• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.0°C
  4 BF
  13%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 33.8°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 36.5°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  25%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 36.2°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 32.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 31.0°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.0°C
  4 BF
  10%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  4 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόγραμμα με δίδακτρα στο ΑΠΘ...college

 • A-
 • A+
Με 12.000 ευρώ ετησίως (72.000 για 6 χρόνια) αλλοδαποί πολίτες, αντί να δίνουν εξετάσεις για να εισαχθούν, θα μπορούν να παρακολουθήσουν από τον Σεπτέμβριο μαθήματα του «πρώτου Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ στο Τμήμα Ιατρικής».

Η «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου άνοιξε χθες με «πανηγυρική» ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ίδρυση και λειτουργία με δίδακτρα (12.000 ευρώ ετησίως) από τον Σεπτέμβριο του «πρώτου Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ στο Τμήμα Ιατρικής».

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1188/ 26.3.21) και πλέον οι δημόσιες εγκαταστάσεις του δημόσιου πανεπιστημίου όπως και το προσωπικό θα λειτουργούν σαν μια μικρή ιδιωτική σχολή, οι φοιτητές της οποίας στη φάση αυτή θα είναι μόνο αλλοδαποί πολίτες, οι οποίοι θα πληρώνουν αντί να δίνουν εξετάσεις για να εισαχθούν.

Μπόλικες μεγαλοστομίες συνοδεύουν το γεγονός. Στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην «καλλιέργεια της εξωστρέφειας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ με τη διδασκαλία της Ιατρικής επιστήμης σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, καθώς και τη διεθνή προβολή της χώρας τόσο σε επιστημονικά όσο και σε πολιτιστικά πεδία»!

Ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου βλέπει «μια ιστορική στιγμή στην πορεία του Πανεπιστημίου μας, η οποία ενισχύει τη διεθνή του ακτινοβολία και αναδεικνύει ακόμη περισσότερο το έργο του επιστημονικού μας δυναμικού στην παγκόσμια κοινότητα», ενώ ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής, Κυριάκος Αναστασιάδης, βάζει την πινελιά του στους σκοπούς καθώς, όπως δηλώνει, «έχει ως κύριο στόχο να μεταλαμπαδεύσει σε άριστους αλλοδαπούς φοιτητές τις γνώσεις και δεξιότητες για την άσκηση της σύγχρονης ιατρικής.

Οι 60 καλύτεροι φοιτητές από όλο τον κόσμο, επιλεγμένοι με απόλυτα αξιοκρατικές διαδικασίες, θα έχουν την ευκαιρία παράλληλα με τις σπουδές τους να εκτεθούν στις αξίες της σύγχρονης ελληνικής ζωής και στον εθνικό μας πλούτο»!

Για τις λεπτομέρειες λειτουργίας του προγράμματος μας παραπέμπουν σε ανακοίνωση που θα εκδοθεί προσεχώς. Από τις δηλώσεις πάντως του κ. Αναστασιάδη πληροφορούμαστε πως οι φοιτητές θα τύχουν της διδασκαλίας «τουλάχιστον 300 καθηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από το Τμήμα Ιατρικής αλλά και από το εξωτερικό»! Αριθμός αληθινά εντυπωσιακός, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρόγραμμα θα δέχεται 60 φοιτητές ανά έτος και για έξι χρόνια που είναι ο κύκλος σπουδών.

Ο κάθε φοιτητής συνολικά θα καταβάλει 72.000 ευρώ. Αν η λίστα των ενδιαφερόμενων αποδειχθεί μεγάλη, η επιλογή θα γίνεται με «διαδικτυακές εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ενώ, τέλος, υπάρχει αξιολόγηση του βιογραφικού τους και συνέντευξη».

Θα έχει ενδιαφέρον προσεχώς να μάθουμε αν θα γίνει ενημερωτική καμπάνια και πόσο θα κοστίσει, πόσοι θα ενδιαφερθούν και, κυρίως, από ποιες χώρες θα προέρχονται αυτοί, δεδομένου ότι πτυχίο Ιατρικής θα παίρνουν μεν, αλλά όχι και ειδικότητα.

Και επειδή ειδικότητα δεν μπορούν να πάρουν στην Ελλάδα -υπάρχουν πολλά προβλήματα για να εργαστούν ως ειδικευόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία- θα πρέπει να συνεχίσουν σε άλλη χώρα. Με απλούς υπολογισμούς, το συνολικό κόστος θα είναι τόσο δυσθεώρητο, που ορίζει αυτομάτως πως όσοι ενδιαφερθούν θα πρέπει να διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλο βαλάντιο.

Οταν συζητήθηκε το θέμα στη Σύγκλητο του ΑΠΘ (20.11.2020), οι αντιδράσεις ήταν μειοψηφικές και εκφράστηκαν κυρίως μέσα από μια πρωτοβουλία (κείμενο και υπογραφές) του Δημήτρη Μαυροσκούφη, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, και του Αρη Στυλιανού, προέδρου του τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Στο κείμενο γινόταν λόγος για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ επισημαινόταν πως η υιοθέτηση διδάκτρων για πολίτες άλλων χωρών δεν συνεισφέρει φορολογικά στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι αλλαγές συνιστούν τεράστιο πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών αφού καλούνται να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη και να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους, με οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.
Αντιδράσεις χωρίς τέλος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
Οι φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών στη Σίνδο κατέλαβαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ και πραγματοποίησαν πορεία, ενώ στην Καβάλα άνοιγε νέο μέτωπο με τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής.
Κατάληψη στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σπουδές για λίγους στο ΑΠΘ
Ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Αλ Γαρύφαλλος κρούει τον κώδωνα του ορατού κινδύνου ιδιωτικής παιδείας στο πανεπιστήμιο με τη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Σπουδές για λίγους στο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας
Νέα κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές που αγωνίζονται για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.
ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας