• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.2°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.9°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 8.9°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 8.9°C / 21.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  45%
Αναβρασμός στα ΑΕΙ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όχι μόνο

Φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στον νέο νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβρασμός στα ΑΕΙ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όχι μόνο

 • A-
 • A+
Πολλά τα εκβιαστικά διλήμματα για τις σχολές. Σχετικά με την επιβίωσή τους, τις προθέσεις του υπουργείου για το μέλλον τους, το κύρος τους, τη σχέση με τα ομοειδή τμήματα του πεδίου ή ακόμα και του οικείου ιδρύματος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αρχίζουν να μυρίζουν μπαρούτι οι ολοένα εντεινόμενες κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα στον ευρύτερο χώρο της παιδείας. Οι φοιτητικές καταλήψεις εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που συνεχίζονται αυτές τις ημέρες με την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ στην Αθήνα, άρχισαν να πλαισιώνονται από μαθητικές καταλήψεις και ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις από εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ της χώρας. Υπάρχει κοινό μέτωπο.

Απέναντι στο νέο εξεταστικό σύστημα και κυρίως στην καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Στις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις η κυβέρνηση θα καταφέρει με ένα χτύπημα δύο πλήγματα: αποκλεισμός περισσότερων από 20.000 παιδιών από την ανώτατη εκπαίδευση και εξαφάνιση δεκάδων τμημάτων ΑΕΙ στη χώρα. Και όχι μόνο στην περιφέρεια. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, από την άλλη, είναι ο μόνος που φαίνεται να έχει ρίξει ρυθμούς… Θα έχει λόγους.

Η απόφαση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής να ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας αναβολή «κατά τουλάχιστον ένα έτος της εφαρμογής της ΕΒΕ» δείχνει μόνον την κορυφή του παγόβουνου.

Επικρατεί μεγάλη αναστάτωση στα Πανεπιστήμια της χώρας και δεν πρόκειται μόνο για τα χαμηλόβαθμα και μακρινά της περιφέρειας. Κάθε τμήμα που κλήθηκε από το υπουργείο Παιδείας να ορίσει (μέχρι τις 19/3) την ΕΒΕ που θεωρεί καταλληλότερη, ήρθε αντιμέτωπο με πολλά εκβιαστικά διλήμματα.

Μια περιήγηση στο εσωτερικό του κτηρίου, με προτροπή των ίδιων των φοιτητών, δείχνει τα γραφεία να είναι κανονικά κλειδωμένα και οι χώροι απολύτως καθαροί και χωρίς καμία καταστροφή πουθενά, καθώς η κατάληψη περιφρουρείται αυστηρά από τους ίδιους τους φοιτητές

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σχετικά με την επιβίωσή τους, τις προθέσεις του υπουργείου για το μέλλον τους (να ορίσουμε εμείς ή ό,τι θέλει το υπουργείο;), το κύρος τους, τη σχέση με τα ομοειδή τμήματα του πεδίου ή ακόμα και του οικείου Ιδρύματος. Τέτοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν παντού. Από την Αθήνα μέχρι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και την Πάτρα. Ηταν τρικυμιώδεις κάποιες συνελεύσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις άλλα συμφωνήθηκαν στις συνελεύσεις τμημάτων και άλλα παρουσιάστηκαν στις Συγκλήτους.

Παράδειγμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στην αρχή οι πρόεδροι συμφώνησαν στον χαμηλότερο συντελεστή 0,8, αλλά τελικά στη Σύγκλητο κάθε τμήμα έδωσε διαφορετική βάση. Στη Φιλοσοφική της Αθήνας, ένας ανταγωνιστικός αγώνας επιβίωσης έχει οδηγήσει σε διαφορετικές ταχύτητες τόσο των ελληνόγλωσσων όσο και των ξενόγλωσσων τμημάτων της.

Τα ξενόγλωσσα δήλωσαν τη μικρότερη δυνατή ΕΒΕ υπό τον φόβο της συγχώνευσης, ασχέτως αν δεν υπάρχουν άλλα ξενόγλωσσα στο κέντρο και αν πρόκειται για το ΕΚΠΑ και όχι για ένα αμφιλεγόμενο Πανεπιστήμιο. Η σπάθα του υπουργείου Παιδείας είναι απειλητική. Μ’ αυτούς ή και χειρότερους όρους, πλέον, θα λειτουργούν τα ελληνικά ΑΕΙ.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οσο για το σοβαρότερο όλων δίλημμα σχετικά με το μέλλον, εν γένει, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, το δικαίωμα των παιδιών σε αυτήν, το προφίλ του ελληνικού πανεπιστημίου, η απάντηση δόθηκε γλαφυρά από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Θεόδωρο Τσούχλο. Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, χθες, δήλωσε:

«Με βάση το μαθηματικό μοντέλο που έχει επιλέξει το υπουργείο Παιδείας, ό,τι και να γράψει κάποιος ή όποιος μέσος όρος και αν είναι, 25.000-30.000 παιδιά θα βρεθούν εκτός ΑΕΙ. Αυτά τα παιδιά που θα έχουν γράψει καλά, ικανοποιητικά, θα απορρίπτονται, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις δίπλα τους στα πανεπιστήμια».

Κενές θέσεις δίπλα τους... Και πού θα στραφούν; Θα πληρώσουν τα κολέγια και αυτομάτως από ακατάλληλα για τα ελληνικά πανεπιστήμια θα κριθούν κατάλληλα και ισότιμα με τα πιο τυχερά παιδιά των πανελληνίων. Αυτή η παρακμή είναι η επόμενη μέρα.

Η μεγάλη συνέλευση μελών ΔΕΠ, διοικητικών, λοιπών μελών αλλά και φοιτητικών συλλόγων πριν από λίγες ημέρες στο Πανεπιστήμιο Πατρών δίνει τον τόνο. Σε ένα μεγάλο αμφιθέατρο με όλα τα μέτρα προστασίας, έγινε μεγάλη συζήτηση και αποφασίστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις, να ενημερωθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και η κοινή γνώμη.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές με το «καλημέρα», από χθες, άρχισαν να ζητούν αναβολή του νέου εξεταστικού. Ο αναβρασμός είναι μεγάλος. Ο μόνος που μοιάζει να έχει ρίξει ρυθμούς είναι το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Κάποιοι λένε πως δεν βιάζεται να στείλει στα Πανεπιστήμια, έστω του κέντρου της Αθήνας, αστυνομικούς από τους υπάρχοντες μέχρι να κάνει τις καινούργιες προσλήψεις - όπως τουλάχιστον είχε αναγγείλει. Και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο δεν έχει φτιάξει τον πρώτο εσωτερικό κανονισμό που θα περιλαμβάνει όλα τα νέα αστυνομικά μέτρα. Δεν το λες τυχαίο. Η κοινωνία βράζει.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
Με έντονο παρασκήνιο και αρκετές πανταχόθεν πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα, το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διεύρυνση του αριθμού των...
Εντατικές διαβουλεύσεις για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Τέλος στις εργολαβίες υπηρεσιών (καθαριότητας, φύλαξης κ.ά.) των Πανεπιστημίων και επαναφορά της πρόβλεψης για ισοδυναμία των πτυχίων πενταετών-εξαετών σπουδών με master, αλλά και τροποποιήσεις σε ζητήματα...
Οι τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία
Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Το όνομά του μπορεί ακόμα να ξενίζει, αλλά με την ατζέντα του πολύ γρήγορα θα αναχθεί σε βασικό παράγοντα εξελίξεων στον χώρο της Εκπαίδευσης...
Γλωσσοδέτης αλλάζει την ατζέντα στην Παιδεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας