• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 19.5°C / 23.0°C
    3 BF
    56%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    19°C 15.6°C / 22.7°C
    3 BF
    62%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    21°C 19.0°C / 22.7°C
    3 BF
    50%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 19.9°C
    3 BF
    36%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 18.5°C
    3 BF
    67%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 21.5°C / 24.0°C
    2 BF
    61%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 17.9°C / 20.4°C
    2 BF
    30%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 22.9°C / 22.9°C
    2 BF
    52%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.2°C / 18.8°C
    3 BF
    76%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    19°C 17.9°C / 18.9°C
    1 BF
    55%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.4°C / 18.8°C
    2 BF
    59%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.7°C / 15.7°C
    1 BF
    72%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    1 BF
    77%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.3°C / 23.9°C
    0 BF
    43%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    24°C 17.5°C / 24.4°C
    2 BF
    46%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    20°C 18.8°C / 19.9°C
    5 BF
    57%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 19.9°C / 23.2°C
    3 BF
    35%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.5°C / 16.3°C
    3 BF
    77%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    22°C 15.7°C / 22.2°C
    3 BF
    63%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 20.5°C
    3 BF
    35%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της

  • A-
  • A+
Η υπουργός Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των τηλεφωνημάτων σε πρυτάνεις για να λύσουν τις καταλήψεις με τη βοήθεια του Μ. Χρυσοχοΐδη ● Η ίδια τακτική με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Δημοκρίτειο.

Σε συνεχή ατοπήματα που την εκθέτουν ακόμη περισσότερο πολιτικά υποπίπτει η υπουργός Παιδείας. Μετά τις αποκαλύψεις για πιέσεις σε πρυτάνεις να συνεργαστούν με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να λύσουν καταλήψεις, η κ. Κεραμέως αναγκάστηκε χθες να παραδεχτεί την παρέμβασή της, επιχειρώντας όμως άτεχνα να την υποβαθμίσει στο επίπεδο της «συστηματικής επικοινωνίας» που έχει με τους «επικεφαλής των Πανεπιστημίων».

Σε εμφανή πανικό δε, θέλοντας να πείσει για τον χαρακτήρα των (βραδινών) τηλεφωνημάτων της, η ίδια αποκαλύπτει ότι επικοινώνησε όχι μόνο με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και με τον πρύτανη του Δημοκριτείου!

Η παραδοχή της υπουργού Παιδείας όχι μόνο επιβεβαιώνει το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», αλλά καταδεικνύει καθαρά και την αμηχανία της κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά που αναγκάζεται να παραδεχτεί δημοσίως την παρεμβατική της πολιτική έστω διά της υποβαθμίσεως αυτής. Πρόκειται για παλιά, γνωστή και ατυχή πρακτική, που δηλώνει ενοχή και εκνευρισμό.

Στην ίδια δήλωση, που διακίνησε μέσω γραφείου Τύπου, η υπουργός από τη μια εντάσσει τα τηλεφωνήματα στη «συστηματική» επικοινωνία της με τα Ιδρύματα και από την άλλη επικαλείται την ανάγκη ενημέρωσης της κυβέρνησης για τις καταλήψεις. Δηλαδή εκτελούσε εντολές; Ακόμη κι όταν έδινε τον προσωπικό αριθμό τηλεφώνου του κ. Χρυσοχοΐδη; Δηλαδή, είναι ακόμη πιο σοβαρό; Υπονοεί πρωθυπουργική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ;

Η δήλωση που εστάλη από το γραφείο Τύπου έχει ως εξής: «Η υπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικώς με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως συστηματικά κάνει με όλους τους επικεφαλής των Πανεπιστημίων ως οφείλει, δεδομένου ότι το υπουργείο εποπτεύει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η επικοινωνία έγινε προκειμένου να ενημερωθεί η Κυβέρνηση από τα αρμόδια όργανα -και όχι από δημοσιεύματα- σχετικά με φερόμενες δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Υπογραμμίζεται ότι η επικοινωνία της υπουργού με τους Πρυτάνεις είναι συστηματική και η συνεργασία άριστη, για την οποία και τους ευχαριστούμε, επί όλων των θεμάτων που αφορούν τα Ιδρύματα, και δη υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρούσα υγειονομική κρίση».

Πάντως οι χθεσινές εξελίξεις σίγουρα ηλέκτρισαν περισσότερο το κλίμα. Την ώρα που η κ. Κεραμέως -διακινώντας τη δήλωση- διαβεβαίωνε τα περί επικοινωνίας (και) με τον πρύτανη του ΔΠΘ, μέλη της διοίκησής του δήλωναν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υιοθετήθηκε παρόμοια πρακτική με του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην περίπτωση της κατάληψης στο κτίριο της πρυτανείας -από τη Δευτέρα- καθώς δεν έχουν προκληθεί φθορές στο κτίριο και συνεπώς δεν συντρέχει κανένας λόγος να κληθεί η αστυνομία, που πιθανόν θα προκαλούσε μεγαλύτερες εντάσεις. Οπως τονίστηκε μάλιστα, «ποτέ στη μακρόχρονη ιστορία του Δημοκριτείου δεν έχουν κληθεί οι αστυνομικές αρχές για παρόμοιες περιπτώσεις».

Κατόπιν αυτού δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί η υπουργός αν καλώς αποκάλυψε αυτή την επικοινωνία. Η πληροφορία βέβαια ήταν γνωστή στην «Εφ.Συν.», η οποία ωστόσο δεν τη δημοσίευσε καθώς δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση. Σίγουρα δεν περιμέναμε τόσο… επίσημη επιβεβαίωση από την ίδια την υπουργό τόσο γρήγορα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κλίμα εκνευρισμού και έντασης από το Μαρούσι πολύ γρήγορα μεταφέρθηκε σε αρκετά πρυτανικά γραφεία, όπως φάνηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων. Υπήρξε ένταση και αντιπαράθεση για τον χειρισμό ακόμη και του ζητήματος της υπουργικής παρέμβασης, ειδικά ανάμεσα σε φίλα προσκείμενους προς την κυβέρνηση πρυτάνεις και σε όσους αντιδρούν στη νέα τάξη πραγμάτων. Εκπληξη;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαράζ μέτρων για την αυστηρή αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
Πλούσιο το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να «προστατεύσει» τα Πανεπιστήμια από τον αριστερό «φασισμό» και το αριστερό «παρακράτος».
Μπαράζ μέτρων για την αυστηρή αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
Εξαπλώνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ρητή εναντίωση στον νέο νόμο-πλαίσιο που φέρνει για τα ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας. Μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών και εργαζομένων, σειρά έχουν οι διοικήσεις.
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανυποχώρητη η Κεραμέως για το νέο μοντέλο διοίκησης στα ΑΕΙ
Παράταση μιας εβδομάδας στη διαβούλευση-εξπρές για το ογκώδες νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε τελικά η υπουργός Παιδείας
Ανυποχώρητη η Κεραμέως για το νέο μοντέλο διοίκησης στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων: Το ν/σ για τα ΑΕΙ είναι η παλινόρθωση της βασιλείας
Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Το ένα μετά το άλλο τα ΑΕΙ εκφράζονται αρνητικά για το σχέδιο νόμου της...
Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων: Το ν/σ για τα ΑΕΙ είναι η παλινόρθωση της βασιλείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τροπολογία για την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια
Στα Πρυτανικά Συμβούλια θέτει την αρμοδιότητα σχετικά με το πλαίσιο για τις Επιτροπές Ασφάλειας και Προστασίας το υπουργείο Παιδείας με νέα τροπολογία.
Τροπολογία για την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας