• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 31.0°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 31.5°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.4°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 32.0°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 29.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  27%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 28.9°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.5°C / 31.8°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.1°C
  0 BF
  25%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.8°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 32.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  1 BF
  24%
Εκτός κλινικών οι φοιτητές Ιατρικής
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτός κλινικών οι φοιτητές Ιατρικής

 • A-
 • A+
Πρόβλημα με τους πεμπτοετείς που αποκλείονται από την απαιτούμενη κλινική άσκηση στα νοσοκομεία ● Ζητούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων και οι εμβολιασμοί, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς να χαθεί το κρίσιμο εξάμηνο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Mε κίνδυνο απώλειας εξαμήνου απειλούνται κυρίως οι πεμπτοετείς φοιτητές των ιατρικών σχολών της χώρας, αφού η πλειονότητα αυτών δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει την απαιτούμενη κλινική άσκηση στα νοσοκομεία. Πρόκειται για τους μελλοντικούς γιατρούς, οι οποίοι στερούνται το πλέον βασικό κομμάτι της εκπαίδευσής τους με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Το πέμπτο έτος των ιατρικών σχολών αποτελεί κλινικό έτος, εξαιρετικής βαρύτητας για όλο το φάσμα των ειδικοτήτων και την απόκτηση κλινικών δεξιοτήτων, επομένως είναι αδύνατο να θεωρηθεί ότι έχει διδαχθεί επαρκώς και ότι έχει πετύχει τους στόχους του με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τους φοιτητές χωρίς φυσική παρουσία στα νοσοκομεία.

Οι πεμπτοετείς των συνολικά εφτά ιατρικών σχολών της χώρας απέστειλαν στις αρχές του έτους επιστολή στην υπουργό Παιδείας, την οποία κοινοποίησαν μεταξύ άλλων στον υπουργό Υγείας και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ζητώντας να πληροφορηθούν πώς θα εξασφαλιστεί η διδακτική διαδικασία και η κλινική εκπαίδευση και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι αναπληρώσεις των χαμένων κλινικών ασκήσεων, τονίζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού του συνόλου των φοιτητών που έχουν κλινικά μαθήματα ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Ελεγχοι

«Αιτούμαστε το εαρινό εξάμηνο να πραγματοποιηθεί κλινική άσκηση υπό όρους που προστατεύουν την υγεία των φοιτητών και των ασθενών, δηλαδή παρέχοντας δωρεάν όλα τα δέοντα για τη θωράκισή μας έναντι του SARS-CoV-2, όπως μέτρα ατομικής προστασίας, διαγνωστικούς ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εμβολιασμούς, οργανώνοντας την κλινική μας άσκηση σε ολιγομελείς ομάδες φοιτητών με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό. Ως προς τους εμβολιασμούς, να μας κοινοποιηθεί άμεσα το αντίστοιχο πλάνο. [...] Δεν είμαστε ανεύθυνοι να ζητάμε να ασκηθούμε σε θαλάμους ασθενών άνευ όρων. Αυτό που ζητάμε είναι ένα οργανωμένο πλάνο που να επιτρέπει την επανένταξή μας στις κλινικές υπό τη νέα αυτή συνθήκη» ανέφερε η πρωτοκολλημένη επιστολή των σπουδαστών, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε.

«Αρχές Φλεβάρη μάς είπαν ότι εγκρίθηκαν οι εμβολιασμοί των φοιτητών Ιατρικής που θα μπουν σε κλινικές, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε πού δηλώνουμε ΑΜΚΑ και τα λοιπά απαιτούμενα στοιχεία. Σε ένα χρόνο από τώρα, θεωρητικά θα είμασταν αγροτικοί γιατροί, ωστόσο έχουμε χάσει ένα βασικό κομμάτι της εκπαίδευσής μας το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε θα αναπληρωθεί. Αν μπούμε στα νοσοκομεία την 1η Μαΐου, θα αναπληρώνουμε κλινικές μέχρι τις 10 Οκτώβρη, χωρίς παύση το καλοκαίρι, παράλληλα με την εξεταστική, ενώ μετά τον Οκτώβρη θα πρέπει να συνεχίσουμε τις κλινικές του τελευταίου έτους. Θα δεχτούμε την εξέλιξη αυτή, παρά το προσωπικό κόστος, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσουν για ένα επιπλέον έτος διαμέρισμα ούτε και να καθυστερήσουν περαιτέρω την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Δυστυχώς, πληρώνουμε την ανεπάρκεια και την έλλειψη σχεδιασμού» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θάνος Κατηφόρης, πεμπτοετής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Με δική τους πρωτοβουλία οι φοιτητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία για τον εμβολιασμό τους, ούτως ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία όταν ανακοινωθεί η έναρξη του εμβολιασμού. «Η Ιατρική είναι η κατ’ εξοχήν επιστήμη που απαιτεί σύνδεση των θεωρητικών γνώσεων με την πρακτική άσκηση, κάτι το οποίο στερούμαστε σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Δεν γνωρίζουμε αν τα μαθήματα που κάναμε με τηλεκπαίδευση θεωρούνται διδαχθέντα ή αν θα επαναληφθούν, αν θα αναπληρωθούν οι χαμένες κλινικές και τα εργαστήρια, ούτε πότε θα εμβολιαστούμε» μας λέει η Δήμητρα Παπανικολάου, 5ετής στην Ιατρική Αθήνας, και προσθέτει: «Βέβαια, ακόμη και αν κάναμε τώρα τις κλινικές, είναι σε τέτοια κατάσταση τα νοσοκομεία που ποιος θα μας εκπαίδευε; Κανείς γιατρός με διαδοχικές εφημερίες και δέκα ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί μαζί μας. Οσο δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο δυσκολότερο θα είναι».

Ο σύλλογος των φοιτητών της Ιατρικής Ιωαννίνων ζήτησε να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλους τους φοιτητές που είναι σε κλινική εκπαίδευση. Το αίτημα στηρίζει και το Πανεπιστήμιο, το οποίο άλλωστε με απόφαση της Συγκλήτου θεωρεί αναγκαία «την έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών» και πρότεινε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid tests) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση.

Εμβόλια

«Η εκ νέου ακύρωση όλων των ραντεβού εμβολιασμών φοιτητών του 6ου έτους αποδεικνύει πως η προστασία της υγείας τους, των συναδέλφων υγειονομικών και των ασθενών, αλλά και η διεξαγωγή του κλινικού εκπαιδευτικού έργου με ασφάλεια εντός και εκτός κλινικών δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τους τοπικούς αρμόδιους υγειονομικούς φορείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των 6ετών φοιτητών είχε δηλώσει ρητά εδώ και μήνες τη βούληση να εμβολιαστεί, ωστόσο 2,5 μήνες μετά μένουν ακόμα στον αέρα» σχολιάζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν χθες 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη οι βουλευτές του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης τονίζουν πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο, παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων φοιτητών που πλέον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το εξάμηνο με αναφορά στα Τμήματα των Σχολών Επιστημών Υγείας (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική και Νοσηλευτική), στα οποία οι κλινικές, οι πρακτικές ασκήσεις και τα εργαστηριακά μαθήματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, με μόνη εξαίρεση για τους φοιτητές του 6ου έτους της Ιατρικής, και ζητούν από την υπουργό Παιδείας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την επιστροφή των φοιτητών στην πανεπιστημιακή τους καθημερινότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενταχθούν άμεσα οι φοιτητές των Σχολών Υγείας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φωνές για άνοιγμα των Πανεπιστημίων
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας μερικές εκατοντάδες φοιτητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ζητώντας την επαναλειτουργία των...
Φωνές για άνοιγμα των Πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στις κλινικές ανεμβολίαστοι φοιτητές Ιατρικής
Οι πεμπτοετείς φοιτητές των ιατρικών σχολών με ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ στη διάθεσή τους καλούνται να μπουν σε νοσοκομεία προκειμένου να συμπτύξουν τις κλινικές που έχουν χαθεί.
Στις κλινικές ανεμβολίαστοι φοιτητές Ιατρικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΘ: Εκατοντάδες φοιτητές Οδοντιατρικής «στην αναμονή»
Δημόσια επιστολή προς τη διοίκηση του τμηματος Οδοντιατρικής του ΑΠΘ απευθύνουν 300 φοιτητές και φοιτήτριες, κυρίως τελειόφοιτοι, οι οποίοι ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των...
ΑΠΘ: Εκατοντάδες φοιτητές Οδοντιατρικής «στην αναμονή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε απόγνωση οι εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων
Για τρίτη φορά καλείται να επωμιστεί το οικονομικό βάρος της διανομής εκατομμυρίων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων.
Σε απόγνωση οι εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
Ενα υβριδικό μοντέλο πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων προτείνουν οι δευτεροετείς φοιτητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας. Αναγνωρίζοντας την «ανεπάρκεια» της τηλεκπαίδευσης, προτείνουν σχέδιο...
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφοροποίηση τριών πρυτάνεων
Διαφορετική θέση από το ψήφισμα της Συγκλήτου έλαβαν οι πρυτάνεις τριών Πανεπιστημίων που μίλησαν για το ρόλο των ΑΕΙ ως χώρων ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Διαφοροποίηση τριών πρυτάνεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας