• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.7°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 19.4°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.9°C
  3 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.6°C / 19.4°C
  3 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.6°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 10.6°C / 21.0°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 20.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  42%
Στοιβάζουν τα νήπια σε πενήντα κοντέινερ

Συγκέντρωση της σχολικής κοινότητας στην πλατεία Κοτζιά χθες, για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοιβάζουν τα νήπια σε πενήντα κοντέινερ

 • A-
 • A+
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε ένα συρρικνωμένο σχέδιο με 57 αίθουσες, από τις 102 που αρχικά είχαν υπολογιστεί, δηλαδή 23 με 25 παιδιά ανά αίθουσα ● Βροχή οι αντιδράσεις και για τη στέγαση εφήβων και νηπίων στον ίδιο χώρο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μειώνονται οι αίθουσες, αυξάνεται ο συνωστισμός νηπίων ανά αίθουσα και οι διαμαρτυρίες γονιών και εκπαιδευτικών παραμένουν ακμαιότατες! Στις 57 μειώνονται οι νέες αίθουσες που θα δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να εφαρμοστεί (με τρία χρόνια καθυστέρηση) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η δημοτική αρχή στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, θα τοποθετηθούν 42 κοντέινερ (οικίσκοι επιφάνειας 42 τ.μ. ο καθένας) σε 9 αδόμητα οικόπεδα, 8 κοντέινερ σε προαύλια τριών σχολείων και θα χρησιμοποιηθούν και 7 αίθουσες 6 σχολείων που χρησιμοποιούνται ήδη για άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ποια η διαφορά με το προηγούμενο σχέδιο της δημοτικής αρχής που παρουσιάστηκε τέλη Μαρτίου; Εκείνο υπολόγιζε σε 84 τις νέες αίθουσες που είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν για την εφαρμογή του μέτρου (αρχικά είχαν υπολογιστεί σε 102…), με τη δημοτική αρχή να μιλά για 20 μαθητές το μέγιστο ανά αίθουσα. Με το χθεσινό σχέδιο αυξάνονται σε 23 οι μαθητές ανά αίθουσα σε κοντέινερ και 25 μαθητές σε κάθε μία από τις 7 αίθουσες που θα διαμορφωθούν σε σχολεία άλλης βαθμίδας εκπαίδευσης. Παραμένει ίδιος ο αριθμός κοντέινερ σε αδόμητα οικόπεδα, μειώνονται σε 8 (από 16) οι αίθουσες σε κοντέινερ σε προαύλια και σε 7 (από 26) οι αίθουσες σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια. Δεν σημειώθηκε όμως συνολική «αποφόρτιση» στις σχολικές μονάδες που θα κληθούν να στεγάσουν και νήπια.

Μεγάλη κριτική (ακόμη και εκ των έσω) δέχθηκε η δημοτική αρχή για τις προβλέψεις της για το 8ο Γυμνάσιο-8ο Λύκειο που βρίσκεται στην οδό Νικοπόλεως στα Πατήσια: στο προαύλιό του θα τοποθετηθούν όχι ένα ή δύο, αλλά τέσσερα κοντέινερ για την εκπαίδευση νηπίων, με τους διευθυντές των δύο σχολείων να προειδοποιούν στη χθεσινή συνεδρίαση για τους κινδύνους που εγκυμονεί η στέγαση εφήβων και νηπίων στον ίδιο χώρο και να αντιπροτείνουν τη δημιουργία αιθουσών σε γειτονικά ακίνητα που ανήκουν στον δήμο.

«Καταλήγουμε σε αυτό το σχέδιο έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα. Δεν έχουμε και δεν θα έχουμε χρόνο για απαλλοτριώσεις και κατασκευές σχολικών κτιρίων», είπε παρουσιάζοντας το σχέδιο ο γενικός γραμματέας του δήμου, Αλ. Τσιατσιάμης, δηλώνοντας παράλληλα ότι αν κατατεθούν εναλλακτικές και πιο λειτουργικές προτάσεις «δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να τις εξετάσουμε». Οπως πρόσθεσε, το σχέδιο θα συζητηθεί σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και με όλες τις σχολικές επιτροπές και όταν τελειώσει η διαβούλευση θα προκύψουν και οι τελικές αποφάσεις.

Προς το παρόν η δημοτική αρχή συγκεντρώνει μόνο αντιδράσεις. Η συζήτηση διεξήχθη ενώ την ίδια στιγμή, έξω από το δημαρχείο, συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρώντας στο σχέδιο της δημοτικής αρχής. Για «σχέδιο υποβάθμισης» της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης έκανε λόγο η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη». «Δεν καταθέσατε καμία ολοκληρωμένη πρόταση για κατασκευή Νηπιαγωγείων, κάτι που σημαίνει ότι τα κοντέινερ θα μείνουν για χρόνια, όχι προσωρινά», τόνισε, προειδοποιώντας ότι ο Δήμος Αθηναίων θα αναγκαστεί να αναζητήσει κι άλλες αίθουσες τον Σεπτέμβριο, όταν προστεθούν και νέες εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία.

«Και τα έξι σωματεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αναφέρονται στην Αθήνα και η ΕΛΜΕ έχουν αντιδράσει. Είναι απαράδεκτο το 2021 να βάζουμε νήπια σε κλουβιά. Είναι ανάγκη να ανατραπεί αυτό το σχέδιο. Μας γυρνάει στο παρελθόν», υπογράμμισε ο Γ. Παζάλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Η Αθηνά».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βολές κατά Μπακογιάννη για τα νηπιαγωγεία
Προσπάθεια να αποφύγει τον διάλογο με τη σχολική κοινότητα για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην Αθήνα καταλογίζει στη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη η «Ανοιχτή Πόλη», με αφορμή την...
Βολές κατά Μπακογιάννη για τα νηπιαγωγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προκάτ-τσίγκινα κουτιά για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
Υποβάθμιση της προσχολικής εκπαίδευσης σηματοδοτεί το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την εφαρμογή του μέτρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και εκπροσώπους εκπαιδευτικών...
Δήμος Αθηναίων: προκάτ-τσίγκινα κουτιά για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άνοιγμα μόνο δημοτικών και νηπιαγωγείων εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
Αντίθετη στα σχέδια για άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων από τις 11 Ιανουαρίου είναι η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.
Άνοιγμα μόνο δημοτικών και νηπιαγωγείων εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εκτός προσχολικής μένει ο Δήμος Αθηναίων
Εκτός υποχρεωτικής εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης πρόκειται να μείνει ο Δήμος Αθηναίων και την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες
Εκτός προσχολικής μένει ο Δήμος Αθηναίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ευκολότερη η πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς
Πιο... εύκολη αναμένεται να καταστεί για αρκετούς αιτούντες γονείς η δυνατότητα απόκτησης επιταγής εισόδου σε δομές παιδικής φροντίδας μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»...
Ευκολότερη η πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας