκες διδασκαλίας σε μικρές ομάδες φοιτητριών/τών.

2ος άξονας: Επιδημιολογική επιτήρηση

Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η επιδημιολογική επιτήρηση. Δεδομένου του υπαρκτού κινδύνου διασποράς του ιού, απαιτείται ο έγκαιρος και έγκυρος έλεγχος της εξέλιξης της επιδημίας στον φοιτητικό πληθυσμό με συνεχείς, τακτικούς δειγματοληπτικούς ή στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους και συστηματική και εξαντλητική ιχνηλάτηση των επαφών των διαγνωσμένων κρουσμάτων -ευθύνη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας- μέσω της εγκατάστασης μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ εντός του campus του ΑΠΘ αλλά και τη διενέργεια δωρεάν εργαστηριακού ελέγχου (αντιγονικού και όπου απαιτείται αντισωμάτων) στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας.

3ος άξονας: Εμβολιαστική κάλυψη

Απαιτείται άμεσα η εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου για τη διενέργεια εμβολιασμών των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και την εσωτερική προτεραιοποίηση με κριτήρια για τους μεν εργαζομένους την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, για τους δε φοιτητές πιθανά υποκείμενα νοσήματα, την κλινική άσκηση σε δημόσιες δομές υγείας, την πρακτική άσκηση σε κοινωνικές ή δημόσιες εκπαιδευτικές δομές ή την υποχρεωτική άσκηση σε μαθήματα εφαρμογής (π.χ. ΤΕΦΑΑ, Καλών Τεχνών).

4ος άξονας: Μέτρα αποφυγής διασποράς του SARS-CoV2 εκτός πανεπιστημιακού campus

Τα διεθνή εμπειρικά δεδομένα που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε πανεπιστημιακούς χώρους καταδεικνύουν τον αυξημένο κίνδυνο διασποράς του SARSCoV2 στους χώρους σίτισης των φοιτητών καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που αυτοί χρησιμοποιούν κατά τη μετακίνησή τους από και προς το Πανεπιστήμιο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Επομένως προτείνεται αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ προς και από τις πανεπιστημιακές δομές (εντός και εκτός campus ΑΠΘ), με παράλληλη συνεχή απολύμανση, εξαερισμό τους και ανώτατο όριο επιβατών, και εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου για την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης και των Εστιών.

Eνας χρόνος πανδημία και Πανεπιστήμια

EUROKINISSI

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανέστειλαν τη διά ζώσης λειτουργία τους στις 11 Μαρτίου του 2020.

Με εξαίρεση την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, όπου ένα μικρό μέρος των εκπαιδευτικών διαδικασιών πραγματοποιήθηκε μέσω υβριδικών μαθημάτων (συνδυασμός διά ζώσης εκπαίδευσης και τηλεκπαίδευσης), τα Πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν κλειστά για παραπάνω από ένα χρόνο, παρέχοντας διδασκαλία αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απέχει μακράν σε επίπεδο ποιότητας συγκρινόμενη με τη διά ζώσης διδασκαλία.

Τα διεθνή εμπειρικά δεδομένα έχουν καταδείξει ότι η τηλεκπαίδευση παθητικοποιεί την εκπαιδευτική διαδικασία, μειώνει την αναγκαία διαντίδραση εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, δημιουργεί προβλήματα διαβλητότητας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, στερεί στους εκπαιδευόμενους την αναγκαία κλινική, εργαστηριακή ή πρακτική άσκηση, η οποία και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ποιοτική ολοκλήρωση των σπουδών τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών για «σπουδές στον ύψος των αναγκών τους»
Συγκέντρωση και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας ανοιχτά και ασφαλή πανεπιστήμια, με μέτρα κατά της πανδημίας,...
Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών για «σπουδές στον ύψος των αναγκών τους»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΚΑ: «Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση»
«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα όπως ανοίξαμε, να ξανακλείσουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΚΑ, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τον περιορισμό διασποράς της Covid-19 στα πανεπιστήμια.
ΝΚΑ: «Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολή Θετικών Επιστημών μεν, Αρνητικών Αποφάσεων δε
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησαν οι έλεγχοι να γίνονται από υγειονομικούς και όχι από υπαλλήλους σεκιούριτι, καθώς και διενέργεια rapid tests εντός της πανεπιστημιούπολης.
Σχολή Θετικών Επιστημών μεν, Αρνητικών Αποφάσεων δε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπίτι τους γιατί... δεν χωρούσαν στην αίθουσα
Με προβλήματα η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Τις ουρές έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διαδέχθηκαν οι γεμάτες αίθουσες που έφεραν αναστάτωση στην πρώτη μέρα των δια ζώσης μαθημάτων.
Σπίτι τους γιατί... δεν χωρούσαν στην αίθουσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίγουν τα πανεπιστήμια - Όροι και προϋποθέσεις
Σταδιακά από αύριο ξεκινά η δια ζώσης λειτουργία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με μεγάλο ποσοστό φοιτητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού να έχει εμβολιαστεί.
Ανοίγουν τα πανεπιστήμια - Όροι και προϋποθέσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»
«Ένα ποσοστό απωλειών ανθρώπινων ζωών θεωρείται μοιραίο και αναπόφευκτο από τους ιθύνοντες;» του υπουργείου Παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ για τον κορονοϊό, τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων...
Καθηγητές ΕΚΠΑ: «Αναζητούνται ακόμα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας