• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 12.3°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.7°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 11.2°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.7°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 15.2°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  2 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.4°C / 12.5°C
  1 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.7°C / 10.8°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  90%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ΑΕΙ ζητούν παρέμβαση για εκπαιδευτικά

 • A-
 • A+
Παρά τις εκκλήσεις των ιδρυμάτων άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια.

Ολο το φάσμα της εκπαίδευσης καταρρέει από τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση δεν αφήνει το βιολί της. Τα Πανεπιστήμια ζητούν επείγουσα, πλέον, «πρόνοια» από το υπουργείο Παιδείας ώστε να μην τιναχτούν στον αέρα εξάμηνα, εξετάσεις, εργαστήρια και πτυχία. Παρ’ όλα αυτά, μόνη επείγουσα προτεραιότητα παραμένει η αστυνομική τάξη. Χθες, στο ΑΠΘ δόθηκε το καλύτερο παράδειγμα.

Είτε με δραματικό τρόπο είτε με μηνύματα υπομονής προς φοιτητές και καθηγητές, τα Πανεπιστήμια δείχνουν την πραγματικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω του λουκέτου της πανδημίας.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ το λέει απερίφραστα: «Θα πρέπει να ληφθεί επειγόντως πρόνοια, ώστε κατά το επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες κλινικές ασκήσεις, πρακτικές ασκήσεις και εργαστήρια των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα οποία απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκπαίδευσή τους και να μην τεθεί θέμα απώλειας του εξαμήνου».

Για τους ίδιους λόγους ζητεί και την «άμεση έναρξη της διενέργειας των κλινικών, πρακτικών και εργαστηριακών ασκήσεων και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς και κάθε άλλης εκπαιδευτικής διαδικασίας των εν λόγω προγραμμάτων σπουδών που απαιτεί φυσική παρουσία των φοιτητών (π.χ. εκπόνηση ορισμένων διπλωματικών).

Στο ΕΜΠ, ο πρύτανης, αν και σε τόνο καθησυχαστικό, σε επιστολή του προς «φοιτητές και διδάσκοντες» θέτει ζητήματα επανασχεδιασμού της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, της εξεταστικής διαδικασίας και εν γένει της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπό τις παρούσες συνθήκες. Αναφερόμενος σε δυσκολίες, «αδικίες», «ασυμμετρίες», κόπωση διδασκόντων και φοιτητών αλλά και υπαινισσόμενος την αναποτελεσματικότητα των διαθέσιμων μεθόδων, ο πρύτανης του ΕΜΠ αποδίδει την πραγματικότητα με όλες τις τραγελαφικές έως και πολύ σοβαρές δυσκολίες που απειλούν, εν τέλει, την ουσία των σπουδών σε κάθε Ιδρυμα αυτή την περίοδο.

Οπως αναφέρει, «οι καθολικά εξ αποστάσεως εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου σε όλες τις Σχολές απαίτησαν και αυτές μεγάλη προσπάθεια διδασκόντων και φοιτητών και συνοδεύτηκαν από αντιξοότητες, εν μέρει αναμενόμενες, οι οποίες έθεσαν σε δοκιμασία καθιερωμένα “πρωτόκολλα” των εξετάσεων. Η ακεραιότητα της εξεταστικής διαδικασίας, που και υπό κανονικές συνθήκες αντιμετωπίζει γνωστά προβλήματα, έπρεπε στοιχειωδώς να διασφαλιστεί υπό τη σιωπηρή αλλά έμπρακτη παραδοχή του κώδικα εντιμότητας και με τήρηση βασικών κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αλλά τα διαθέσιμα γι’ αυτόν τον σκοπό μέσα είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας, ενώ αυτά που προσφέρονται για την υπονόμευση της ακεραιότητας είναι ανεξάντλητης ευρηματικότητας και προσαρμοστικότητας έναντι των ισχνών προστατευτικών αντίμετρων. Αυτού του είδους οι “ασυμμετρίες” μπορεί να οδηγούν σε αντισταθμιστικά μέτρα, όπως αυξημένη δυσκολία θεμάτων, πιεστικές συνθήκες και “αλγοριθμοποίηση” της εξέτασης.

Αυτά, με τη σειρά τους, προκαλούν δικαιολογημένη δυσφορία σε εξεταζόμενους, αίσθημα αδικίας ειδικά σε αυτούς που παρότι είναι καλά προετοιμασμένοι έχουν χαμηλή απόδοση καθώς και κόπωση σε όλους, διδάσκοντες και διδασκόμενους».

Τονίζει ακόμα: «Είναι σκόπιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο επανασχεδιασμού της διεξαγωγής κάθε μαθήματος ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και οι εξετάσεις να “δένουν” για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με αποτίμηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εξεταστικής διαδικασίας σε κάθε Σχολή του ΕΜΠ θα προκύψουν συμπεράσματα που θα οδηγήσουν σε βελτιώσεις και αναπροσαρμογές».

Καταλήγει, επισημαίνοντας κι εκείνος το πλήγμα «στην εργαστηριακή άσκηση» και τον «ορατό κίνδυνο συσσώρευσης ελλειμμάτων» αλλά και ζητώντας υπομονή και ψυχραιμία σε ένα «μέτωπο που έχει κι άλλες πλευρές, πλην πανδημίας, οι οποίες συνδέονται με νέα “κεφάλαια” που ανοίγονται από πρόσφατους νόμους και επερχόμενες αλλαγές και δημιουργούν φορτίσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
Η υπουργός Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των τηλεφωνημάτων σε πρυτάνεις για να λύσουν τις καταλήψεις με τη βοήθεια του Μ. Χρυσοχοΐδη ● Η ίδια τακτική με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο...
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαράζ μέτρων για την αυστηρή αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
Πλούσιο το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να «προστατεύσει» τα Πανεπιστήμια από τον αριστερό «φασισμό» και το αριστερό «παρακράτος».
Μπαράζ μέτρων για την αυστηρή αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Συμβιβασμοί» με τον νόμο για την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Η κυβέρνηση αποδέχεται σιωπηρά αποφάσεις πρυτανικών αρχών και συγκλήτων που προκρίνουν μέτρα στοιχειώδους φύλαξης, τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια το φθινόπωρο.
«Συμβιβασμοί» με τον νόμο για την ασφάλεια στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τροπολογία για την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια
Στα Πρυτανικά Συμβούλια θέτει την αρμοδιότητα σχετικά με το πλαίσιο για τις Επιτροπές Ασφάλειας και Προστασίας το υπουργείο Παιδείας με νέα τροπολογία.
Τροπολογία για την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
Τακτική υποχώρηση από την κυβέρνηση, συνεχίζεται ο αναβρασμός στα ΑΕΙ, καθώς οι αντιδράσεις αφορούν και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επηρεάζει αυτόματα το μέλλον δεκάδων τμημάτων, ακόμα και...
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας