• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 17.2°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  2 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.1°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.2°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.0°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 20.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  54%
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη Cisco

Ελενα Πρασσάκη, διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Cisco, Ελλάδα-Κύπρος-Μάλτα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη Cisco

 • A-
 • A+
Yπόλογη η υπουργός Παιδείας για την ad hoc συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό που του άνοιξε την πόρτα στα «χρυσά» μεταδεδομένα εκατομμυρίων φυσικών προσώπων ● Η απάντηση της διευθύντριας μάρκετινγκ της εταιρείας τροφοδοτεί -άθελά της- την κριτική που ασκείται ● Πίσω από τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας για την παροχή συστημάτων τηλεκπαίδευσης και τηλε-διασκέψεων ● Πολιτικά έκθετη η Ν. Κεραμέως, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τα πλακάτ με το σύνθημα «Κεραμέως παραιτήσου» μέχρι το να ζητάει την παραίτηση της υπουργού Παιδείας ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεσολάβησαν σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις υπέρ των συμφερόντων του αμερικανικού κολοσσού Cisco, ο οποίος μπήκε -ή μάλλον του επιτράπηκε να μπει- με τα μπούνια στο παιχνίδι, κερδίζοντας τη σύναψη συμβάσεων για παροχή συστημάτων τηλεκπαίδευσης και τηλεδιασκέψεων, αλλά και αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα και κυρίως τα μεταδεδομένα εκατομμυρίων φυσικών προσώπων.

Οι αποκαλύψεις για το πώς η «δωρεά» της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης της Cisco κόστισε τελικά παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ, αφού η κυβέρνηση επέλεξε σκανδαλωδώς την ad hoc διαπραγμάτευση με την εν λόγω εταιρεία, συνάπτοντας ιδιωτικά συμφωνητικά και αποφασίζοντας ότι αυτή είναι ο ανάδοχος του έργου, χωρίς να αξιοποιήσει επαρκώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια ενός προγράμματος που βρήκε έτοιμο, συμβασιοποιημένο (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ) και τελικά χωρίς να φροντίσει να δημιουργήσει μια δωρεάν εθνική δομή τηλεκπαίδευσης απαλλαγμένη από υποχρεώσεις προς ιδιώτες παρόχους, προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Βεβαίως, πολύς λόγος γίνεται -και ορθώς- για την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων μαθητών και εκπαιδευτικών. Και αν κάποιος νομίζει ότι για τα προσωπικά δεδομένα κόπτονται κάποιοι γραφικοί τεχνοφοβικοί τύποι, αρκεί να ανατρέξει σε πρόσφατα δημοσιεύματα για τον επιχειρηματικό κλάδο τα οποία υποστηρίζουν ότι «τα δεδομένα, και όχι το πετρέλαιο, είναι πλέον ο πιο πολύτιμος πόρος στον κόσμο» (Economist).

«Στη Cisco (Webex) δεσμευόμαστε για τον σεβασμό του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. Δεν χρησιμοποιούμε για εμπορικούς σκοπούς και δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη και δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά», δήλωσε χθες η Ελενα Πρασσάκη, διευθύντρια μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Cisco, Ελλάδα-Κύπρος-Μάλτα.

Η δήλωση της διευθύντριας μάρκετινγκ της εταιρείας είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και επιβεβαιώνει απολύτως την κριτική που ασκείται σχετικά με την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων, κυρίως με αυτά που αποφεύγει να αναφέρει. Και εξηγούμαστε.

Η Cisco κάνει διάκριση μεταξύ των «προσωπικών δεδομένων των χρηστών» που διαγράφει -αφού πρόκειται για δεδομένα ταυτοποίησης (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΜΚΑ κ.λπ.), τα οποία έχουν σχεδόν μηδενική αξία στον ψηφιακό κόσμο- και των μεταδεδομένων (metadata), δηλαδή εκείνων των δεδομένων που προσδιορίζουν συνήθειες, συμπεριφορές και προτιμήσεις (υπό προϋποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για συμπεριφορική ανάλυση) και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «χρυσωρυχείο», που δεν διαγράφει.

Αυτοί είναι οι συμφωνημένοι όροι στη σύμβαση-πλαίσιο που υπεγράφη μεταξύ Cisco και υπουργείου Παιδείας, όπου αναφέρεται σαφώς ότι η εταιρεία διατηρεί τα μεταδεδομένα για όσο διάστημα θέλει, για όποιους σκοπούς θέλει, χωρίς αποζημίωση ή λογοδοσία.

Επίσης, σε υπόμνημα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δημοσίευσε πρόσφατα το News247, αποδεικνύεται ότι η Cisco χρησιμοποιεί υπεργολάβους στους οποίους κοινοποιεί τα δεδομένα και μεταδεδομένα που έχει συλλέξει, αλλά και ότι η δωρεάν δοκιμαστική πλατφόρμα δεν είχε κρυπτογράφηση από τον χρήστη στον διακομιστή (end-to-end encryption). Αραγε οι 154.000 άδειες που αγοράστηκαν εν συνεχεία έχουν; Επίσης, την περίοδο της πανδημίας, η εταιρεία ανέπτυξε διαφοροποιημένες εκδόσεις του Webex. Παραμένει το ερώτημα εάν οι νέες αυτές εκδόσεις στηρίχθηκαν στα δεδομένα που αποκτήθηκαν μέσω των δωρεάν δοκιμαστικών εκδόσεων του συστήματος. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί, αλήθεια, εμπορικό σκοπό, που μάλιστα επετεύχθη;

Με κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης και Μάριος Κάτσης υποστηρίζουν ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι «απολύτως έκθετη πολιτικά» και χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση της Ν.Δ. «καταστροφική». Μάλιστα ο Νίκος Φίλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε πως η εμπλοκή και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, πέραν της υπουργού Παιδείας, αποδεικνύει ότι υπάρχει «οργανωμένος σχεδιασμός και γενικευμένη πολιτική ευθύνη, για την οποία πλέον πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός».

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, επιμένει ότι η Cisco δεν έλαβε χρήματα για την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική που του ασκείται, ότι δηλαδή τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρείας προωθήθηκαν σημαντικά αφού κατόπιν τροποποιητικών αποφάσεων έλαβε ποσό που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Αναφορικά, δε, με την επεξεργασία και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων, ισχυρίζεται ότι έχει λάβει μέτρα που τα διασφαλίζουν, επικαλούμενο για μία ακόμη φορά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 4/2020, που έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

Οι διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα απαιτούν ενδελεχή έλεγχο από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το σκάνδαλο CISCO έφτασε μέχρι την Ευρώπη
Ερωτήσεις κατατέθηκαν στην Κομισιόν και στο Ευρωκοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου, και το νέο κόμμα των Πράσινων σχετικά με τη CISCO.
Το σκάνδαλο CISCO έφτασε μέχρι την Ευρώπη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η καταχώριση των στοιχείων έγινε οικειοθελώς. Ο Νίκος Φίλης κάνει λόγο για δικαίωση.
Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκε το υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η αλήθεια για την τηλεκπαίδευση και τη Cisco
Το Παρατηρητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα και καταγγέλλει κυβερνητική μεθόδευση σε βάρος 1,5 εκατ. μαθητών και εκπαιδευτικών.
ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η αλήθεια για την τηλεκπαίδευση και τη Cisco
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η ΟΛΜΕ ζητά την ακύρωση της σύμβασης με τη CISCO
Την προστασία των προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών προτάσσει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) ζητώντας την ακύρωση της σύμβασης, μετά την αποκάλυψη των σκανδαλωδών...
Η ΟΛΜΕ ζητά την ακύρωση της σύμβασης με τη CISCO

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας