• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.5°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 28.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταδίκη της βίας στο ΑΠΘ και από την ακαδημαϊκή κοινότητα

 • A-
 • A+

Ομόφωνη είναι η καταδίκη και των ακαδημαϊκών για την προχθεσινή αστυνομική επέμβαση στο ΑΠΘ. Οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ παίρνουν τη σκυτάλη από τα πολιτικά κόμματα και ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4777/21 που ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία και ποινικοποιεί κάθε μορφής διαμαρτυρίας.

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στο ΦΕΚ του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και είχαμε ένα πρώτο δείγμα για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την “ευταξία” στα Πανεπιστήμια. [...] Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η φίμωση του δημοκρατικού διαλόγου και η καταστολή των αντιδράσεων στα νομοθετήματα που ψήφισε και προωθεί για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης» αναφέρει ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού της Αλεξάνδρειας Πανεπιστηµιούπολης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ομοίως και ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει ομόφωνα την εισβολή και την άγρια καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές.

Στον ίδιο τόνο και η ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία μάλιστα μιλά για «τεράστιες ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ». «Η απαράδεκτη στάση της συνέτριψε στην πράξη -και πάνω στα κεφάλια των φοιτητών που αντιμετώπισαν την επίθεση των ΜΑΤ- τις αυταπάτες που έσπερναν όσοι επικαλούνταν το περίφημο “αυτοδιοίκητο” των ιδρυμάτων ως άμυνα απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Αλλά και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατηγορεί τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ για λάθος χειρισμό της κατάστασης: «Η διαχείριση της διαμαρτυρίας από τις πρυτανικές αρχές και την αστυνομία ήταν ασύμμετρη και πλήρως αναντίστοιχη με αυτό που προκάλεσε την επέμβασή τους. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να απαντά με βία, πριν εξαντλήσει τα όπλα του διαλόγου και της πειθούς».

Παράλληλα ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Παντείου επισημαίνει ότι «οι ξυλοδαρμοί, τα δακρυγόνα και οι συλλήψεις μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους δείχνουν το πόσο επικίνδυνος και ολισθηρός είναι ο δρόμος στον οποίο επιχειρεί να σύρει η κυβέρνηση όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα μετά την ψήφιση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την ποινικοποίηση κάθε εκδήλωσης και διαμαρτυρίας».

Στο πλευρό των φοιτητών στέκονται επίσης εκπαιδευτικοί και γονείς. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»: «Αποδεικνύεται ότι για τον νόμο της κυβέρνησης έγκλημα είναι η υπεράσπιση της δωρεάν Παιδείας, για αυτό στέλνει τα ΜΑΤ να κρατήσουν κλειστά τα Πανεπιστήμια και προχωρεί σε προσαγωγές, βία και καταστολή εναντίον φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν!», αλλά και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) που τονίζει: «Οι γονείς θυμούνται πως πριν λίγο καιρό οι μαθητές που διεκδικούσαν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τα σχολεία και ουσιαστική μόρφωση δέχονταν καταστολή. [...] Γονείς - εκπαιδευτικοί - μαθητές - φοιτητές έναν κοινό δρόμο έχουμε να βαδίσουμε. Τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης».

Τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής καταδικάζει και η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, τονίζοντας την αντίθεσή της με την κυβερνητική προσπάθεια «εξίσωσης των φοιτητών που διεκδικούν τα αυτονόητα με εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου».

▪ Μερικές εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, στο κέντρο της Αθήνας, ως αντίδραση σε όσα συνέβησαν στο ΑΠΘ. «Η τρομοκρατία δεν μας σταματά. Οι φοιτητές στους δρόμους για ακόμα μια φορά» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι και καλούν εκ νέου στο αυριανό συλλαλητήριο (13.00, Προπύλαια) ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 αλλά και στην πανελλαδική κινητοποίηση της 10ης Μαρτίου, διεκδικώντας την επαναλειτουργία των ΑΕΙ με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Κείμενο καθηγητών για τις αγριότητες

Την Τρίτη 22/2/2021 οι φοιτητές/τριές μας διαμαρτυρήθηκαν για τον πρωτοφανή στην Ευρώπη από τον 17ο αιώνα νόμο που επιτρέπει στην Αστυνομία να περιδιαβαίνει, να ανακρίνει, να συλλαμβάνει, να ασκεί βία με μόνιμη παρουσία μέσα στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με τηλεφώνημα του πρύτανη κατέκλυσε το πανεπιστήμιο ισχυρή, πάνοπλη αστυνομική δύναμη. Οι χθεσινές εικόνες της άνισης απόπειρας καταστολής της διαμαρτυρίας των φοιτητών μέσα στον περίβολο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όλων μας ως μνημείο απαράδεκτης κατάλυσης του συντάγματος. Στις εικόνες της ντροπής, στον ξυλοδαρμό των διαμαρτυρόμενων, στον βασανισμό φοιτητή μας μπροστά στα μάτια μας, εμείς, οι δάσκαλοι των νέων αυτών ανθρώπων, αντιδρούμε λέγοντας αποφασιστικό και κατηγορηματικό «όχι».

Νιώθουμε αποτροπιασμό και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους ελεύθερους, αγωνιζόμενους φοιτητές μας, στους ελεύθερους, αγωνιζόμενους ανθρώπους αυτής της χώρας. Θεωρούμε έγκλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο αυτό που συνέβη χθες στο ΑΠΘ. Οι ευθύνες για το έγκλημα αυτό βαρύνουν βέβαια την κυβέρνηση αλλά και τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου: Τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και η εκπαιδευτική διαδικασία έχει υποβαθμιστεί στη συνθήκη της τηλεκπαίδευσης, η διοίκηση του ΑΠΘ σε εναρμόνιση με τις επιλογές του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέγει την καταστολή και τη βία ως λύση για τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου.

Δηλώνουμε πως τασσόμενοι με τους φοιτητές μας και τις φοιτήτριές μας, εκτελούμε απλώς το καθήκον μας, σεβόμαστε τον όρκο μας να υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο, τη γνώση και την ελευθερία του λόγου. Τις/τους ευχαριστούμε για τους αγώνες που δίνουν για όλους μας.

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ, την Τετάρτη 24/2 στις 12.00 μ.

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών από ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι προφέσορες στη βία έβγαλαν τους καθηγητές εκτός αμφιθεάτρων
Νέα Επίδειξη καταστολής από τα ΜΑΤ στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης ● Άγριο ξύλο, δακρυγόνα και χημικά στην προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών.
Οι προφέσορες στη βία έβγαλαν τους καθηγητές εκτός αμφιθεάτρων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητές και καθηγητές σε κοινό αγώνα
Συνεχίζεται ο καθημερινός πλέον αγώνας των φοιτητών στο ΑΠΘ προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από το campus και τη Σχολή Θετικών...
Φοιτητές και καθηγητές σε κοινό αγώνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα επίθεση του «Αίαντα»
Την ίδια μέρα που οι φοιτητές έδωσαν μπροστά της συνέντευξη Τύπου ζητώντας για άλλη μία φορά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την πανεπιστημιούπολη, ο «Αίαντας» έδρασε εναντίον τους το βράδυ του...
Νέα επίθεση του «Αίαντα»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχέδιο άλωσης των ΑΕΙ με δούρειο ίππο τον «Αίαντα»
Η εγκατάσταση της «αύρας» -μαζί με τα ΜΑΤ- στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης ρίχνει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει η κυβέρνηση • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του νόμου-πλαισίου...
Σχέδιο άλωσης των ΑΕΙ με δούρειο ίππο τον «Αίαντα»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμπόλεμη ζώνη η ΣΘΕ στο αστυνομοκρατούμενο ΑΠΘ
Χημικά, κυνηγητό και συλλήψεις φοιτητών για άλλη μία φορά στο ΑΠΘ με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται στο πανεπιστήμιο για την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».
Εμπόλεμη ζώνη η ΣΘΕ στο αστυνομοκρατούμενο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας