• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.7°C / -1.6°C
  4 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.6°C
  0 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 15.7°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  96%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.7°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες
  7°C 5.5°C / 11.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.6°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  83%

Συγκέντρωση της σχολικής κοινότητας στην πλατεία Κοτζιά χθες, για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοιβάζουν τα νήπια σε πενήντα κοντέινερ

 • A-
 • A+
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε ένα συρρικνωμένο σχέδιο με 57 αίθουσες, από τις 102 που αρχικά είχαν υπολογιστεί, δηλαδή 23 με 25 παιδιά ανά αίθουσα ● Βροχή οι αντιδράσεις και για τη στέγαση εφήβων και νηπίων στον ίδιο χώρο.

Μειώνονται οι αίθουσες, αυξάνεται ο συνωστισμός νηπίων ανά αίθουσα και οι διαμαρτυρίες γονιών και εκπαιδευτικών παραμένουν ακμαιότατες! Στις 57 μειώνονται οι νέες αίθουσες που θα δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να εφαρμοστεί (με τρία χρόνια καθυστέρηση) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η δημοτική αρχή στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, θα τοποθετηθούν 42 κοντέινερ (οικίσκοι επιφάνειας 42 τ.μ. ο καθένας) σε 9 αδόμητα οικόπεδα, 8 κοντέινερ σε προαύλια τριών σχολείων και θα χρησιμοποιηθούν και 7 αίθουσες 6 σχολείων που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ποια η διαφορά με το προηγούμενο σχέδιο της δημοτικής αρχής που παρουσιάστηκε τέλη Μαρτίου; Εκείνο υπολόγιζε σε 84 τις νέες αίθουσες που είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν για την εφαρμογή του μέτρου (αρχικά είχαν υπολογιστεί σε 102…), με τη δημοτική αρχή να μιλά για 20 μαθητές το μέγιστο ανά αίθουσα. Με το χθεσινό σχέδιο αυξάνονται σε 23 οι μαθητές ανά αίθουσα σε κοντέινερ και 25 μαθητές σε κάθε μία από τις 7 αίθουσες που θα διαμορφωθούν σε σχολεία άλλης βαθμίδας εκπαίδευσης. Παραμένει ίδιος ο αριθμός κοντέινερ σε αδόμητα οικόπεδα, μειώνονται σε 8 (από 16) οι αίθουσες σε κοντέινερ σε προαύλια και σε 7 (από 26) οι αίθουσες σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια. Δεν σημειώθηκε όμως συνολική «αποφόρτιση» στις σχολικές μονάδες που θα κληθούν να στεγάσουν και νήπια.

Μεγάλη κριτική (ακόμη και εκ των έσω) δέχθηκε η δημοτική αρχή για τις προβλέψεις της για το 8ο Γυμνάσιο-8ο Λύκειο που βρίσκεται στην οδό Νικοπόλεως στα Πατήσια: στο προαύλιό του θα τοποθετηθούν όχι ένα ή δύο, αλλά τέσσερα κοντέινερ για την εκπαίδευση νηπίων, με τους διευθυντές των δύο σχολείων να προειδοποιούν στη χθεσινή συνεδρίαση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στέγαση εφήβων και νηπίων στον ίδιο χώρο και να αντιπροτείνουν τη δημιουργία αιθουσών σε γειτονικά ακίνητα που ανήκουν στον δήμο.

«Καταλήγουμε σε αυτό το σχέδιο έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα. Δεν έχουμε και δεν θα έχουμε χρόνο για απαλλοτριώσεις και κατασκευές σχολικών κτιρίων», είπε παρουσιάζοντας το σχέδιο ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης, δηλώνοντας παράλληλα ότι αν κατατεθούν εναλλακτικές και πιο λειτουργικές προτάσεις «δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να τις εξετάσουμε». Οπως πρόσθεσε, το σχέδιο θα συζητηθεί σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και με όλες τις σχολικές επιτροπές και όταν τελειώσει η διαβούλευση θα προκύψουν και οι τελικές αποφάσεις.

Προς το παρόν η δημοτική αρχή συγκεντρώνει μόνο αντιδράσεις. Η συζήτηση διεξήχθη ενώ την ίδια στιγμή, έξω από το δημαρχείο, συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρώντας στο σχέδιο της δημοτικής αρχής. Για «σχέδιο υποβάθμισης» της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης έκανε λόγο η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη». «Δεν καταθέσατε καμία ολοκληρωμένη πρόταση για κατασκευή Νηπιαγωγείων, κάτι που σημαίνει ότι τα κοντέινερ θα μείνουν για χρόνια, όχι προσωρινά», τόνισε, προειδοποιώντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα αναγκαστεί να αναζητήσει κι άλλες αίθουσες τον Σεπτέμβριο, όταν προστεθούν και νέες εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία.

«Και τα έξι σωματεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναφέρονται στην Αθήνα και η ΕΛΜΕ έχουν αντιδράσει. Είναι απαράδεκτο το 2021 να βάζουμε νήπια σε κλουβιά. Είναι ανάγκη να ανατραπεί αυτό το σχέδιο. Μας γυρνάει στο παρελθόν», υπογράμμισε ο Γ. Παζάλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Η Αθηνά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση πειθούς για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
Προσπαθεί να κατευνάσει αντιδράσεις απέναντι στην τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγαση νηπίων και να διασκεδάσει ανησυχίες γύρω από το μέλλον του πάρκου της οδού Ιακωβάτων.
Δήμος Αθηναίων: Επιχείρηση πειθούς για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλειστό λόγω βανδαλισμών το 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθηναίων στο Πολύγωνο
Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου θα επιστρέψουν στα θρανία οι 220 μαθητές του σχολείου μετά τις ζημιές από τον βανδαλισμό που υπέστη το εσωτερικό του κτιρίου.
Κλειστό λόγω βανδαλισμών το 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθηναίων στο Πολύγωνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
Για δεύτερη φορά, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής των Κουντουριώτικων στους Αμπελόκηπους αγωνίζονται να διασώσουν τον ίδιο χώρο πρασίνου. Αν και την πρώτη φορά είχαν στραφεί...
Κόβει κι άλλα δέντρα για κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτω Πατήσια: Νέες κοπές δέντρων καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Νέες κοπές δέντρων στο πάρκο της οδού Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. O κόσμος άρχισε να βιντεοσκοπεί τις εργασίες του συνεργείου με αποτέλεσμα να σταματήσουν.
Κάτω Πατήσια: Νέες κοπές δέντρων καταγγέλλουν οι κάτοικοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νηπιαγωγεία σε κοντέινερ και σε χώρους πρασίνου
Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγή και την τοποθέτηση κοντέινερ-προκάτ σε σημεία που χρησιμοποιούνται από τις γειτονιές ως χώροι...
Νηπιαγωγεία σε κοντέινερ και σε χώρους πρασίνου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βολές κατά Μπακογιάννη για τα νηπιαγωγεία
Προσπάθεια να αποφύγει τον διάλογο με τη σχολική κοινότητα για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην Αθήνα καταλογίζει στη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη η «Ανοιχτή Πόλη», με αφορμή την...
Βολές κατά Μπακογιάννη για τα νηπιαγωγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας