• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.0°C / 36.4°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.3°C / 32.1°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.6°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.5°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.6°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.9°C / 32.4°C
  2 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 30.4°C / 36.6°C
  4 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 33.3°C
  3 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  29%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

«Έχει ηθική νομιμοποίηση ο Πρύτανης του ΑΠΘ να συνεχίζει τη διοίκησή του;»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις φοιτητών και μελών ΔΕΠ κατά  του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκου Παπαϊωάννου τόσο, για τη στάση του κατά τις αστυνομικές εισβολές στο Ίδρυμα και για τον εκτός σειράς εμβολιασμό του.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών επιρρίπτει βαριές ευθύνες στις πρυτανικές αρχές γιατί οι αποφάσεις της, αντίθετες με αυτές της Συγκλήτου που αντανακλούν τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας για επιστροφή σε συνθήκες ειρηνικής διευθέτησης των ενδοπανεπιστημιακών προβλημάτων, συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος βίας και ακραίας πόλωσης.

Παράλληλα, οι καθηγητές στην ανακοίνωσή τους ο Πρύτανης εκθέτει τον ίδιο αλλά και το ΑΠΘ, το οποίο εκπροσωπεί, καθώς στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί έπεσε σε σειρά αντιφάσεων τονίζοντας ότι είπε κατ’ επανάληψη ψέματα για τον εμβολιασμό του.

«Αναρωτιέται εύλογα η πανεπιστημιακή κοινότητα: Ένας πρύτανης που κατ’ επανάληψη συνελήφθη ψευδόμενος δημοσίως για να δικαιολογήσει πράξεις και παραλείψεις του, αλλά και για να απολογηθεί για παραβάσεις υπηρεσιακών καθηκόντων του ως καθηγητή και πρύτανη ακαδημαϊκού ιδρύματος, διαθέτει πλέον κύρος και ηθική νομιμοποίηση ώστε να συνεχίσει να ασκεί το έργο της διοίκησης του ΑΠΘ;» αναρωτιέται η Συσπείρωση και θυμίζει αναλυτικότερα τα εξής:

 • Την ενημέρωση της εισαγγελίας στις 22/2 και την επίκληση φθορών και καταστροφών, που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν συμβεί.
 • Την απουσία του πρύτανη κατά την αστυνομική εισβολή, η οποία επέτρεψε την άσκηση υπέρμετρης βίας από πλευράς αστυνομικών και οδήγησε στη δεύτερη κατάληψη, αλλά και την απουσία του ίδιου καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης, παρά το πλαίσιο που έθεσαν οι αποφάσεις της Συγκλήτου που ζητούσαν διαπραγμάτευση, διάλογο και ειρηνική επίλυση.
 • Το γεγονός ότι ο πρύτανης με τις δικαιολογίες που επικαλέστηκε (πχ ότι βρισκόταν σε άλλο κτίριο) εκτέθηκε στα μάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας.
 • Ακόμη, ο ίδιος υπέπεσε σε αντιφάσεις και ανακρίβειες: Ενώ είχε ενημερωθεί για την απόφαση των φοιτητών να εγκαταλείψουν ειρηνικά το κτίριο διοίκησης στις 11/3, έσπευσε να ζητήσει από την αστυνομία, όπως η ίδια διαβεβαίωσε, τη βίαιη αποδέσμευση του κτιρίου λίγες ώρες πριν τη λήξη της κατάληψης. Στη συνέχεια διέψευσε τις επίσημες δηλώσεις της αστυνομίας επικαλούμενος δήθεν αυτεπάγγελτη επέμβαση.
 • Επίσης, ο απών από τις εξελίξεις πρύτανης, χωρίς τη συναίνεση της Συγκλήτου, παρέδωσε τη διοίκηση του ΑΠΘ στην αστυνομία επί διήμερο, επιτρέποντας στις δυνάμεις της να παραμείνουν στο πανεπιστήμιο, εμποδίζοντας αδικαιολόγητα τους φοιτητές να εισέλθουν στις Σχολές τους και ελέγχοντας καταχρηστικά τις ταυτότητες καθηγητών και εργαζομένων.
 • Επιπλέον ο ίδιος εξέθεσε το πανεπιστήμιο, ψευδόμενος κατ’ επανάληψη για τον εκτός σειράς εμβολιασμό του, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον Τύπο. Συγκεκριμένα καταρχάς διέψευσε την είδηση σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του με δημοσιογράφο, ενώ την επομένη διέψευσε την ίδια τη διάψευσή του επικαλούμενος εμβολιασμό του ως επιστημονικά υπεύθυνος προγράμματος ελέγχου των λυμάτων για ανίχνευση του ιικού φορτίου. Σημειώνεται ότι τα εργαστηριακά προγράμματα δεν συνιστούν αιτία κατ’ εξαίρεση εμβολιασμού, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις, καθώς οι επιστημονικά υπεύθυνοι δεν είναι υγειονομικοί πρώτης γραμμής.
 • Εξάλλου, κατά τον εμβολιασμό του απέφυγε να δηλώσει την πραγματική ιδιότητα του πρύτανη ή του καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής, αλλά επικαλέστηκε στη λίστα εμβολιασμού την επαγγελματική ιδιότητα του «παθολόγου», την οποία ως μη μέλος του Ιατρικού Συλλόγου δεν κατέχει.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Εκτεθειμένος ο πρύτανης του ΑΠΘ»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φοιτητών αλλά και μελών ΔΕΠ κατά του κ. Ν. Παπαϊωάννου τόσο για τον εμβολιασμό του εκτός σειράς όσο και για τη στάση του κατά την έφοδο της αστυνομίας την περασμένη Πέμπτη ●...
«Εκτεθειμένος ο πρύτανης του ΑΠΘ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη Πέμπτη για τη Θεσσαλονίκη με το στημένο σκηνικό τρόμου
Ενώ οι φοιτητές είχαν ήδη αποφασίσει τη λήξη της κατάληψης στο ΑΠΘ, κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές ήθελαν να φανεί δικό τους κατόρθωμα, υπολογίζοντας λάθος σε συγκρούσεις και καταστροφές.
Μαύρη Πέμπτη για τη Θεσσαλονίκη με το στημένο σκηνικό τρόμου
ΥΓΕΙΑ
Παραδέχεται ότι εμβολιάστηκε εκτός σειράς ο Πρύτανης του ΑΠΘ
Νέος ρουσφετολογικός εμβολιασμός, αυτή τη φορά, του Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, που τον περασμένο μήνα κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει σε κατάληψη επικαλούμενος «φθορές» πριν συμβούν και την...
Παραδέχεται ότι εμβολιάστηκε εκτός σειράς ο Πρύτανης του ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ο πρύτανης του ΑΠΘ γνώριζε, αλλά κάλεσε τα ΜΑΤ»
Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, γνώριζε από το βράδυ της Τετάρτης ότι η κατάληψη της Πρυτανείας από τους φοιτητές θα έληγε το πρωί, σύμφωνα με την καταγγελία του...
«Ο πρύτανης του ΑΠΘ γνώριζε, αλλά κάλεσε τα ΜΑΤ»
MEDIA
Τραγική μονταζιέρα και στον ΣΚΑΪ με βίντεο δημοσιογράφου από την εκκένωση του ΑΠΘ
Εκτός ελέγχου δεν βρίσκεται μόνο η αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά και η δημοσιογραφική ασυδοσία με τον ΣΚΑΪ να συναγωνίζεται το Star για την θλιβερή αυτή πρωτιά.
Τραγική μονταζιέρα και στον ΣΚΑΪ με βίντεο δημοσιογράφου από την εκκένωση του ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξύπνησε και κάνει μαθήματα αισθητικής και υποκριτικής
Τι κρύβει το όψιμο ενδιαφέρον της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης ● Στην ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τα αναρτημένα πανό στο ΑΠΘ «κουρελαρία» και καλεί «τον λαό της πόλης σε εγρήγορση».
Ξύπνησε και κάνει μαθήματα αισθητικής και υποκριτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας