• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.2°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.0°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 23.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 26.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.4°C / 29.5°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.3°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 27.8°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%

Φωτογραφία αρχείου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας

 • A-
 • A+
Ενα μέτωπο, δύο δρόμοι: η πανεπιστημιακή αστυνομία και οι εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση κινητοποιούν τους φοιτητές. ● 12 φοιτητικοί σύλλογοι κατέλαβαν την πρυτανεία, 15 σύλλογοι οργανώνουν διήμερο αποκλεισμό των κεντρικών εισόδων, ανοίγοντας το Πανεπιστήμιο στον λαό. ● Συναυλία και διαδηλώσεις αύριο και το Σάββατο.

Με τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου «και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» σε μεγάλο πανό στην πρόσοψη της πρυτανείας του ΑΠΘ ξεκίνησε χθες η τρίτη κατά σειρά συμβολική κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές που αγωνίζονται για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Η κατάληψη του κτιρίου άρχισε νωρίς το πρωί και συμμετέχουν σε αυτήν δώδεκα φοιτητικοί σύλλογοι: Αρχιτεκτονικής, Κινηματογράφου, Χημικού, ΠΤΔΕ, Θεάτρου, ΜΜΕ, Εικαστικού, Πολιτικών Επιστημών, Ηλ. Μηχ., Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού.

Οι σύλλογοι απευθύνουν κάλεσμα για στήριξη του αγώνα σε εργατικά σωματεία, εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς και ταυτόχρονα καλούν σε πορεία αύριο Πέμπτη στις 13.00 με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και σε αντιπολεμική πορεία το Σάββατο 17 Απριλίου, με συγκέντρωση στις 12.00 στον Λευκό Πύργο.

Η ενέργεια είναι ουσιαστικά μια έμπρακτη απάντηση στις δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Θεσσαλονίκη, ορίζοντας τα μέσα Απριλίου ως χρονικό σημείο για μόνιμη είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο πριν καν τη δημιουργία του ειδικού σώματος. Με τον τρόπο τους οι φοιτητές απαντούν ότι η διπλή βίαιη εκκένωση της κατάληψης πριν από λίγο καιρό δεν τους πτοεί και δεν τους τρομοκρατεί.

Το λένε και στην ανακοίνωσή τους καθαρά: «Εν όψει του ραντεβού της 15 Απρίλη που έδωσε το κράτος, επιδιώκουμε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές και κτήρια εντός του πανεπιστημίου να είναι υπό κατάληψη, προκείμενου το κατειλημμένο κάμπους να αποτελέσει ανάχωμα σε οποιαδήποτε σκέψη για εισβολή αστυνομικών δυνάμεων.

Θεωρούμε, όπως έδειξε και η πρότερη εμπειρία, ότι η ύπαρξη της κατειλημμένης πρυτανείας ως κέντρο αγώνα τροφοδοτεί και μαζικοποιεί τους φοιτητικούς συλλόγους δημιουργώντας μια δυναμική σχέση».

Απαντούν δε προκαταβολικά –με τη γνώση φυσικά όσων έχουν προηγηθεί– ότι «αναφορικά με τις κατηγορίες περί “ανομίας” και “παραβατικότητας” που δεχόμαστε εξαιτίας της κίνησής μας για κατάληψη της πρυτανείας, καθώς και με όσους επιχειρούν να μας χλευάσουν και να μας παρουσιάσουν ως μια μειοψηφία, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και τα προτάγματά μας για κατάργηση του νόμου-έκτρωμα αδιαπραγμάτευτα.

Οι έννοιες “δίκαιο” και “έννομο” δεν είναι έννοιες σύμφυτες για εμάς και δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε όση λασπολογία και εάν δεχόμαστε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όσο και να έχουμε απέναντι μας μπάτσους, σύγκλητο-πρυτάνεις και κράτος».

Αλλη πρόταση

Πριν από την κατάληψη της πρυτανείας άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι που διαχωρίζουν τη θέση τους από την κατάληψη –Γεωπονίας, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Δασολογίας, Πληροφορικής, Ιστορικού- Αρχαιολογικού, Γαλλικού, Φιλολογικού, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Αγγλικού και του ΣΟΦΕΘ– είχαν αποκλείσει το κτίριο και κλιμακώνουν από σήμερα τις δράσεις τους με διήμερο αποκλεισμό των κεντρικών εισόδων του Πανεπιστημίου.

Χθες οργάνωσαν εκδήλωση από κοινού με τους εργαζόμενους του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ανοίγουν «το πανεπιστήμιο στον λαό, στα εργατικά σωματεία και τη νεολαία, αποκλείοντάς το από τις δυνάμεις καταστολής και τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης. Το μήνυμα που στέλνεται είναι ηχηρό: η καταστολή δεν θα περάσει».

Ο αποκλεισμός του Πανεπιστημίου συνδυάζεται και με μεγάλη υπαίθρια ψηφιακή συναυλία –με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων–, στα γρασίδια της Θεολογικής Σχολής που διοργανώνει αύριο στις 5 μ.μ. ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής του ΑΠΘ από κοινού με γνωστούς καλλιτέχνες.

Συμμετέχουν: Γραμμένος Σπύρος, Δρογώσης Στάθης, Θαλασσινός Παντελής, Κοινοί Θνητοί, Κραουνάκης Σταμάτης, Μποφίλιου Νατάσσα, Μυστακίδης Δημήτρης, Το Σφάλμα, Υπεραστικοί, Φάμελλος Μανώλης, Φριντζήλα Μάρθα, Nalyssa Green, Sugahspank, Urban Pulse και φοιτητές του Μουσικού τμήματος του ΠΑΜΑΚ. Η συναυλία θα προβληθεί και διαδικτυακά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCFrJzkQVawgiLyI-QPCTZ-g

Η μόνη αντίδραση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ ήταν η αποστολή χθες το απόγευμα ενημερωτικού σημειώματος στα μέλη της Συγκλήτου για την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης στο οποίο αναφερόταν ότι για την κατάληψη ενημερώθηκαν οι Αρχές…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αντιδράσεις στο ΑΠΘ συνεχίζονται με συμβολική κατάληψη
Νέα συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε χθες ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ΠΡΟ.ΠΟ για τα πανεπιστήμια.
Οι αντιδράσεις στο ΑΠΘ συνεχίζονται με συμβολική κατάληψη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι αλλαγές συνιστούν τεράστιο πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών αφού καλούνται να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών στη Σίνδο κατέλαβαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και πραγματοποίησαν πορεία, ενώ στην Καβάλα άνοιγε νέο μέτωπο με τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής.
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ
Το μεσημέρι θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση, μπροστά από την πρυτανεία, από κοινού με τους εργαζόμενους του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΔΙΠΑΕ για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Νέα συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας