• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.9°C / 21.0°C
  0 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 22.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 21.9°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.2°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 17.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 18.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.9°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.3°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ντόμινο τα διά ζώσης «αντιμαθήματα» σε όλη την Ελλάδα

 • A-
 • A+
Φοιτητές οργανώνουν με καθηγητές διαλέξεις μαθημάτων κρατώντας αποστάσεις, σημειώσεις και σχηματίζοντας ομάδες εργασίας έξω από τις σχολές τους.

Κάποιοι είναι επί πτυχίω φοιτητές και κάποιοι -πρωτοετείς- έχουν διαβεί μόνο τις ψηφιακές πόρτες του ελληνικού πανεπιστημίου.

Εναν χρόνο με τους χιλιάδες φοιτητές εκτός αμφιθεάτρων, τις σχολές ερμητικά κλειστές και μια ανάσα πριν από την εφαρμογή του νέου νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα προαύλια των σχολών ζωντανεύουν ξανά.

Η επανοικειοποίηση των πανεπιστημίων οργανώθηκε από τους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που επί έναν χρόνο και πλέον στερούνται του φυσικού τους χώρου.

Η οργάνωση των πρώτων «αντι-μαθημάτων», που εντάσσονται στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές για να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που φέρνει την αστυνομία εντός των πανεπιστημίων, λειτούργησε σαν ντόμινο.

Η αρχή έγινε στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ και ακολούθησαν πλήθος αντίστοιχες δράσεις σε πολλές και διαφορετικές σχολές: από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέχρι το Πάντειο, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, φοιτητές και φοιτήτριες παρακολουθούν μαθήματα και θυμίζουν εικόνες μιας κανονικότητας που έχουν απολέσει εδώ και πολλούς μήνες.

«Ο όρος “αντι-μάθημα” χρησιμοποιείται για να δηλωθεί η κάθετη αντίθεση στον νόμο και στη λειτουργία των σχολών μέσα στο τιμωρητικό λοκντάουν της κυβέρνησης.

Με τα ανοιχτά, ζωντανά μαθήματα υπερασπιζόμαστε τα μαθήματα που έχουν διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα στη διάρκεια των σπουδών μας κι εν γένει τη δημόσια δωρεάν Παιδεία» μας λέει η Δήμητρα, φοιτήτρια δημοσιογραφίας επί πτυχίω, και προσθέτει:

«Ο κοινός συντονισμός φοιτητών, καθηγητών και άλλων εργαζομένων είναι χαρακτηριστικό της σύσσωμης εναντίωσης στις επιχειρούμενες αλλαγές που απειλούν την ύπαρξη των ΑΕΙ».

Τι αλλάζει;

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, παρατηρείται μια μεταστροφή, ενδεικτική του αιτήματος των φοιτητών να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σχεδόν καθημερινά, πλέον, πραγματοποιούνται διά ζώσης διαλέξεις μαθημάτων.

Εξω από το κτίριο της Νομικής του ΕΚΠΑ, δεκάδες φοιτητές, κρατώντας αποστάσεις, σημειώνουν, απαντούν σε ερωτήσεις και σχηματίζουν ομάδες εργασίας.

Είναι η δεύτερη διά ζώσης συνάντηση μετά από έναν χρόνο αποχής από τη διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία και οι φοιτητές δημοσιογραφίας αναλύουν τη ρητορική των αρνητών του κορονοϊού στο πλαίσιο του μαθήματος «Κυρίαρχη ιδεολογία στον δημόσιο λόγο», που διαρκεί για περισσότερες από τρεις ώρες.

«Ηταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συλλογικότητα και μάθηση έξω από τις τυπικές δομές εκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση είναι απαραίτητη, αλλά συμπληρωματική, δεν γίνεται να είναι η μόνη επιλογή. Χάνεται η αύρα του μαθήματος αλλά και η δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας με τους εκπαιδευόμενους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Μιχάλης Ταστσόγλου.

«Είναι καταπληκτικό που μετά έναν χρόνο βρισκόμαστε εδώ. Το αισθάνομαι πρωτόγνωρο και παράλληλα πολύ οικείο, έχουμε την ανάγκη να το ξαναζήσουμε. Συναντούμε πρωτοετείς φοιτητές που δεν ξέρουν καν ποιοι είναι οι χώροι του πανεπιστημίου.

Εφόσον δεν έχει προταθεί καμία εναλλακτική για τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, αναγκαστικά το παίρνουμε εμείς στα χέρια μας. Ενα ολόκληρο υπουργείο απαξιώνει εντελώς το δημόσιο πανεπιστήμιο», τονίζει η 21χρονη Ευγενία.

Για τον Μιχάλη, από την άλλη, η δράση είναι μια «συμβολική υπενθύμιση»: «Με την πανδημία βρέθηκαν στο στόχαστρο συλλήβδην οι δραστηριότητες κι η παρουσία μας στον δημόσιο χώρο. Μας έλειψε η επαφή, η δυνατότητα να βρεθούμε έξω ανεξάρτητα από τη φοιτητική μας ιδιότητα, σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο, και να κάτσουμε σε ένα παγκάκι να μιλήσουμε, να μάθουμε κάτι καινούργιο, να ενθουσιαστούμε».

Στο πειθαρχικό καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισαν την παραπομπή τουλάχιστον ενός καθηγητή του Τμήματος Φυσικής στην επιτροπή δεοντολογίας του πανεπιστημίου, επειδή έκανε διά ζώσης μάθημα σε εξωτερικό χώρο του ιδρύματος.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, που έφεραν το θέμα στη Βουλή, κάνουν λόγο για «ακατανόητη ενέργεια» και χαρακτηρίζουν τον πειθαρχικό έλεγχο «ένα από τα μελανότερα σημεία του πανεπιστημίου».

«Αυτοί οι δάσκαλοι, αντί να επαινούνται για την πρωτοβουλία και την αγάπη στους φοιτητές, για την προσήλωση στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ορθή άσκηση του καθήκοντός τους, βρίσκονται σήμερα εγκαλούμενοι για τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων», τονίζουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
Ενα υβριδικό μοντέλο πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων προτείνουν οι δευτεροετείς φοιτητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας. Αναγνωρίζοντας την «ανεπάρκεια» της τηλεκπαίδευσης, προτείνουν σχέδιο...
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παράταση... αγωνίας στις φοιτητικές εστίες
Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ θα επανεξετάσει το ζήτημα διαμονής για τους εστιακούς φοιτητές των οποίων οι σπουδές ολοκληρώνονται το επόμενο εξάμηνο μετά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών.
Παράταση... αγωνίας στις φοιτητικές εστίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΝΚΑ: «Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση»
«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα όπως ανοίξαμε, να ξανακλείσουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΚΑ, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για τον περιορισμό διασποράς της Covid-19 στα πανεπιστήμια.
ΝΚΑ: «Δε γυρίσαμε στις σχολές μας για να τις ξανακλείσει η κυβέρνηση»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολή Θετικών Επιστημών μεν, Αρνητικών Αποφάσεων δε
Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας και απαίτησαν οι έλεγχοι να γίνονται από υγειονομικούς και όχι από υπαλλήλους σεκιούριτι, καθώς και διενέργεια rapid tests εντός της πανεπιστημιούπολης.
Σχολή Θετικών Επιστημών μεν, Αρνητικών Αποφάσεων δε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστροφή φοιτητών στα αμφιθέατρα μετ’ εμποδίων..
Ουρές, έλεγχοι, σκάνερ και συνεχής επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του rapid test ήταν η εικόνα στα ΑΕΙ που άνοιξαν για διδασκαλία διά ζώσης έπειτα από 19 μήνες.
Επιστροφή φοιτητών στα αμφιθέατρα μετ’ εμποδίων..
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπίτι τους γιατί... δεν χωρούσαν στην αίθουσα
Με προβλήματα η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Τις ουρές έξω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα διαδέχθηκαν οι γεμάτες αίθουσες που έφεραν αναστάτωση στην πρώτη μέρα των δια ζώσης μαθημάτων.
Σπίτι τους γιατί... δεν χωρούσαν στην αίθουσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας